Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων: Ο Σύλλογος δεν διοικείται με μεσιτείες

Ο Σύλλογος δεν διοικείται με μεσιτείες. 
Ο Εφιάλτης πρέπει να τελειώσει. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνοντας την υγειονομική κρίση ευκαιρία εξαπολύει επίθεση στο σύνολο της κοινωνίας. Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση του ιού Covid 19 ήρθαν για να μείνουν. Μετατρέψουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο. Αρκετοί συνάδελφοί μας χάνουν τη δουλειά τους, μπαίνουν σε αναστολή των συμβάσεων τους, καλούνται να δουλέψουν μαύρα, υποχρεώνονται να ανταποκριθούν σε αυξημένα ωράρια σε εργοτάξια χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών βρίσκονται για ακόμη μία φορά χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας, ενώ η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων αδυνατεί να δουλέψει και πασχίζει να ανταπεξέλθει στα τρέχοντα έξοδα. Η κυβερνητική πολιτική δίνει απεριόριστη μονομερή δυνατότητα στις επιχειρήσεις για μείωση των ωρών εργασίας με μείωση των μισθών. Οι κυβερνητικές επιλογές έρχονται να προσαρμόσουν ακόμα περισσότερο το νομικό πλαίσιο στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εργοδοτών, στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας. 
Η επίθεση είναι γενικευμένη και θα εντείνεται συνεχώς. Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, οι επιθέσεις της αστυνομίας στις γειτονιές με το πρόσχημα ότι ο ιός κολλάει, ενώ στις φιέστες δεν κολλάει είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. 
Στον τεχνικό κόσμο αντιμετωπίσαμε το σκάνδαλο της τηλεκατάρτησης «σκοιλ ελικίκου» εκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα που φτιάχτηκαν σε μία νύκτα. 
Με διαδικασίες express ψηφίστηκε ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που δεν προστατεύει το περιβάλλον από τις επιπτώσεις που μπορεί να του προκαλούν διάφορες επενδύσεις, αλλά προστατεύει τις επενδύσεις από τις επιπτώσεις που μπορεί να τους προκαλεί το αίτημα προστασίας του περιβάλλοντος. Μία από τις πλέον σκανδαλώδεις διατάξεις είναι αυτή που προβλέπει ότι πλέον όχι μόνο η εκπόνηση των περιβαλλοντικών μελετών αλλά και ο έλεγχός τους θα μπορεί να διεκπεραιώνεται από ιδιώτες οι οποίοι θα πληρώνονται από τον επενδυτή και οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο πληρότητας και τον ενδελεχή έλεγχο της περιβαλλοντικής μελέτης, την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση, την σύγκλιση του αρμόδιου κεντρικού συμβουλίου όταν προβλέπεται και την σύνταξη του σχεδίου Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, την οποία θα καλείται η δημόσια διοίκηση να επικυρώσει εντός συγκεκριμένης στενής χρονικής προθεσμίας. 
Ελπίδα στο ζοφερό αυτό τοπίο αποτελεί η αυθόρμητη αντίδραση στις γειτονιές για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και ο αγώνας των εκπαιδευτικών. 
Ο τεχνικός κόσμος σε συνεργασία με τους άλλους δοκιμαζόμενους κλάδους κατάφεραν να ξεσκεπάσουν και να σταματήσουν εν μέρει προς το παρόν, ένα καραμπινάτο σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το τι θα γίνουν τα 85.000.000€ που θα έπαιρναν τα ΚΕΚ. 
Το ΤΕΕ και η ηγεσία του λαμβάνει μέρος στην προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικότητας, της κυβερνητικής πολιτικής, δια της ηχηρής απουσίας του. Στη στάση του καθρεφτίζεται η ακροδεξιά αλαζονεία που επιδεικνύει η κυβέρνηση, σε αρμονική συνεργασία με την λαμογιά των λογικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που είναι βαθιά ριζωμένη στον μηχανισμό του, μπολιασμένη πλέον και από την καταπάτηση αρχών και αξιών που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κλάδος δεν αποτελεί εξαίρεση. 
Το μόνο που (θέλουν να) φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκε από την πανδημία είναι η πορεία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης του έργου Ελληνικό Κτηματολόγιο. Για την εταιρεία φαίνεται ότι η πανδημία δεν αποτελεί λόγω ανωτέρας βίας με απρόβλεπτες συνέπειες, και προτεραιότητα της είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων με κάθε κόστος. Η πολιτική αυτή όπως εκφράζεται από την εταιρεία έχει χαρακτηριστικά μιας στυγνής εργοδοσίας απέναντι πρώτα από όλα στο προσωπικό της. 
Τα σωματεία και οι συνδικαλιστικοί φορείς θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους προς τα εκεί διότι πλέον υπάρχουν αρκετές ενδείξεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ο απών από τις συλλογικές διαδικασίες πρόεδρος του Συλλόγου μέχρι την αρχή της υγειονομικής κρίσης εμφανίστηκε πυκνά αυτή την περίοδο παίρνοντας παράνομες αποφάσεις και προβαίνοντας σε αντικαταστατικές ενέργειες. 
Ο Σύλλογος αποδεικνύεται συνεχώς κατώτερος τον περιστάσεων και δυστυχώς απαξιώνεται. Όχι μόνο αρνήθηκε να συντάξει επιστολή, την επίμαχη περίοδο, ζητώντας την αναστολή των συναλλαγών των Γραφείων Κτηματογράφησης, όπως πρότεινε η Συσπείρωση, αλλά αντίθετα εξέδωσε ανακοίνωση και μεταμόρφωσε τον κλάδο σε υπάλληλο της Κτηματολόγιο που απαντάει αντί για αυτήν, και αντίθετα στην αγωνία και βούληση όλων των εργαζόμενων στα Γραφεία Κτηματογράφησης. 
Όχι μόνο αρνήθηκε να αντιταχθεί στην λογική των voucher αλλά αποφάσισε να συνεργαστεί με ΚΕΚ με «σκοτεινές» μέχρι τώρα συμφωνίες που έχουν οσμή σκανδάλου, με την έκδοση της πιο ντροπιαστικής ανακοίνωσης στην ιστορία του συλλόγου. 
Η πολιτική αυτή των παρατάξεων ΔΗΣΥΑΤΜ, ΔΚΜ, ΕΝΟΤΗΤΑ που «ψήφησαν» και προωθούν αυτές τις αποφάσεις είναι συνεπής με την πολιτική που θέλει τον σύλλογο «κομπάρσο» στις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο. Αυτή η πολιτική είναι η ίδια με την πολιτική του «εξαρτημένου τοπογραφικού» που εξευτέλισε την αξία του, και ανάγκασε τους συναδέλφους να σκέφτονται λύσεις voucher. Είναι η ίδια πολιτική που θέλει τον σύλλογο διοργανωτή συνεδρίων, συνδιασκέψεων και ημερίδων για την προβολή προσωπικών συμφερόντων, αντί να ενδιαφέρεται για την δημιουργία αντικειμένων. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται στους διαδρόμους υπηρεσιών και υπουργείων για το θέμα του «διαπιστευμένου» σύμφωνα με καταγγελίες που γίνονται και αποκρύπτονται. 
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές γινόμαστε συνεχώς δέκτες «χαστουκιών» στην αξιοπιστία και το κύρος του Συλλόγου (Π.Ε., Εξώδικο ΔΣΑ). Είναι φανερό ότι υπάρχει μεθόδευση να διευρυνθεί η θητεία του ΔΣ που έχει ολοκληρωθεί. Οι σκέψεις και τα όνειρα για σύλλογο χωρίς συνελεύσεις και αποξενωμένα συλλογικά όργανα να διαγραφούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου