Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΑΜΑΚ: Ταυτότητα κτηρίου… ή ποιος θα πληρώσει πάλι τη νύφη


ΑΜΑΚ: Ταυτότητα κτηρίου… ή ποιος θα πληρώσει πάλι τη νύφη

Τι προτείνει η παράταξη
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη “Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης” αναφέρει:”Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου και των αδειών του, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών του, κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής του.
Πάγιο αίτημα των μηχανικών.

Και ενώ έχει θεσμοθετηθεί προ δεκαετίας, τώρα εν μέσω υγειονομικής κρίσης, με την κοινωνία σε “αναστολή”, με ανασφάλεια και την ανεργία σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η κυβέρνηση αποφασίζει να την εφαρμόσει!

Ταυτόχρονα με λύπη αλλά και αγανάκτηση διαπιστώνουμε πως, ενώ η πολιτεία ζητάει για άλλη μια φορά από τον πολίτη και το μηχανικό να αναλάβουν το βάρος και την ευθύνη της καταγραφής του ιστορικού των ακινήτων, από τη δική της πλευρά δεν έχει πράξει τα δέοντα:

Δεν έχει προχωρήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός.
Δεν έχουν ολοκληρωθεί: η κτηματογράφηση, οι δασικοί χάρτες, οι θεσμικές γραμμές, η ένταξη των αυθαιρέτων.
Δεν έχουν υλοποιηθεί εργαλεία όπως η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης , δεν υπάρχει γενικευμένα η κατηγορία 5 στα αυθαίρετα, ο χρόνος διόρθωσης των λαθών στα Κτηματολογικά γραφεία μειώνεται…
Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες του ΤΕΕ παραμένουν απαρχαιωμένες χωρίς καν τη δυνατότητα ηλεκτρονικού εντοπισμού των ακινήτων με συντεταγμένες! Ο μηχανικός θα πρέπει για ακόμα μια φορά να μαντεύει τη γεωγραφική θέση των εκτός σχεδίου ακινήτων ώστε να προχωρήσει σε μια τόσο σοβαρή εργασία!
Οι ΥΔΟΜ δεν παρέχουν ψηφιοποιημένα αρχεία σχεδίων βάζοντας τον ιδιώτη μηχανικό να κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει από τη Διοίκηση.
Επιπλέον, είναι ασαφές και δημιουργεί πολλά ζητήματα το αν ο μηχανικός υποχρεούται :
α) σε έλεγχο νομιμότητας οικοδομικών αδειών,
β) σε έλεγχο νομιμότητας προηγούμενων ρυθμίσεων (υπαγωγή στους νόμους περί αυθαιρέτων, κ.α.),
γ) σε έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας σε κάθε κτήριο.

Προτείνουμε:
Να λειτουργήσουν τα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος στην που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση, την καταγραφή, τον έλεγχο (και το 3% δειγματοληπτικά των ταυτοτήτων κτηρίων) και τη λήψη μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας του, προκειμένου να επισπευτεί ο σχεδιασμός.
Να λειτουργήσει η «Ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα δήμου», η ηλεκτρονική βάση στην οποία κάθε δήμος καταγράφει και ενημερώνει τα στοιχεία του ισχύοντος και υπό εκπόνηση χωρικού σχεδιασμού, τους κοινόχρηστους ή αδόμητους χώρους αυτού, τις πράξεις οριοθέτησης αιγιαλού, παραλίας, υδατορεμάτων, τις προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, τις υλοποιημένες και εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού αποζημιώσεων λόγω ρυμοτομίας, τις συνταχθείσες μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής, κ.α. με σκοπό την άμεση και πλήρη πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου στα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες .

Έτσι , δεν θα πληρώσει όλο το κόστος ο πολίτης και η κοινωνία, που καλείται , σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες να πληρώσει την ένταξη στα αυθαίρετα, τη κτηματογράφηση, τον έλεγχο και τυχόν ενστάσεις στους δασικούς χάρτες, και τώρα και για την ταυτότητα του κτηρίου του.

Διαπιστώνουμε για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την αδυναμία της να οργανώσει πολεοδομικά τη χώρα στους πολίτες και στους μηχανικούς”.

1 σχόλιο:

  1. Η πολιτεία δεν «ζητάει από τον πολίτη και το μηχανικό». «Υποχρεώνει» τον πολίτη να «πληρώσει» Μηχανικό για να συντάξει την «ταυτότητα κτιρίου» που είναι δική της υποχρέωση. Ο «πολίτης πληρώνει» και ο «Μηχανικός πληρώνεται». Τη «νύφη» θα την πληρώσει ο πολίτης, γιατί είναι «υποχρεωμένος» να «πληρώσει» Μηχανικό για να πάει τη «νύφη» στην «ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ». Ας μη μπερδεύουμε τα πράγματα για να δικαιολογήσουμε «τη πληρωμή μας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή