Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σε ιδιώτες η επίβλεψη έργων

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 18/11/2020

Αρ. Πρωτ. :

Προς: Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ (για ενημέρωση όλων των μελών μας)


Θέμα :
Σε ιδιώτες η επίβλεψη έργων. Παρατηρήσεις επί του Ν/Σ “για τον εκσυγχρονισμό, την απλοσποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων”.

Συνάδελφοι/σες

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί συνεχώς σε βάρος των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, σε βάρος των μηχανικών. Μόλις χθες ανάρτησε για διαβούλευση το αναμενόμενο Νομοσχέδιο “για τον εκσυγχρονισμό, την απλοσποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων”. Μεταξύ πολλών άλλων προβλέπει και την ανάθεση της επίβλεψης όλων των Δημοσίων Έργων σε ιδιώτες:

Η επίβλεψη δύναται να ασκηθεί, εφόσον προβλέπεται στην διακήρυξη, από πιστοποιημένο ιδιωτικό φορέα (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων), ο οποίος απαιτείται να διαθέτει τις εξειδικευμένες γνώσεις που είναι αναγκαίες για την παρακολούθηση και επίβλεψη του έργου. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ορίζονται η διαδικασία πιστοποίησης των φορέων επίβλεψης και τα ελάχιστα προσόντα του ιδιωτικού φορέα επίβλεψης ανάλογα με τη φύση και τη σπουδαιότητα του έργου, η διαδικασία ανάθεσης και η αμοιβή του αναδόχου.

Για την πληρέστερη προετοιμασία της Ομοσπονδίας μας παρακαλούμε τα μέλη και τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας να αποστείλουν τις απόψεις – παρατηρήσεις τους επί του Νομοσχεδίου στο email emdydas@tee.gr με την ένδειξη:”Ν/Σ αλλαγές στο Ν.4412”, μέχρι την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι. Επίσης να εντείνουν τη δράση τους για την επιτυχία της Απεργίας – Αποχής και να μας ενημερώνουν για τις Δημοπρασίες και τις Επιτροπές που ακυρώνονται.

Συνάδελφοι/σες, τώρα είναι η ώρα του αγώνα. Σε ένα Δημόσιο χωρίς προσλήψεις μηχανικών, με ατελείωτες ποινικές ευθύνες, με συνθήκες απαξίας και υποτίμησης και με εξαφάνιση κάθε Τεχνικού Αντικειμένου δε χωράμε. Κανένας συνάδελφος μας σε ΜηΜΕΔ και Επιτροπές, όπως αναλυτικά αναφέρει το εξώδικο μας από την 23/11 έως την 11/12 καταρχήν. Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον κλάδο μας και τους αγώνες του, για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας αλλά και το Δημόσιο Συμφέρον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου