Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αντίθεση στη σχεδιαζόμενη εξαίρεση τεχνικών υπηρεσιών της υγείας από έκτακτο επίδομα covid

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 25/11/2020

Αρ. Πρωτ. :

Προς: 1. Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια,

2. Yφυπ. Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη

3. Διοικήσεις 1ης, 2ης, 3ης, 4ης, 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (βλ. Πίνακας αποδεκτών)

Κοιν. : Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ


Θέμα : Αντίθεση στη σχεδιαζόμενη εξαίρεση τεχνικών υπηρεσιών της υγείας από έκτακτο επίδομα covid 


Κύριε Υπουργέ, 

εκφράζουμε την αντιθέσή μας στον απαράδεκτο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας να εξαιρέσει τις τεχνικές υπηρεσίες της υγείας από το έκτακτο επίδομα που πρόκειται να χορηγηθεί στο προσωπικό που ασχολείται με τον covid. Σε μήνυμα του απέστειλε η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ αναφέρεται ότι «έπειτα από οδηγίες που εδόθησαν από το Υπουργείο Υγείας σας ενημερώνουμε: Στην λίστα δεν θα συμπεριληφθεί προσωπικό καθαριότητας, διοικητικό και τεχνικό.» 

Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Υγείας εν γένει, καλούνται να προσαρμόσουν τις δομές υγείας στις νέες συνθήκες σε ελάχιστο χρόνο με χρήση περιορισμένων πόρων. Οι τεχνικές υπηρεσίες κλήθηκαν από την αρχή της πανδημίας να τροποποιήσουν ιατρεία και κλινικές, για την ασφαλή διαχείριση των κρουσμάτων. Εγκαθίστανται θάλαμοι προδιαλογής ασθενών και λήψης εξετάσεων, τροποποιούνται κλινικές προκειμένου να στεγάζουν τις ανάγκες νοσηλείας των νοσούντων από κορωνοϊό, ενώ παράλληλα τροποποιούνται Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ & ΜΑΦ). Δεν πρόκειται για μια άπαξ διαδικασία, δεδομένου του ότι οι μονάδες υγείας τροποποιούνται διαρκώς, για να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Η αναγκαιότητα δε αδιάλειπτης και ασφαλούς λειτουργίας επιβάλλει τη δια ζώσης παρουσία του τεχνικού προσωπικού εντός μονάδων και κλινικών στις οποίες νοσηλεύονται οι covid ασθενείς. Η μελέτη, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αδιάλειπτη λειτουργία των έργων αυτών εναπόκειται στην τεχνογνωσία και είναι στην πλήρη ευθύνη των Διπλωματούχων Μηχανικών. 

Η έκβαση ενός πολέμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι οι μάχιμοι της πρώτης γραμμής –γιατροί και νοσηλευτές- θα έχουν τις απαιτούμενες υποδομές όπως ο βιοϊατρικός εξοπλισμός, η αρνητική πίεση, οι υπολογιστές και τα δίκτυα δεδομένων και όσες εγκαταστάσεις εγγυώνται ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία των υποδομών. Η φημολογούμενη εξαίρεση των Διπλωματούχων μηχανικών της υγείας, και του τεχνικού προσωπικού της υγείας εν γένει, ισοδυναμεί με απαξίωση της δουλειάς μας και της κρισιμότητας του ρόλου μας στο σύστημα υγείας. 

Η διαφοροποίηση του ρόλου των εργαζομένων στην υγεία κάθε άλλο παρά χρήσιμη είναι στην παρούσα συγκυρία. Συμβολικά δε, η εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων της υγείας από το έκτακτο covid επίδομα αποτελεί προσβολή της δουλειάς μας, σε μια συγκυρία κατά την οποία με υπερβάσεις και κίνδυνο της ζωής καλούμαστε να σηκώσουμε το βάρος της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης 

Ζητούμε την ουσιαστική και έμπρακτη αναγνώριση από την πολιτεία της δουλειάς μας και της βαρύτητας του ρόλου μας, υπενθυμίζοντας τα πάγια αιτήματά μας για προσλήψεις μόνιμου τεχνικού προσωπικού στην κατεύθυνση της διασφάλισης του δημόσιου ρόλου της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου