Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

6/11: Παγκόσμια ημέρα δράσης «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα»


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
6 ΝΟΕΜΒΡΗ 2021 - ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2μμ
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη.
Θα διαδηλώσουμε ενάντια στις κυβερνήσεις και το σύστημα που βάζει τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον. Αλλά και ενάντια και στη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είναι υπεύθυνη για τα 1,3 εκατομμύρια δασικά στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και που νιώθοντας ότι τελειώνουν οι μέρες της τρέχει να διευκολύνει τα αρπαχτικά της αγοράς να λεηλατήσουν την Ενέργεια, την Υγεία και την Παιδεία, τα δάση και τη φύση συνολικά.
Cop26: Κούφιες υποσχέσεις
Η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC) που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου, προειδοποιεί για τις ήδη «αναπόφευκτες» και «μη αντιστρέψιμες» συνέπειες που απειλούν την ύπαρξη μας. Το κλίμα σήμερα είναι το θερμότερο που έχει υπάρξει ποτέ τα τελευταία 5.000 χρόνια. Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να φτάνει 1,1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες: από τις πυρκαγιές στην Τουρκία και την Ελλάδα έως τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, τους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Η ίδια η πανδημία, με τα 5 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο το κόσμο, είναι μία ακόμα άμεση θανατερή συνέπεια.
Οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Στην Κοπεγχάγη το 2009, οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν να καταβάλουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 στις φτωχές χώρες, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα έχουν παραδώσει λιγότερα από 20 δις. Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2016, υποσχέθηκε να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Οι κυβερνήσεις όμως συνέχισαν να αυξάνουν τα ποσά που επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα, παρόλο που εκατό εταιρείες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για το 71% των παγκόσμιων εκπομπών! Οι εκτιμήσεις της IPPC είναι ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχει αύξηση των εκπομπών κατά 16%.
Σήμερα η οργή του κόσμου και οι εκτεταμένες καταστροφές αναγκάζουν τους ηγέτες των χωρών να μιλάνε για «απανθρακοποίηση» και στροφή σε «καθαρές πηγές ενέργειας». Στην πράξη όμως συνεχίζουν την ίδια ρυπογόνα πολιτική. Στις ΗΠΑ, εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη μέθοδο fracking, ενδεικτικό ότι ο Μπάιντεν δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της IPCC απηύθυνε έκκληση προς τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο για να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά! Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας θα καταναλώνουν 16% περισσότερο άνθρακα το 2021 από ό,τι το 2020 και κατόπιν ένα επιπλέον 3% το 2022, σύμφωνα με την αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.
Στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Nέα Συμφωνία σημαίνει τη προώθηση του ρυπογόνου φυσικού αερίου ως «μεταβατικού καυσίμου» μέχρι να επιτευχθεί ο λογιστικός στόχος των «μηδενικών εκπομπών» μέσω αντισταθμιστικών μέτρων. Το ίδιο προκλητική είναι η προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω των μηχανισμών της αγοράς και του εμπορίου ρύπων, στην πράξη ενθαρρύνει τις κερδοφόρες ρυπογόνες βιομηχανίες να πληρώνουν για να συνεχίζουν να ρυπαίνουν. Αυτή η δήθεν "απανθρακοποίηση" είναι η αιτία των τεράστιων αυξήσεων στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρώσουν τα εργατικά νοικοκυριά εξαιτίας της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του Φυσικού Αερίου και των ΣΕΔΕ.
Όσο για τις «πράσινες επενδύσεις» δεν είναι παρά η πριμοδότηση των καπιταλιστών που βλέπουν την κλιματική αλλαγή σαν ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη. Από τον Μπιλ Γκέιτς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που προωθεί ο Μπάιντεν, μέχρι τα αρπαχτικά της αγοράς στην ενέργεια που περιμένουν τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας της ΕΕ για να προχωρήσουν στην αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών και άλλων «ΑΠΕ».
Ενάντια στην κυβέρνηση της λεηλασίας!
Είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, στη πρόσφατη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ αλλά και στη συνέχεια, για «περιβαλλοντική ευαισθησία» και «πράσινη ανάπτυξη». Ενώ έκαψε όλη την Ελλάδα και τώρα απειλεί να την βουλιάξει με τις πλημμύρες καθώς τα έργα αποκατάστασης καθυστερούν για να βολευτούν οι κερδοσκόποι «επενδυτές». Όταν συνεχίζει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πριμοδοτεί τους διάφορους Μυτιληναίους, Λάτσηδες και Κοπελούζους για το φυσικό αέριο και τις άχρηστες ανεμογεννήτριές τους που καταστρέφουν τα βουνά και τα νησιά. Όταν επιμένει στο ξεπούλημα ολόκληρης της ΔΕΗ στο όνομα της «απολιγνιτοποίησης» δίνοντας προβάδισμα στους ιδιώτες που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Κι αυτό τη στιγμή που στη Βρετανία αναδεικνύεται η γύμνια της πιο απελευθερωμένης αγοράς στην Ευρώπη με τις μαζικές καταρρεύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας - «πρότυπα» και ο φτωχός κόσμος κινδυνεύει να παγώσει το χειμώνα.
Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ζωές μας σ’ αυτούς που κυβερνάνε. Ούτε για τη διαχείριση της πανδημίας, ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά και επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους.
Η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι δική μας υπόθεση! Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των ακτιβιστών/τριών που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις, τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, την επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους. Των εργαζόμενων και της νεολαίας που ξεσηκώνονται ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης κι έχουν τη δύναμη να την τσακίσουν.
Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει να πληρώσει το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού που ευθύνεται για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημαίνει σύγκρουση με τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και των ΒΑΠΕ. Ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (#ΔΕΗ) απαιτούμε όλοι οι κλάδοι της προμήθειας, της διανομής και της μεταφοράς να επανέλθουν στο δημόσιο, με προσλήψεις και επενδύσεις σε πραγματικά καθαρές μορφές ενέργειας. Διαθέτουμε τεχνολογία πραγματικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και ικανή να καλύψει τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί γιατί κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών.
Για αυτό είναι αναγκαίος ο δημόσιος εργατικός έλεγχος στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις κατασκευές κατοικιών, στην οικονομία, παντού. Ένα τόσο τεράστιο μέγεθος των αλλαγών που απαιτούνται χρειάζεται τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης για να προχωρήσει. Χρειαζόμαστε το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή της πάλης για να σώσουμε τον πλανήτη, χρειαζόμαστε τα συνδικάτα να υιοθετήσουν το πρόγραμμα των ριζοσπαστικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή.
Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει αλληλεγγύη και ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και τους πάνω από 20 εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες. Όλες και όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ριζικά και άμεσα το βρόμικο σύστημα της εκμετάλλευσης, της περιβαλλοντικής καταστροφής, του ρατσισμού, του σεξισμού και της καταπίεσης!
Στις 6 Νοέμβρη βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Η "Πρωτοβουλία Ενάντια στη Περιβαλλοντική Καταστροφή και τη Κλιματική Αλλαγή" είναι ενεργό κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος που οργανώνει τις μεγάλες κινητοποιήσεις το Σάββατο 6 Νοέμβρη. Συσπειρώνει αγωνιστές και αγωνίστριες που πρωτοστατούν σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη για να σώσουμε τις ζωές και τον πλανήτη από την κλιματική κρίση, διεκδικώντας «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα».
Έλα μαζί μας!
Τηλ: 6946093043, 6972177727
Email: protovouliaklima@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου