Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Όχι στην κατάργηση των τεσσάρων ΕΥΔΕ - όχι στη μεταφορά σε Α.Ε.

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
   Αθήνα, 29/6/2020

Αρ. Πρωτ.: Προς : Κοινοβουλευτικά Κόμματα
Κοιν.:  Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα :  Όχι στην κατάργηση των τεσσάρων ΕΥΔΕ - όχι στη μεταφορά σε Α.Ε.
 
Όπως ενημερωνόμαστε πρόκειται να κατατεθεί, σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης,  μία τροπολογία (375/29 25.6.2020, Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών) με τίτλο «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας  για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις του κώδικα Νόμων για το ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης». 
Σύμφωνα με την τροπολογία, καταργούνται 4 ΕΥΔΕ (Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Κέρκυρας, Έβρου και Κρήτης & Δωδεκανήσων) οι οποίες αποτελούσαν Υποδιευθύνσεις, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την αιτιολόγηση, της έλλειψης προσωπικού και υπολειτουργία των Υπηρεσιών. 
Όπως αναφέρεται, οι ΕΥΔΕ «Στερεάς Ελλάδας», «Ηπείρου και Κέρκυρας» και «Έβρου» θα αποτελέσουν κλιμάκια για την επίβλεψη έργων στην περιοχή τους ενώ ενσωματώνονται διοικητικά στις όμορες ΕΥΔΕ. Ενώ η ΕΥΔΕ «Κρήτης – Δωδεκανήσων» (Δημόσια Υπηρεσία) καταργείται και ενσωματώνεται σε Ανώνυμη Εταιρεία, συγκεκριμένα στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ. Α.Ε.).
Κατά τη γνώμη μας η εισαχθείσα τροπολογία (άρθρο 2) θα έπρεπε να είχε συζητηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς (υπηρεσιακούς και συνδικαλιστικούς) και με τους τοπικούς άρχοντες ώστε να αποτυπωθεί, επίσημα, η κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες και να γίνουν γνωστά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν ή μπορεί να δημιουργηθούν με λάθος αποφάσεις. 
Με την παρούσα τροπολογία όπως διαμορφώνεται, 
Η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μένουν χωρίς Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών στις περιφέρειες τους, η οποία θα μπορούσε να επέμβει άμεσα τοπικά σε περίπτωση φυσικών καταστροφών
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους πλέον, σε Α.Ε. που διοικούνται από Δ.Σ. ιδιωτών
Η διαχείριση των έργων υποδομής (εθνικής σημασίας) του Υπουργείου Υποδομών στην Κρήτη εκχωρούνται σε μία Ανώνυμη Εταιρία (η οποία δεν θα λειτουργεί με τα δημοσιονομικά κριτήρια των Δημόσιων Υπηρεσιών) ενώ τα Δωδεκάνησα μένουν χωρίς Υπηρεσία. 
Ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. (που απορροφά την ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων) θα διαχειρίζεται μεγάλα έργα υποδομής ενώ εκκρεμεί εις βάρος του, βάσει προσωρινής έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών (που ξεκινά από το 2004 και φτάνει μέχρι και το 2015), πρόστιμο που ξεπερνά τα 7εκατ. Ευρώ.
Δεν καθίσταται σαφές που μεταφέρονται οι οργανικές θέσεις των καταργούμενων ΕΥΔΕ (υπηρετούντων και μη). 
Τα υπηρετούντα στελέχη αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα σχετικά με την υπηρεσιακή τους κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας αποσπάσεων που προβλέπονται από την προς ψήφιση τροπολογία.
Επειδή θεωρούμε ότι ο ρόλος των Μηχανικών στο Δημόσιο Τομέα έχει άμεση σχέση με την προστασία του δημόσιου χρήματος  και την τήρηση του δημοσιονομικού ελέγχου, η πάγια θέση μας είναι η αναβάθμιση των ΕΥΔΕ με υλικοτεχνικές υποδομές και με επιστημονικό δυναμικό. Είμαστε αντίθετοι με την κατάργησή τους και την ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων τους, σε Α.Ε. Είμαστε αντίθετοι με την μη αναφορά στην τροπολογία, σχετικά με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας της ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων. Πρέπει να αναφέρεται με σαφή προσδιορισμό η έδρα των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων στο Ηράκλειο, έδρα της υπό κατάργησης ΕΥΔΕ.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 2, της εν λόγω Τροπολογίας.


ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πρεβελάκη & Γρεβενών (κτίριο ΤΕΕ/ΤΑΚ), T.Κ. 71202, Ηράκλειο
Τηλ.: 2841340543 / 6974014001 / Φαξ: 2810 281128
Email: emdydas.ak@gmail.com


Αριθ. πρωτ. 318 Ηράκλειο, 29 Ιούνη 2020
Προς: 1. Βουλευτές Αν. Κρήτης
2. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
3. Μέλη της Ένωσης

ΘΕΜΑ: Κατάργηση Δημοσίων Υπηρεσιών και ανοικειοθελείς αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων

Για ακόμα μια φορά δυστυχώς η κυβέρνηση μας εξέπληξε δυσάρεστα!
Αναφερόμαστε στην τροπολογία 375/29 25-6-20 που ενσωματώνεται σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπου προωθείται για ψήφιση τροποποίηση του Οργανισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΠΔ 123/12-10-2017), μόλις 2,5 χρόνια μετά. Η κυβέρνηση πρωτοτυπεί για ακόμα μια φορά αρνητικά, τροποποιώντας έναν οργανισμό για να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ 4 ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, με την ανεπαρκέστατη αιτιολόγηση, ότι υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Φυσικά, μετά από 18 χρόνια που έχουν να γίνουν μαζικές προσλήψεις για Μηχανικούς στο Δημόσιο, είναι λογικό να υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, αλλά αλίμονο να είναι αυτό επιχείρημα για να καταργηθούν Δημόσιες Υπηρεσίες. Η τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 25-6-20 ενώ το Νομοσχέδιο προωθείται προς ψήφιση τη Δευτέρα 29-6-20, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και με σκοπιμότητα να μεσολαβεί Σαββατοκύριακο ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις. Επίκειται λοιπόν η κατάργηση 4 ΕΥΔΕ (Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Κέρκυρας, Έβρου και Κρήτης & Δωδεκανήσων), οι οποίες αποτελούσαν υποδιευθύνσεις στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όσον αφορά τις τρεις πρώτες, το προσωπικό τους μεταφέρεται στις ΕΥΔΕ που αναλαμβάνουν χωρικά την αρμοδιότητα των καταργούμενων ΕΥΔΕ.
Ωστόσο, το προσωπικό που έχει οργανικές θέσεις στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ από την καταργούμενη ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων (Δημόσια Τεχνική Υπηρεσία) αποσπάται στον Ο.Α.Κ. Α.Ε. με έδρα τα ΧΑΝΙΑ ‘κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης’ για 2 έτη με δυνατότητα ίσης παράτασης, χωρίς να έχει συναινέσει για την απόσπαση αυτή.
Ως εκ τούτου, εκτός από το υψίστης σημασίας ζήτημα που προκύπτει με τη διαχείριση των έργων υποδομής του Υπουργείου Υποδομών στην Κρήτη (τα Δωδεκάνησα μένουν χωρίς Υπηρεσία) τα οποία εκχωρούνται σε μία Ανώνυμη Εταιρία η οποία δεν λειτουργεί με τα δημοσιονομικά κριτήρια των δημόσιων Υπηρεσιών, προκύπτει και μείζον εργασιακό πρόβλημα για το προσωπικό της καταργούμενης υπηρεσίας:
Δημόσιοι Υπάλληλοι θα προσφέρουν ανοικειοθελώς τις Υπηρεσίες τους σε μια Α.Ε. που διοικείται από Δ.Σ. ιδιωτών (δηλαδή με λίγα λόγια Δημόσιοι Υπάλληλοι θα διοικούνται από ιδιώτες), η οποία μάλιστα εδρεύει σε άλλη πόλη από την πόλη που έδρευε η Υπηρεσία τους.
Η πολιτική αυτή περιγράφεται στην ΕΓΚΥΚΛΙΟ 200/16-06-2020 με θέμα: «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Σύσταση και λειτουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Κοινοποίηση διατάξεων των ν. 4674/2020 (Α’ 53) και ν. 4690/2020 (Α’ 104)» καθώς και τους ισχύοντες νόμους 4674/2020 (Α’ 53) και 4690/2020 (Α’ 104), όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι:
«Η κάλυψη κενών θέσεων που προβλέπονται στον κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας (ΚΕΥ) των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΕ), μπορεί να γίνεται, κατά τις διατάξεις του άρθρου 15 παράγραφος 1 έως 6 του ν. 4257/2014 (Α΄ 93), με μετακίνηση υπαλλήλων από τους ΟΤΑ-μετόχους για χρονικό διάστημα έως δύο (2) έτη, που μπορεί να παραταθεί για δύο (2) ακόμα έτη, εφόσον υφίσταται η υπηρεσιακή ανάγκη.»
Τα παραπάνω ελλοχεύουν τον κίνδυνο, αν εν τω μεταξύ καταργηθεί η όποια υπηρεσία προέλευσης των υπαλλήλων, μετά τη λήξη της απόσπασης, οι υπάλληλοι να βρίσκονται σε επισφάλεια όσον αφορά την οργανική τους θέση, την έδρα εργασίας τους και το εργασιακό τους καθεστώς ή και να βρεθούν εγκλωβισμένοι σε μια ΑΕ με αβέβαιο μέλλον.
Η κίνηση λοιπόν αυτή της κυβέρνησης ανοίγει τον ασκό του αιόλου για ανοικειοθελείς μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων σε ΑΕ του δημοσίου και στοχεύει απροκάλυπτα στη διάλυση του δημόσιου τομέα. Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε όλοι μαζί συλλογικά στη στοχευμένη διάλυση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών. Διεκδικούμε ένα δυνατό δημόσιο τομέα επαρκώς στελεχωμένο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δημόσια αγαθά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των μελλοντικών γενιών.
Ζητάμε: 
Να μην ψηφιστεί η τροπολογία 375/29 25-6-20 που καταργεί τις 4 ΕΥΔΕ
Να εξασφαλιστεί η διατήρηση των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων της ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Να αποσυρθούν όλα τα νομοθετήματα που προωθούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων δημόσιων υπηρεσιών σε ΑΕ και την άμεση πρόσληψη μηχανικών για τη στελέχωση δυνατών δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, ΥΔΟΜ και λοιπών υπηρεσιών με τεχνικό αντικείμενο.



Για το Δ.Σ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου