Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Επί ποδός οι εργαζόμενοι για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη




15:25 | 13 Απρ. 2021Τελευταία ανανέωση 19:06 | 13 Απρ. 2021

Κατάργηση του 8ωρου με καθιέρωση 10ωρης δουλειάς μέσω «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας και ατομικών συμβάσεων, σε συνδυασμό με δυσμενείς, για τους εργαζόμενους, αλλαγές στον τρόπο συνδικαλιστικής δράσης φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που έχει προκαλέσει την οργή των συνδικάτων, τα οποία προετοιμάζονται για δυναμική απάντηση με την ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας δεν θα αμοίβονται, αλλά θα «αναπληρώνονται» ανάλογα με τις ανάγκες τις επιχείρησης. Το δε 8ωρο, από σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, θα μετατρέπεται σε μέσο όρο εργάσιμου χρόνου, σε βάθος εξαμήνου ή έτους. Οι υπερωρίες που για όλους τους κλάδους θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο, ενώ σήμερα στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η βιομηχανία (σ.σ. κάνει χρήση υπερωριών στο 70% του προσωπικού που απασχολεί) και εν γένει ο ιδιωτικός τομέας (1 στους 2 μισθωτούς κάνει υπερωρίες σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ), να μειώσουν το μισθολογικό κόστος. Αυτό θα συμβεί διότι σήμερα η υπερωρία, πέραν των 120 ωρών το χρόνο, πληρώνεται συν 80% στο ωρομίσθιο. Αν αυξήσεις το όριο, αυξάνεται και ο παραπάνω χρόνος απλήρωτης δουλειάς. Αυτό σημαίνει κέρδος για τον εργοδότη και μείωση του εισοδήματος για τον μισθωτό.

Μέχρι τώρα οι πρώτες 5 ώρες επιπλέον εργασίας την εβδομάδα χαρακτηρίζονται σαν «υπερεργασία» και είναι υποχρεωτική για τον μισθωτό (8 ώρες για την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας). Δεν απαιτείται συλλογική ή ατομική συμφωνία. Οι 5 ώρες υπερεργασία για το σύστημα του πενθημέρου είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η ενώ οι 8 ώρες για το σύστημα του εξαημέρου είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η, 46η, 47η, 48η.

Η πραγματοποίηση της υπερεργασίας ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και εφ' όσον ζητηθεί από τον τελευταίο, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παρέχει. Οι παραπάνω ώρες αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%.

Με βάσει την πρόταση της κυβέρνησης τόσο η υπερεργασία όσο και η υπερωρία τροποποιούνται. Θα αλλάξουν τα πάντα πέραν της 40ης ώρας εργασίας την εβδομάδα (είτε 5νθημερο εφαρμόζεται, είτε 6ήμερο), αφού η διευθέτηση του χρόνου εργασία με ατομική συμφωνία εργαζομένου - εργοδότη θα ξεκινά από την 41η ώρα και για 10 ώρες την εβδομάδα.

Τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα για τους κλάδους με «έντονη εποχικότητα», όπως λέει το υπουργείο. Σε αυτούς τους κλάδους οι ατομικές συμβάσεις θα καθορίζουν τον χρόνο απασχόλησης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, για παράδειγμα, θα δουλεύουν 10ωρα επί μήνες μήνες, με τον κατώτατο μισθό των 550 ευρώ. Και, μέσω της «διευθέτησης», τις υπερωρίες που δούλεψαν οι δεν θα τις πληρώνονται, αφού τον υπόλοιπο χρόνο θα υποαπασχολούνται.

Αντιλαμβανόμενη προφανώς ότι τα παραπάνω μέτρα θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση τα συνοδεύει με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα δίνουν τη δυνατότητα παρέμβασης του κράτους στα συνδικάτα και θα περιπλέκουν τις διαδικασίες για την λήψη απόφασης για απεργία.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση προωθεί τη γενίκευση της πρόβλεψης για «προσωπικό ασφαλείας» σε όλον τον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι σήμερα, αυτή η πρόβλεψη αφορά στο Δημόσιο, σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, νοσοκομεία κλπ. Πλέον θα απαιτείται από τα συνδικάτα να καθορίζουν και να γνωστοποιούν έγκαιρα στην εργοδοσία συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, που θα απασχολούνται ως «προσωπικό ασφαλείας» κατά τη διάρκεια απεργιών, υποονομεύοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα επιτυχίας της απεργίας και την μείωση του απεργιακού κόστους της επιχείρησης.

Προβλέπονται επίσης ποινές στα σωματεία και αποζημίωση στην εργοδοσία για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες. Θα παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διεκδικήσει αποζημίωση από τους απεργούς και τα συνδικάτα σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη, καταχρηστική ή και τα δύο.

Προβλέπεται εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας θα συνδυάζεται με τη διάταξη περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας για νομοσχέδιο: «Απαράδεκτο»

Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας εξέδωσε υπόμνημα με το οποίο χαρακτήρισε τις προωθούμενες διατάξεις του νέου εργατικού νομοσχέδιου ως «συνολικά απαράδεκτες», τόνισε ότι «αλλοιώνουν τον πυρήνα του εργατικού δικαίου στη χώρα μας και δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους ούτε το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης προς όφελος λίγων μεγάλων εργοδοτών» και κάλεσε την κυβέρνηση να μην το καταθέσει.

Συσκέψεις για την οργάνωση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς ως απάντηση στο νομοσχέδιο γίνονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Χατζηδάκης: Με το ευέλικτο ωράριο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μαζέψουν τις ελιές τους

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον Σκάι, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε την κατάργηση του 8ωρου ως «εργασιακή ευελιξία». Για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, έφερε ως παράδειγμα ότι η 10ωρη δουλειά θα δώσει προοπτικά τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να πάει να μαζέψει τις ελιές του.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας».






Πρόσθεσε, ότι η αλλαγή του ωραρίου μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζόμενου. «Δηλαδή», εξήγησε, «αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες» πρόσθεσε.

Απαντώντας στην σκληρή κριτική του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, ο υπουργός υποστήριξε ότι «γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο στους εργαζόμενους

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση κηρύσσουν πόλεμο στους εργαζόμενους σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τον υπουργό Εργασίας να μην φέρει αυτό το «νομοθετικό έκτρωμα» στη Βουλή.

Η ανακοίνωση: «Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε με τις σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχτεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα «εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας» και προωθεί την απλήρωτη εργασία, το ωράριο «λάστιχο» και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες. Αν κάποιος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε εργαστεί κανονικά έστω και μία μέρα στη ζωή του, δεν θα τολμούσε καν να ψελλίσει αυτά τα αίσχη.

Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στη Βουλή. Όσο για τον κ. Χατζηδάκη, του προτείνουμε να πάρει άδεια από το Υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων.».

ΚΚΕ: Αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους

Σε σχόλιό του για το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά και τα σχετικά δημοσιεύματα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τα Εργασιακά αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών.

Το νομοσχέδιο αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ τα μέτρα που προβλέπονται αποτελούν τους "όρους" της ανάκαμψης που επιθυμούν κεφάλαιο και ΕΕ, με ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, γενίκευση των νέων μορφών εκμετάλλευσης και της ευελιξίας.

Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα - κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων.

Επιπλέον, νομοθετείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων - για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος - και επιχειρείται κατ' εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά ένα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία τους και τη δράση τους. Η μεγάλη εργοδοσία θέλει δεμένα τα χέρια των εργαζομένων για να επιβάλει τους όρους της χωρίς εμπόδια.

Η ανάγκη "ρύθμισης της τηλεργασίας" αποτελεί το πρόσχημα για τη γενίκευσή της, με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής.

Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά την πανδημία για να περάσει τα άθλια σχέδιά της. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου