Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναγνώριση των πτυχίων εξωτερικού ως integrated master


Β. Διγαλάκης: πρέπει να εισαχθεί στη νομοθεσία του ΔΟΑΤΑΠ και ο τίτλος σπουδών του integrated master ο οποίος δεν υπάρχει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS


Nομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αρθεί το εμπόδιο αναγνώρισης των πτυχίων εξωτερικού ως integrated master, προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Μανώλη Συντυχάκη για την αναγνώριση του ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (intergrated master) σε πτυχιούχους εξωτερικού.

Ο υφυπουργός Παιδείας εξηγώντας τους λόγους που σήμερα δεν μπορεί να γίνει αυτή η αναγν΄λωρις των πτυχίων του εξωετρικού , είπε τα εξής:
Η ισοτιμία προβλέπεται ότι δίδεται, όταν η διάρκεια σπουδών, η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης των σπουδαστών πληρούν τις απαιτήσεις των πανεπιστημίων της χώρας μας.
Η αντιστοιχία προϋποθέτει την ισοτιμία και επιπλέον ότι ο ενδιαφερόμενος θα έχει διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στα βασικά -και τονίζω τη λέξη «βασικά»- μαθήματα του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής.
Αν δούμε τώρα τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τα κριτήρια αναγνώρισης τίτλων σπουδών της ημεδαπής ως integrated master, είναι διαφορετικές. Δηλαδή, διάρκεια δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων, μαθήματα για θεμελίωση στις βασικές επιστήμες -και αυτά συνήθως δίνονται τον πρώτο και δεύτερο χρόνο- μαθήματα κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου, συνήθως από το δεύτερο μέχρι το τέταρτο έτος, εμβάθυνση και εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο γνώσεων -αυτά είναι μαθήματα επιλογής που συνήθως είναι μεταπτυχιακού επιπέδου στα τελευταία έτη σπουδών- και τελευταία, εκπόνηση πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας, διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού εξαμήνου.
Όλες αυτές οι προϋποθέσεις που ανέφερα δεν προβλέπονται στις προϋποθέσεις αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας.
Η εργασία αυτή προφανώς, αν κρίνει κανείς και τα υπόλοιπα κριτήρια, δεν μπορεί να είναι απλά βιβλιογραφικού επιπέδου.
Τώρα, επιπλέον από αυτούς τους λόγους, τα κριτήρια αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας του ΔΟΑΤΑΠ αφορούν στο χρόνο έκδοσης της πράξης και μπορεί να μην καλύπτουν τα κριτήρια του integrated master, γιατί το integrated master είναι κοινός προπτυχιακός και μεταπτυχιακός τίτλος.
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι στο ΔΟΑΤΑΠ δεν αναγνωρίζονται ως αντίστοιχοι παρά μόνο ως ισότιμοι και επιπλέον, πρέπει να εισαχθεί στη νομοθεσία του ΔΟΑΤΑΠ και ο τίτλος σπουδών του integrated master ο οποίος δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου