Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Σχετικά με τη «δωρεά» για το λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια και το ρόλο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τη «δωρεά» για το λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια και το ρόλο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων



Πολλά ερωτηματικά εγείρονται γύρω από την ψήφιση του 32ου θέματος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 18-01-2021, με θέμα «Λήψη απόφασης για την έγκριση εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για το σύνολο των κατασκευαστικών εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης υποδομών, για τον Λόφο του Στρέφη, από την εταιρεία PRODEA Investments» (Α.Π. 010421 / 14-01-21), ενώ φέτος είδαμε την αναβάθμιση και συντήρηση του λόφου του Στρέφη να συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα!

Η μνήμη του Δημάρχου φαίνεται να είναι πολύ επιλεκτική, όταν αιτιολογεί ότι εισηγείται τη συγκεκριμένη δωρεά, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» επειδή το δημόσιο χρήμα δεν αρκεί για την αναβάθμιση του λόφου του Στρέφη. Ξεχνά βέβαια, την όχι και τόσο ικανοποιητική διαχείριση που έχει δείξει έως τώρα ως προς τα χρήματα των Δημοτών, όπως: υπέρογκος Χριστουγεννιάτικος στολισμός μιας άδειας πόλης σε καραντίνα, την αποτυχία του εγχειρήματος του Μεγάλου Περιπάτου, προγραμματικές συμβάσεις με καθηγητές του ΕΜΠ, του κλαμπ των ‘αρίστων’ (χωρίς να εφαρμόζει αντιστοίχως την «αριστεία – αξιοκρατία» στο Δήμο), κονδύλια που ρέουν ασταμάτητα από το Δήμο σε προγραμματικές συμβάσεις με τiς αναπτυξιακές εταιρείες του, με τις υπογραφές πειθήνιων διευθυντών, αναίτιες αλλαγές υλικών σε εν εξελίξει έργα, είναι ένα δείγμα από την διαχείριση του δημόσιου χρήματος που στέλνει τα κονδύλια του Δήμου σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Κονδύλια, ικανά να διαχειριστούν, να συντηρήσουν και να επεκτείνουν το πράσινο της πόλης.

Η μνήμη διαφόρων Δημοτικών Συμβούλων επίσης, φαίνεται να είναι επιλεκτική, όταν δηλώνουν ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να εκπονήσουν μελέτες. Υπενθυμίζουμε στο συγκεκριμένο Δημοτικό Σύμβουλο και πρώην Αντιδήμαρχο, ότι το σύνολο των τεχνικών έργων που είναι εν εξελίξει, έχουν εκπονηθεί από μηχανικούς που δουλεύουν στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, όπως για παράδειγμα οι εργολαβίες του εμπορικού τριγώνου, του Εθνικού Κήπου και τα έργα οδοποιίας στα 7 δημοτικά διαμερίσματα.

Η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας real estate, να κατατμήσει το λόφο και να αποφασίσει ποια μέρη του θα ενταχθούν σε έργο και ποια θα αφεθούν χωρίς παρεμβάσεις (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα σημεία του χώρου με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις όλων των ηλικιών) μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Εντύπωση μας προκαλεί και η φράση ότι η εταιρεία θα δώσει «έως 1 εκ ευρώ» για μελέτες (σε συγκεκριμένους μελετητές κι όχι στο Δήμο) και για κάποια τεχνικά έργα, που αχνοφαίνονται στο κακοτυπωμένο παράρτημα, ενώ ο Δήμος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τα υπόλοιπα έργα, όταν σε αυτά προδιαγράφονται συγκεκριμένα υλικά και εταιρείες, οπότε δικαιωματικά αναρωτιόμαστε: βάσει ποιας Νομοθεσίας θα μπορέσουν να δημοπρατήσουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες έργο, που φωτογραφίζει συγκεκριμένα υλικά και εταιρείες, χωρίς να επιφέρουν ποινικά αδικήματα στους μηχανικούς της;

Επιπλέον, το λεκτικό που χρησιμοποιείται στη δωρεά είναι άξιο απορίας, ως προς τη σχέση της δωρήτριας εταιρείας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου: «έγκριση από τις Υπηρεσίες του Δήμου εντός 5 ημερών»: απαράδεκτη διατύπωση, καθώς οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν εγκρίνουν απλά μια μελέτη, αλλά είναι υποχρεωμένες εκ της νομοθεσίας, να κάνουν τις παρατηρήσεις τους σε αυτή, με άξονα και την πολυετή εμπειρία των στελεχών της, που πέρα από αισθητικά πρότυπα αφορά και τη διαχείριση του κοινόχρηστου χώρου και σίγουρα όχι εντός 5 ημερών που ορίζει ο κάθε ιδιώτης, αλλά του χρονικού διαστήματος που ορίζεται από την εκάστοτε Νομοθεσία και μόνο.

Ως Σύλλογος μηχανικών στο Δήμο Αθηναίων, θεωρούμε ότι ο κοινόχρηστος χώρος ανήκει στους Δημότες κι εκείνοι/ες πρέπει να αποφασίζουν και μέσω του Δήμου –και κατ’ επέκταση των Τεχνικών του Υπηρεσιών –να υλοποιούνται οι αντίστοιχες αποφάσεις, ώστε οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι ζωντανοί, αξιοπρεπείς και να συμβάλουν σε βιώσιμες γειτονιές κι όχι ν’ αποφασίζει ο κάθε ιδιώτης, που ενδεχομένως λυμαίνεται αστικά φιλέτα.

Ως Σύλλογος, δεν θα ανεχθούμε καμία πίεση σε κανένα/μια συνάδελφο, σχετικά με διαδικασίες fast trackκαι πιέσεις για εγκρίσεις σε θέματα που μπορεί να αντιβαίνουν στο κοινό καλό ή στη Νομοθεσία ή να φωτογραφίζουν συγκεκριμένα υλικά και εταιρείες εκπόνησης έργου. Οποιαδήποτε παρατυπία, θα μας βρει απέναντί της.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ανακοίνωση Για Λόφο Του Στρέφη by DimitrisPeter on Scribd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου