Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΣΜΤ: Όλοι και όλες στην απεργία και στις απεργιακές κινητοποιήσεις | Πέμπτη 26 Νοέμβρη

ΣΜΤ: Όλοι και όλες στην απεργία και στις απεργιακές κινητοποιήσεις | Πέμπτη 26 Νοέμβρη

Οργάνωση και αγώνας ενάντια σε κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Εργοδοσία/ Στις 26 Νοέμβρη συμμετέχουμε στην απεργία που έχει προκηρυχτεί από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις
23 Νοεμβρίου 2020



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν οδηγήσει την πανδημία εκτός ελέγχου, το ΕΣΥ να καταρρέει, τα κρούσματα να αυξάνονται.

Την ίδια ώρα τα εργασιακά δικαιώματα μπαίνουν στο «γύψο», οι εργοδότες «τρίβουν» τα χέρια τους με όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που περνούν στην πανδημία, ενώ όποιος προσπαθεί να αντισταθεί φιμώνεται από τις δυνάμεις καταστολής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει λεφτά για τους τραπεζίτες, για εξοπλισμούς και την αστυνομία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για όλα τα παραπάνω και για το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία. Το εκκολαπτήριο της επιδημίας είναι οι χώροι εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που χρησιμοποιούν αναγκαστικά και καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι για να μετακινηθούν προς και από τους χώρους εργασίας. Είναι η εργοδοτική υγειονομική ασυδοσία στους χώρους εργασίας. Υπάρχει πλήθος καταγγελιών για εκβιασμούς από εργοδότες σε εργαζόμενους να εργάζονται με συμπτώματα, να μην κάνουν τεστ κι ακόμα κι αν κάνουν να μην δηλώνονται τα αποτελέσματα. Η κίνηση στους δρόμους και στα ΜΜΜ το πρωί από κόσμο που πηγαίνει στην δουλειά του είναι ασφυκτική σαν να μην υπάρχει επιδημία. Την ίδια ώρα απογειώνεται το υποκριτικό προπαγανδιστικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης του κάθε νέου και γενικά του κάθε απλού ανθρώπου για να κουκουλωθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, του κράτους και των εργοδοτών.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών άρμεξαν πακτωλούς δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού χρήματος για δεκαετίες και τώρα εκβιάζουν στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που είχε ποτέ η χώρα. Η κυβέρνηση, με καθυστέρηση και αφού τα παρακάλια της προς τους κλινικάρχες δεν έπιασαν τόπο, ενώ πέθαινε κόσμος, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε 2 επιτάξεις ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη Θεσσαλονίκη, κόντρα σε όσα διακήρυσσε. Το ζητούμενο είναι να επιβληθεί πραγματική επίταξη και όχι ενοικίαση με περαιτέρω ενίσχυση των αρπακτικών της ιδιωτικής υγείας που έχουν θησαυρίσει και τους τελευταίους μήνες.

Οι εργαζόμενοι τεχνικοί στα γραφεία, στα εργοτάξια και στην βιομηχανία βρισκόμαστε όπως όλοι οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά βρεθήκαμε τελείως απροστάτευτοι έναντι της εργοδοσίας, θέσεις εργασίας χάθηκαν, μισθοί μειώθηκαν, ενώ εργαζόμενες μητέρες με μικρά παιδιά δεν έλαβαν καν άδειες ειδικού σκοπού και στερήθηκαν αμοιβές και μεγάλο μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους. Οι καταγγελίες για χώρους εργασίας που δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες πληθαίνουν, ενώ πολλές εταιρείες αξιοποιούν προς όφελός τους την τηλεργασία για να ελαστικοποιήσουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις (ωράριο, δουλεία με το κομμάτι κτλ) έχοντας την απαίτηση να είμαστε «παρόντες» και «παραγωγικοί» κάθε στιγμή της ημέρας.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της ΝΔ και του Βρούτση έρχεται να ενισχύσει όλα τα παραπάνω και να διαλύσει κάθε εργασιακό δικαίωμα που δεν καταφέραν να καταργήσουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις μαζί. Συνοπτικά, το 8ωρο καταστρατηγείται, το ωράριο μετατρέπεται σε μια ατομική διαπραγμάτευση κάθε συναδέλφου με την εργοδοσία, η τηλεργασία ενισχύεται, η πληρωμή των υπερωριών απελευθερώνεται, οι νόμιμες ώρες υπερωριών ανά μήνα στη βιομηχανία διπλασιάζονται, ενώ η κυριακάτικη αργία δέχεται ένα ακόμα πλήγμα. Τα εργατικά σωματεία «φακελώνονται» μέσω του μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων, γίνεται ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία, μέσω των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στα σωματεία. Προωθείται η περαιτέρω ποινικοποίηση των αγώνων και η ριζική περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!

Αυταρχικό, αστυνομικό κράτος, κράτος τρόμου και καταστολής: έτσι θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη χιλιάδων λαού, η μέρα μνήμης, τιμής και αγώνα των 47 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όμως δεν πέρασε η χουντική έμπνευση απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο σε όλη την χώρα και η απαγόρευση κάθε συνάθροισης άνω των τριών ατόμων. Παρά τις απειλές για πρόστιμα ως 5.000€ για τους διοργανωτές “παραβάτες” της απαγόρευσης, τους 6.000 αστυνομικούς που περικύκλωσαν τόσες μέρες το κέντρο της Αθήνας, αλλά και τον ορυμαγδό τρομοκράτησης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση μαζί με τα πληρωμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, η “καραντίνα” των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων σε νεολαία, λαό και εργαζόμενους ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ.

Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα με τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη την χώρα, όπου ακούστηκαν τα διαχρονικά και επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Στις 17 Νοέμβρη σπάσαμε την απαγόρευση στους δρόμους. Στις 26 Νοέμβρη συνεχίζουμε με απεργία, που έχει προκηρυχτεί από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια στις δολοφονικές επιλογές της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης.

Το εργατικό κίνημα μπορεί να επιβάλλει μέτρα με τη συλλογική του δύναμη, για να σώσει την υγεία και τη ζωή όλων μας.

Δεν θα τους περάσει! Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συλλογική μας πάλη, δεν σκύβουμε το κεφάλι και παλεύουμε για:


Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.


Θωράκιση της πρωτοβάθμια δημόσιας υγείας. Αύξηση δαπανών για το ΕΣΥ, προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών στην υγεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Δωρεάν μαζικά τεστ.


Να μην περάσει ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας. Όχι στην δίωξη των αγώνων και του ταξικού συνδικαλισμού.


Απαγόρευση απολύσεων. Ειδικά εν μέσω πανδημίας οι απολύσεις συνιστούν τη μέγιστη αθλιότητα! Να μπει τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες και την ελαστικοποίηση του ωραρίου. Λιγότερες ώρες δουλειάς – δουλειά για όλες/ους. Με πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες.


Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα. Όχι στη επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης και στη τζάμπα εργασία. Να ανοίξουν άμεσα θέσεις εργασίας. Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των εργαζομένων


Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας και τα εργοστάσια. Το κόστος των ΜΑΠ να επωμιστεί η εργοδοσία. Παροχή των αναγκαίων ΜΑΠ με ευθύνη της εργοδοσίας.


Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και την απεργία. Απαιτούμε την απαλλαγή όλων των συλληφθέντων από κάθε δίωξη και την ακύρωση όλων των προστίμων.


Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου. Ο εξοπλισμός για την εργασία από το σπίτι να βαρύνει την εργοδοσία. Όχι στην αξιοποίηση της τηλεργασίας ως μέσο επιβολής αντιδραστικών σχέσεων εργασίας (υπερωρίες – εργασία το Σαββατοκύριακο) και απομόνωσης των εργαζομένων.


Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους ανέργους και όσους εργάζονται με προγράμματα τύπου ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το διάστημα της πανδημίας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών!


Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. 15 μαθητές ανά τάξη, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.


Επίταξη ξενοδοχείων και κλειστών σπιτιών για την εξασφάλιση στέγης για τους άστεγους, ντόπιους και μετανάστες. Αποσυμφόρηση των φυλακών.

Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Παλεύουμε συλλογικά μέσα από το σωματείο και τους συναδέλφους μας για τη διατήρηση των κεκτημένων μας και προασπίζουμε τα υλικά μας συμφέροντα. Συζητάμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους κι εργαζόμενες, ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο, για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας επιχειρεί να επιβάλλει ο εργοδότης. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση.

Δεν είναι ώρα για συναίνεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας!

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ – ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ

ΣΤΙΣ 26/11 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου