Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Διαμαρτυρία για την αυθαίρετη ‘αλλαγή χρήσης’ στο πολύ γνωστό ‘κτίριο των μηχανικών’ ΤΜΕΔΕ

 Αναρτούμε επιστολή του συναδέλφου Παναγιώτη Κ. Κουμουνδούρου που έστειλε σε ΕΦΚΑ, Υπουργείο και πλήθος άλλων φορέων


ΘΕΜΑ
: “Ανοικτή επιστολή, διαμαρτυρία και καταγγελία του γράφοντος κατά παντός υπευθύνου, για την αυθαίρετη (παράνομη) ‘αλλαγή χρήσης’, την απαράδεκτη αρχιτεκτονική αισθητική και λειτουργική αλλοίωση, καθώς και την ταυτόχρονη λειτουργική υποβάθμιση και απαξίωση του πολύ σημαντικού ‘ενσωματωμένου’ αρχαιολογικού χώρου, στο πολύ γνωστό ‘κτίριο των μηχανικών’ ΤΜΕΔΕ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ), στην οδό Π. Π. Γερμανού 3-5, (Πλατεία Κλαυθμώνος), Αθήνα, ΤΚ 105 61”.


Αξιότιμες Κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι, Καλή Χρονιά. Με Υγεία και Δύναμη το 2021.


Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;”.

Μπέρτολντ Μπρεχτ


---Θέλω να εκφράσω ξανά [1] την βαθύτατη λύπη μου, την οργή, αγανάκτηση και διαμαρτυρία μου και να καταγγείλω ξανά ταυτόχρονα, απερίφραστα, εκτός από την τελευταία απαράδεκτη, αλόγιστη κι αψυχολόγητη (εν μέσω πανδημίας & lockdown) απόφασή σας να εκδιώξετε βάναυσα όλες τις συνταξιοδοτικές, ασφαλιστικές, νοσηλευτικές & πολιτιστικές μας υπηρεσίες από το γνωστό κεντρικό “κτίριο των μηχανικών” στην πλατείας Κλαυθμώνος, και την τελευταία συνεπακόλουθη ενέργειά σας υφαρπαγής και βίαιης αλλοίωσης του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα & της φυσιογνωμίας ενός εμβληματικού και πολυβραβευμένου δημόσιου κτιρίου…, [2].,[3].,[4].

---Μ’ αφορμή την (πρώτη;) θρασύτατη αυτή “τραπεζική κατάληψη” του μισού (;) “κτιρίου μας”, έχουμε και την ξαφνική δημιουργία δύο (2) χωριστών εισόδων (εξόδων;) στον κεντρικό ισόγειο χώρο αναμονής του κτιρίου, μία για το ΤΠΕΔΕ και μία για την Τράπεζα Αττικής (ATTICA-BANK).

---Δημιουργούνται δηλαδή “δύο” χωριστές είσοδοι (έξοδοι;) με μεγάλους “προθαλάμους”, με τη δικαιολογία “ανάγκης” θερμομέτρησης όλων των εισερχομένων λόγω κορωνοϊού όπως μας είπαν... Όλα για το COVID-19, δηλαδή όλα για το καλό μας γίνονται (;!).

---Ο “συμβολισμός” εδώ και κυρίως η τραπεζική συνέχειά του (για όλα τα ακίνητα του κάποτε; πιο πλούσιου ταμείου/σπιτιού μας, που μεταφέρονται “σε χέρια τραπεζίτη”), έχει πολλαπλό ενδιαφέρον (σημεία των καιρών…;), για το “χώρο” των μηχανικών κι όχι μόνο.

---Οι εσωτερικές “κατασκευές/εργασίες-διαρρύθμισης”, των “προθαλάμων” κι ενός αλλού μικρού “κουβουκλίου”..., που ολοκληρώνονται αυτόν τον καιρό στο πρώην ισόγειο χώρο υποδοχής (Δεν υπάρχει πχ ανάρτηση κάποιας σχετικής άδειας εργασιών μικρής κλίμακας. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν προβλέπονται κι άλλες ανάλογες επεμβάσεις/”διαρρυθμίσεις” στο κτίριο, άμεσα ή μελλοντικά που χρήζουν και τη σύμφωνη γνώμη αρχιτεκτονικής επιτροπής/ΕΠΑΕ...), έχουν τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά και μείζονες αρνητικές επιπτώσεις:

1). Τεμαχίζουν βάναυσα το μεγάλο ενιαίο χώρο “φουαγιέ” στα δύο : Σε έναν ανοικτό χώρο στο βάθος…, πάνω στον κεντροβαρικό κατακόρυφο άξονα, που διαμορφώνει ο πολυώροφος χώρος του εσωτερικού αίθριου κι σε έναν κλειστό χώρο πίσω από την πρόσοψη του κτιρίου.

2). Χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά, συμπαγή χωρίσματα (τοίχοι) και με μια συμπαγή ενιαία ψευδοροφή (ταβάνι).

3). Έτσι μειώνεται ο φυσικός φωτισμός του εναπομένοντα χώρου, που αντί για ένα φωτεινό κεντρικό χολ (main lobby), γίνεται ένας μεσαίος σκοτεινός διάδρομος, σαν σε μπουντρούμι...

4). Χάνεται η σημαντική και απαραίτητη οπτική επαφή/σύνδεση/θέα του “μέσα” με το “έξω” (και του “έξω” με το “μέσα”) και συγκεκριμένα η θέα κλπ (από μέσα) του εξωτερικού ανοικτού υπόγειου αρχαιολογικού χώρου!

5). Η απαράδεκτη αυτή κι από κάθε άποψη αυθαίρετη ενέργειά σας και βίαιη αλλαγή χρήσης, να μετατρέψετε δηλαδή άμεσα τον κεντρικό χώρο ισογείου και υποδοχής (για όλους τους εργαζόμενους και επισκέπτες) του κτιρίου σε χώρο “συμπαραγωγής”(;!) τραπεζικού κέρδους, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Η κατασκευαστική αυτή ενέργεια κατακερματισμού του χώρου με χωρίσματα, με “υγειονομικούς” προθαλάμους υψίστης ασφάλειας φρουρίου(;!), καταστρέφει “την καρδιά του κτιρίου” που διαμορφώνει το πολυώροφο αίθριο, που ενοποιεί το εσωτερικό του, ακυρώνει την ασίγαστη προσπάθεια πολλών δεκαετιών που με το αίμα των μηχανικών, έγινε δυνατόν να μπορούν να το χαίρονται και να χρησιμοποιούμε ένα κτίριο (σαν το σπίτι μας !), για όλες τις άμεσες πολύπλευρες ανάγκες μας.

---Εκτός από τα τεράστια “λεηλατημένα/κλαπέντα” αποθεματικά του ταμείου μας, ήρθε τώρα κι η σειρά να χάσουμε και την κοινή μας περιουσία από την ίδια τράπεζα!

---Η κατάφωρη αρχιτεκτονική αισθητική αλλοίωση και λειτουργική υποβάθμιση και του κτιρίου, αλλά και έμμεσα του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται μπροστά/δίπλα (υπόγεια) στην κυρία είσοδο του κτιρίου, δείχνει και τις αλόγιστες προτεραιότητες του “νέου” τραπεζικού ιδιοκτήτη (;!) που φαίνεται να έχει πλέον υφαρπάξει, λεηλατώντας την αρχική δημόσιαιδιοκτησία του ΤΣΜΕΔΕ”, για το κέρδος των ολίγων.

Όλοι οι μηχανικοί πρέπει ν’ αντιδράσουμε άμεσα σαν μια γροθιά για όλα τα δικαιώματά μας!

---Όλες εδώ οι ενέργειες των “αρμοδίων” είναι πολιτικά απαράδεκτες, ίσως και ποινικά κολάσιμες που συνιστούν και πολεοδομική παράβαση και πειθαρχικό παράπτωμα (σας) και προπαντός προσβάλουν κάθε έννοια κοινού δικαίου & δημοκρατίας.

---Γι’ όλους αυτούς τους λόγους, καταγγέλλω την αρχική απόφαση κάθε αρμόδιου ή και υπεύθυνου, εκδίωξης των συνταξιούχων μηχανικών κι όχι μόνο...[1], καθώς επίσης και την αυθαίρετη (παράνομη) & άξεστη μετατροπή του κεντρικού κτιρίου γραφείων & υπηρεσιών των μηχανικών (στην Κλαυθμώνος), σε αποκλειστικό σχεδόν “οίκο” τραπεζικού εμπορίου...

---Τέλος κάνω έκκληση ξανά σε σας, όπως έστω τούτη τη στιγμή, το ξανασκεφτείτε και πάρετε πίσω άμεσα όλες αυτές τις παραπάνω ακραίες & ανάλγητες (απολίτιστες & αντιαρχιτεκτονικές) αποφάσεις και ιστορικά λανθασμένες, ατυχείς, μονομερείς και ανισόρροπες ενέργειές σας.

---Θέλω εν κατακλείδι, να πιστεύω ότι εκπροσωπώ με το παρόν, όλα τα πραγματικά συμφέροντα και όλες τις πραγματικές ανάγκες, όλων των συναδέλφων μηχανικών.


Με Ευθύνη και Τιμή,

Παναγιώτης Κ. Κουμουνδούρος, Αρχιτέκτων, Ομότιμο Μέλος ΤΕΕ,

Κοσμήτορας Δ. Σ. ΕΣΤΑΜΕΔΕ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και ΣΑΔΑΣ-Τμήμα Αττικής,

Μέλος Πειθαρχικού Συμβουλίου Αθήνας του ΤΕΕ, Μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ.


Παραπομπές :

[1]. Η από 25-11-2020 επιστολή Π.Κ.Κ., προς Διοικητή ΕΦΚΑ, Πρόεδρο ΤΕΕ και Πρόεδρο ΤΜΕΔΕ & Τράπεζα Αττικής.

(σχετικά με την εκδίωξη κλπ από το κτίριο της Κλαυθμώνος, με παραπομπή στον 5ο όροφο, στην οδό Αχαρνών 29...).

[2]. https://www.om-meletitiki.gr/project/ktirio-grafeion_tsmede/

[3]. http://domesindex.com/buildings/kthrio-kentrikwn-grafeivn-tsemede-/

[4]. https://www.ktirio.gr/el/%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%B1/%CE%BA…...

(...από σχετικές αναρτήσεις στο google για το κτίριο αυτό…).







Επιστολή/διαμαρτυρία/καταγγελία Π.Κ.Κ., προς ΤΠΕΔΕ/ATTICA-BANK κλπ αποδέκτες, Αθήνα, 20-1-2021, σελ. 2/2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου