Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων: «Για την Προστασία της Εργασίας»


«Για την Προστασία της Εργασίας»



Εν μέσω εκτάκτων και ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση, κατά τη συνήθη τακτική της, δρομολογεί αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες συνιστούν όχι μόνο συνέχεια των εργατικών μέτρων που λήφθηκαν από το 2010 έως σήμερα, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εισάγουν νέες αντιδραστικές τομές. Πρόκειται για ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και στη συνδικαλιστική δράση.

Καταργείται ο βασικός πυρήνας της εργασιακής σχέσης, δηλαδή η παροχή εργασίας και η καταβολή μισθού έναντι αυτής της παροχής, μειώνεται περαιτέρω το κόστος εργασίας προς όφελος του εργοδότη, επεκτείνονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μετατρέπονται τα εργατικά συνδικάτα σε εύκολα ελεγχόμενες ΜΚΟ.

Σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει και η Ελλάδα είναι πρώτη σε απολύσεις εν μέσω covid στις χώρες τις ΕΕ, η κυβέρνηση αντί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, αντί να εγγυηθεί μισθό για πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και σταθερή δουλειά με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, αντί να εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση των εργαζομένων σε ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο σύστημα υγείας, καταργεί τη δυνατότητα των εργαζομένων να μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους από μία δουλειά. Δημιουργείται πλέον ένας νέος τύπος εργαζομένου. Πρόκειται για τον πολίτη που ζει μόνο για να δουλεύει και μάλιστα αποκλειστικά για τις ανάγκες του κέρδους των αφεντικών. Για πρώτη φορά συνδέεται τόσο άμεσα η παροχή της εργασίας με τις ανάγκες της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι ρυθμίσεις περί ελέγχου και περιορισμού των μορφών συνδικαλιστικής δράσης συνιστούν κατάργηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και του εργατικού αγώνα για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ ο καθορισμός του τρόπου ψηφοφορίας συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στα εσωτερικά των σωματείων, παράνομη και γι αυτό συνταγματικά ελεγχόμενη κατάργηση της συλλογικής αυτονομίας αυτών.

«Για να μαζεύουμε τις ελιές του εργοδότη»

Στον κλάδο ο μεγαλύτερος μεγάλος εργοδότης η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά από τις επιταγές του πολιτικού της προϊσταμένου.



Για πρώτη φορά στην διάρκεια σύνταξης των μελετών η επίβλεψη έστειλε «αρνητικό λογαριασμό» σε μελετητικό σχήμα. Με απλά λόγια αντί να πληρώσει τους μελετητές για τις εργασίες τους, απάντησε στο αίτημά τους για αμοιβή ότι το μελετητικό σχήμα όχι μόνο δεν δικαιούται αμοιβή αλλά οφείλει να επιστρέψει στην αναθέτουσα αρχή σημαντικό ποσό (εξαψήφιο νούμερο). Η δικαιολογία που επικαλέστηκε είναι ότι στη μελέτη αυτή, του ΚΤΗΜΑ 16, δεν έχει συλλεχθεί ικανοποιητικός αριθμός δικαιωμάτων και έτσι το ανάδοχο σχήμα έχει ήδη προπληρωθεί μεγαλύτερη αμοιβή από αυτή που δικαιούταν. Είναι βέβαια σε όλους γνωστό ότι τα προεκτιμόμενα δικαιώματα έχουν υπολογιστεί από την Ελληνικό Κτηματολόγιο σύμφωνα με μοντέλα και την εμπειρία της από τα τόσα χρόνια εκπόνησης του προγράμματος. Με βάση την προεκτίμηση αυτή υποχρεώνεται κάθε μελετητικό σχήμα να δημιουργήσει τόσο ανθρώπινο μηχανισμό, αλλά και υλικοτεχνική υποδομή για την εκπόνηση της μελέτης. Είναι επίσης, βέβαια σε όλους γνωστό ότι στις μελέτες κτηματογράφησης αν δεν έχει συλλεχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός δικαιωμάτων τότε η ποιότητα της μελέτης δεν είναι η πρέπουσα, αλλά και ότι το κόστος εργασίας πολλαπλασιάζεται διότι τα όρια του κτηματογραφούμενου ακινήτου τροποποιούνται και επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που έρχεται μια νέα δήλωση που το επηρεάζει.

Για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια εκπόνησης του προγράμματος η αναθέτουσα αρχή τιμωρεί τον μελετητή για πολλαπλάσιες εργασίες που έχει εκπονήσει από τις προβλεπόμενες με ευθύνη της αναθέτουσας αρχής.

Γνωρίζοντας δε ότι όλες οι μελέτες του ΚΤΗΜΑ16 είναι οπισθοβαρείς, δηλαδή το «κέρδος» του μελετητικού σχήματος αποκομίζεται με το πέρας της μελέτης, και έτσι οι πληρωμές που γίνονται καλύπτουν (;) τα κόστη μελέτης, η Ελληνικό Κτηματολόγιο ουσιαστικά υποστηρίζει ότι όλο το μελετητικό αντικείμενο που έχει παράξει κάθε εργαζόμενος συνάδελφος, κάθε νομικός ή διοικητικός υπάλληλος είναι πολύ μικρότερο από την αμοιβή που έχει ήδη εισπράξει.

Με απλά λόγια δηλαδή, από εδώ και εμπρός κάθε εργαζόμενος όχι μόνο πρέπει να δουλεύει δωρεάν, αλλά και να πληρώνει τον εργοδότη του.

Ο σύλλογος βέβαια δεν ασχολείται με τέτοια θέματα που αφορούν τον πυρήνα του αντικειμένου του κλάδου, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ είναι πως θα οργανώσουν «ψηφιακό συνέδριο» μήπως και εισπράξουν κάποια χορηγία ή να βάλουν το όνομά τους σε κάποια δημοσίευση.

Άλλη έννοια έχει το λευκό και άλλη το εν λευκώ

Από το τεύχος 249 του Ενημερωτικού Δελτίου του ΠΣΑΔΤΜ (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021) κόπηκε η σελίδα της παράταξής μας που είχαμε ζητήσει από τον υπεύθυνο σύνταξης, να μπει χωρίς κείμενο ΛΕΥΚΗ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια αποκλεισμού της έκφρασης της δικής μας παράταξης.

Μετά την καταγγελία μας τον Απρίλιο 2020 για τα ψευτοσεμινάρια σκοϊλ ελικικου , που θα απέφεραν μίζες 50 ευρώ το κεφάλι, ο προεδρεύων Μιχάλης Καλογιαννάκης «έκοψε» τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της παράταξης από τη λίστα αποδεκτών των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έστελνε στα μέλη του Δ.Σ. με στόχο να μας αποκλείσει από τις συνεδριάσεις.

Τον Ιανουάριο 2021 ο προεδρεύων Μιχάλης Καλογιαννάκης συγκάλεσε μόνος του διαδικτυακή Γενική Συνέλευση, χωρίς να έχει τεθεί καν το ζήτημα στα θέματα ημερήσιας διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου, με μια παραπλανητική μάλιστα πρόσκληση που οδήγησε στη μη συμμετοχή δύο παρατάξεων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου.

Αλλά ο προεδρεύων Μιχάλης Καλογιαννάκης έχει εξουσιοδοτηθεί εν λευκώ από τα μέλη του Δ.Σ. που εκπροσωπούν τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις και κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία στο Δ.Σ. να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων αφεντικών του κλάδου (π.χ. διαπιστευμένος για το Κτηματολόγιο Πολιτικός Μηχανικός) και να χειρίζεται με διάφορα τερτίπια το καταστατικό και τις διαδικασίες του Συλλόγου.

Το λευκό της σελίδας παράταξής μας που κόπηκε από το τεύχος 249 είχε μια σαφέστατη έννοια: Δεν καταγγέλουμε σε αυτή τη φάση τις έκνομες ενέργειες ούτε του Προέδρου ούτε των άλλων μελών του Δ.Σ.. Περιμένουμε να επιτρέψουν οι συνθήκες να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση και να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. όπως προβλέπει το καταστατικό αυτού του συλλόγου. Μέχρι τότε όμως δεν σιωπούμε, δεν μένουμε παρατηρητές. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε και ενημερώνουμε τους συναδέλφους που μας εμπιστεύθηκαν και μας εξέλεξαν με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου