Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Απάτη από τον eΕΦΚΑ εις βάρος των συνταξιούχων με τα πλασματικά έτη - Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης σε συνταξιούχους


Νέα απάτη από τον eΕΦΚΑ εις βάρος των συνταξιούχων
Γιώργος Κόκκινος
14.04.2021 | 6:00

Μειώνουν κι άλλο –προφανώς με εντολή της κυβέρνησης– τις ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις υπολογίζοντας με παράτυπο τρόπο τα πλασματικά έτη.

Καλά κρατεί η εξαπάτηση των συνταξιούχων από τον eΕΦΚΑ, προφανώς κατ’ εντολήν της κυβέρνησης Μητσοτάκη διά του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Σαν να μην έφτανε η κοροϊδία με την επιστροφή των αναδρομικών, σαν να μην έφταναν οι αντισυνταγματικές διατάξεις περικοπής των συντάξεων του 2012 από τον Γιάννη Βρούτση, σαν να μην έφτανε ο λάθος υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων το 2016 από την κυβέρνηση Τσίπρα, τώρα μειώνουν τη σύνταξη υπολογίζοντας παράτυπα τα πλασματικά έτη!

Το ζήτημα είναι ότι έχει δημιουργηθεί μια κυβερνητική κουλτούρα υφαρπαγής ποσών από τους συνταξιούχους και οι εκάστοτε κυβερνώντες, εκμεταλλευόμενοι το τεκμήριο νομιμότητας των αποφάσεων, μειώνουν παράνομα τις συντάξεις υπολογίζοντας ότι αφενός το θέμα θα σέρνεται στην ελληνική Δικαιοσύνη και αφετέρου ότι ελάχιστοι συνταξιούχοι θα μπουν στη διαδικασία μακρόσυρτης δικαστικής διεκδίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι: -Οι αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων του 2012 των Κουτρουμάνη και Βρούτση κρίθηκαν αντισυνταγματικές για πρώτη φορά το 2015. Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας τελικά αποφάσισε το 2020 να δώσει μόνο έντεκα μήνες παράνομων περικοπών στους συνταξιούχους και συνολικά μόλις 4 δισ. ευρώ, όταν οι παράνομες περικοπές ξεπερνούσαν τα 80 δισ. ευρώ! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τελικά επέστρεψε 1,4 δισ. ευρώ, αφήνοντας το πετσοκομμένο υπολειπόμενο ποσό να διεκδικείται δικαστικώς…

«Τόσα έχουμε, τόσα δίνουμε» ήταν η απάντηση του τότε υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου όταν το καλοκαίρι του 2016 αποκαλυπτόταν από τα εκκαθαριστικά ότι ο επανυπολογισμός στις επικουρικές συντάξεις επέφερε περικοπές κατά 50% μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες από τον νόμο Κατρούγκαλου (άρθρο 96). Το φθινόπωρο του 2019 το ΣτΕ αποφαινόταν ότι ο τρόπος αυτός δεν ήταν σωστός και επέτασσε να επιστραφούν ποσά από τον παράνομο επανυπολογισμό.

Συντάξεις μειωμένες έως και κατά 20%

Οπως αποκαλύπτει το Documento, ο eΕΦΚΑ έχει βάλει «ταρίφα» 200 ευρώ στον υπολογισμό της σύνταξης όσων συνταξιούχων έχουν πληρώσει για να αγοράσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης. Ετσι οι συντάξεις που απονέμει είναι μειωμένες έως και κατά 20%! Για να το μετατρέψουμε σε απόλυτους αριθμούς ώστε να το κατανοήσουμε αρκεί να αναφέρουμε ότι με αυτό τον τρόπο οι συνταξιούχους στερούνται τεράστια ποσά που μπορεί να φτάνουν και τα 300 ευρώ μηνιαίως!

Η συγκεκριμένη απάτη αφορά περίπου τους μισούς από τους συνταξιούχους που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης χρησιμοποιώντας αγορασμένα πλασματικά έτη ασφάλισης.
Αυξάνεται ο διαιρέτης και μειώνεται ο μέσος μισθός

Ο ΕΦΚΑ παρακάμπτει τις διατάξεις του νόμου και της εγκυκλίου του υπ. Εργασίας που ορίζουν ότι τον μέσο μισθό καθορίζουν οι αποδοχές και οι ημέρες ασφάλισης από το 2002 έως την υποβολή της αίτησης και προσθέτει σε αυτά και έτη των πλασματικών χρόνων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο διαιρέτης και να μειώνεται ο μέσος μισθός!

Τα στοιχεία που παραθέτουμε αφορούν σύνταξη ενός συνταξιούχου (τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). Με βάση την καταμέτρηση έχει: κανονική ασφάλιση 11.542 ημέρες και πλασματικό χρόνο (διαστήματος 1981-1983 & 1992-1996) 1.293 ημέρες, σύνολο 12.835 ημέρες, δηλαδή 42,78 έτη (συντελεστή 48,37%), ενώ η αίτηση υποβλήθηκε στις 30/9/2020. Οι αποδοχές από την 1.1.2002 έως 30.9.2020 είναι 468.229 ευρώ, ενώ ως μέσο μισθό του υπολογίζουν 1.692,80 ευρώ και ανταποδοτική σύνταξη (1.692,8 Χ 48,37) 819 ευρώ!

Ομως εάν διαιρέσουμε τις αποδοχές (468.229 ευρώ) με τον μέσο μισθό 1.692,8 ευρώ, βλέπουμε ότι οι μήνες που λήφθηκαν υπόψη είναι 276,6! Πολύ πάνω και από το ανώτατο όριο των 225 μηνών (2002 έως την υποβολή αίτησης 30.9.2020)!
Το ποσό της ανταποδοτικής 935 ευρώ και όχι 819

Αυτός ο συνταξιούχος συνεπώς έχει πραγματικό μέσο μισθό που εξάγεται ως εξής: αφού μετατρέψουμε τις εισφορές των πλασματικών σε αποδοχές (6.694/0,2 = 33.470), τις ημέρες σε μήνες (1.293 : 25 = 51,72), τις αφαιρέσουμε από τις συνολικές (468.229 – 33.470 = 434.759 ευρώ) και τις διαιρέσουμε με τον πραγματικό χρόνο (276,6 – 51,72 = 224,88 μήνες) (434.759 : 224,88) διαμορφώνεται στα 1.933,29 ευρώ και όχι στα 1.692,8 ευρώ, όπως εσφαλμένα του υπολογίζουν! Το ποσό της ανταποδοτικής υπολογίζεται στα (1.933,29 Χ 48,37) 935 και όχι στα 819 ευρώ, όπως παρανόμως του χορηγούν!

Το άρθρο 28 (παρ. 3) του ν. 4387/2016 αλλά και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας ορίζουν ότι ο μέσος μισθός βάσει του οποίου υπολογίζεται το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης είναι «το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβληθεί εισφορές (προσαυξημένες με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του, από το έτος 2002 έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης».

Ετσι ορίζεται ότι τα πλασματικά έτη συνυπολογίζονται μόνο όταν και εφόσον οι χρόνοι εξαγοράς εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα μεταξύ του έτους 2002 και της υποβολής της αίτησης.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης σε συνταξιούχους Δημοσίου

Νέα απόφαση ανάβει φωτιές για τον ΕΦΚΑ. Για ποια περίοδο αποφαίνεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, πόσους συνταξιούχους εκτιμάται ότι καλύπτει η απόφαση. Ερώτημα το δημοσιονομικό κόστος.


Σε νέες δικαστικές και δημοσιονομικές… περιπέτειες εισέρχεται ο ΕΦΚΑ, με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπ' αριθμ. 504/2021, που έκρινε μεταξύ άλλων ως αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου και κυρίως των στρατιωτικών.

Για να είναι, δε, κανείς πιο ακριβής, δεν πρόκειται για νέες αλλά για παλαιές περιπέτειες, καθώς για το θέμα της αντισυνταγματικότητας της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είχε εκδοθεί και η υπ' αριθμ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε την κράτηση αυτή ως αντιτιθέμενη στις ρυθμίσεις του Συντάγματος. Μάλιστα, ενώ η εισφορά επιβλήθηκε το 2010, το Ελεγκτικό όρισε ως χρονικό σημείο επέλευσης των αποτελεσμάτων διάγνωσης της αντισυνταγματικότητας την 8-2-2017, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφασή του.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης κρατείται στο ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει στην κύρια σύνταξη τα 1.400 ευρώ και ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ανέρχεται από 3% έως 14%. Αντίστοιχη κράτηση για ποσά πάνω από 300 ευρώ υπάρχει και για τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες η συγκεκριμένη απόφαση δεν αναφέρει τίποτε, θα μπορούσε όμως κανείς να εκτιμήσει ότι ισχύει το ίδιο σκεπτικό.

Η εισφορά αλληλεγγύης ξεκίνησε από 1-8-2010 και συνεχίσθηκε και μετά τη θέσπιση των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου. Στην πρώτη φάση και μέχρι 31-12-2018, τηρείται σε Λογαριασμό με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), σκοπός του οποίου (μέχρι 31-12-2018) είναι η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και η χρηματοδότηση του προγράμματος «Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων». Από την 1-1-2019 όμως και εφεξής, τα ποσά της Εισφοράς Αλληλεγγύης μεταφέρονται και αποτελούν έσοδο του ΑΚΑΓΕ.

Τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύθηκε και νέα απόφαση, που όπως επισημαίνει μιλώντας στο Euro2day.gr ο γνωστός δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης Δημήτρης Μπούρλος, είναι ιδιαίτερα σημαντική. «Αναμφίβολα η απόφαση ανοίγει -ή συνεχίζει- θέμα διεκδίκησης των παρακρατήσεων από τις συντάξεις του Δημοσίου, όσων ενέπιπταν στη ρύθμιση αυτή», δηλώνει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι αναμένουμε και τις αντιδράσεις της Πολιτείας στο θέμα αυτό, το οποίο αφορά σημαντικό αριθμό συνταξιούχων.

Αναλυτικά, όπως εξηγεί ο κ. Μπούρλος, το Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί επί προδικαστικού ερωτήματος, το οποίο υποβλήθηκε από το 3ο Τμήμα (του ίδιου Δικαστηρίου) και αφορούσε:

α) το αν έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα η, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, ένταξη των στρατιωτικών (υπαλλήλων και συνταξιούχων) στο ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και

β) το αν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, μετά την ένταξή τους στο ενιαίο καθεστώς, η παρακράτηση από τη σύνταξή τους, της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε ότι η ίδρυση του ΕΦΚΑ και η ανάληψη από αυτόν της υποχρέωσης καταβολής συντάξεων στους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς, ο τρόπος χρηματοδότησης καθώς και ο τρόπος υπολογισμού, δεν παραβιάζει ούτε το Σύνταγμα ούτε άλλους σημαντικούς νομοθετικούς κανόνες. Συνεπώς, επισημαίνει ο γνωστός δικηγόρος, ως προς το πρώτο ερώτημα, το δικαστήριο έκρινε πως ορθώς και νομίμως υπήχθησαν στον ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, την εισφορά Αλληλεγγύης δηλαδή, έκρινε ότι η παρακράτησή της από τις συντάξεις, από τότε που εντάχθηκαν οι συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ και μέχρι 31-12-2018, είναι αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, της ισότητας στα δημόσια βάρη καθώς και της αναλογικότητας. Συνεπώς, η νέα απόφαση κρίνει εκ νέου αντισυνταγματική την κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018, ήτοι για 24 μήνες. Βάσει των αρχικών υπολογισμών, αν και στο οικονομικό επιτελείο δεν είναι ακόμη ενημερωμένοι για το πιθανό δημοσιονομικό κόστος και το ύψος των δικαιούχων, εκτιμάται ότι η απόφαση αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου, με κόστος πάνω από 500 με 600 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Μπούρλος, για το χρονικό διάστημα από 1-1-2019, το Δικαστήριο δεν αποφάνθηκε με την απόφαση αυτή. Εκτιμά όμως πως και για το διάστημα αυτό θα υπάρξει νέα δικαστική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου