Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΑΡΑΓΕΣ: Αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου εξετάσεων στο ΤΕΕ. Δε θα περάσει!

ΑΡΑΓΕΣ: Αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου εξετάσεων στο ΤΕΕ. Δε θα περάσει!

Καλούμε σε κινητοποίηση, την Τρίτη 16 Ιούνη και ώρα 5.30μμ., στο ΤΕΕ
15 Ιουνίου 2020


Στην συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ αύριο Τρίτη 16/6 εισάγεται από τον πρόεδρο, Γ. Στασινό, θέμα αλλαγής του τρόπου εξετάσεων εισαγωγής στο ΤΕΕ. Η εισήγηση προβλέπει την εισαγωγή γραπτών ηλεκτρονικών εξετάσεων από τράπεζα θεμάτων, αντί της προφορικής εξέτασης (συνήθως επί της διπλωματικής εργασίας) που ισχύει ως τώρα. Στην πράξη αυτό οδηγεί στο να θεωρείται ότι τα πτυχία που παρέχουν τα πολυτεχνικά ιδρύματα και σχολές δεν επαρκούν για την πρόσβαση στο επάγγελμα, και απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις.

Γνωρίζουμε ότι θα ειπωθεί, για άλλη μια φορά, ότι οι εξετάσεις χρειάζονται για να ελέγχει και να πιστοποιεί το ΤΕΕ συνολικά τον τεχνικό κλάδο, εν αναμονή της εισόδου αποφοίτων από τα πρώην ΤΕΙ και τα ιδιωτικά κολέγια. Αντί η πλειοψηφία του ΤΕΕ να τοποθετηθεί όποτε συμβαίνουν οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, έρχεται εκ των υστέρων να τις επικυρώσει, με συντεχνιακά επιχειρήματα περί διασφάλισης των “καλύτερων μηχανικών”. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων κινήσεων της πλειοψηφίας που στοχεύουν στο να μετατραπεί το ΤΕΕ ολοκληρωτικά σε κεντρικό φορέα “ποιστοποίησης” του τεχνικού κόσμου. Διαδικασία που διασπά τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από τα πτυχία, και δημιουργεί πολλές “ταχύτητες” μηχανικών.

Είναι, δε, αδιανόητο, ότι αυτό έρχεται να γίνει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να μπορεί να συνεδριάσει η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, και με εισήγηση που αποστέλλεται 1 (ολογράφως: ΜΙΑ) μέρα πριν. Το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει η ανάγκη και για ηλεκτρονικές διαδικασίες (οι οποίες όμως θα μπορούσαν όμως να έχουν το υπάρχον αντικείμενο), δεν δικαιολογεί κατά κανέναν τρόπο την αλλαγή του συνολικού τρόπου των εξετάσεων, και μάλιστα ουσιαστικά χωρίς διαβούλευση.

Καλούμε σε κινητοποίηση, την Τρίτη 16 Ιούνη και ώρα 5.30μμ., στο ΤΕΕ.

1 σχόλιο:

  1. Ως διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός από ΑΕΙ της ημεδαπής και τακτικό μέλος του ΤΕΕ εδώ και 11 χρόνια, έχω μια καλή εικόνα της αγοράς εργασίας των μηχανικών. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το δίπλωμα μηχανικού από Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο της ημεδαπής ΔΕΝ επαρκεί για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού. Ο διπλωματούχος μηχανικός, χωρίς πρόσθετα προσόντα από το δίπλωμα μηχανικού, δεν γνωρίζει από νομοθεσία, διεκπεραίωση διαδικασιών και δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης δεν γνωρίζει πως να εφαρμόζει τη μελέτη στο πεδίο. Αυτές οι γνώσεις και δεξιότητες είναι απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού. Αυτό συμβαίνει διότι οι πολιτικές ηγεσίες έχουν επιλέξει τα ΑΕΙ να είναι φορείς επιστημονικής και τεχνολογικής κατάρτισης και όχι φορείς απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Έτσι λοιπόν το δίπλωμα του μηχανικού εξασφαλίζει επιστημονική επάρκεια και όχι επαγγελματική επάρκεια. Οι εξετάσεις του ΤΕΕ όπως γίνονται εδώ και χρόνια είναι μια κοροϊδία και το γνωρίζουμε όλοι. Οι εξεταζόμενοι δεν αναπτύσσουν καμία επαγγελματική δεξιότητα αλλά υποβάλλονται σε μια υποτυπώδη προφορική εξέταση, κυρίως επιστημονικού και όχι επαγγελματικού επιπέδου. Αν μεταβληθεί σε μία εξέταση που θα καλλιεργεί επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες και θα απαιτεί γνώσεις απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματος, θα ωφελήσει πολύ τους μελλοντικούς μηχανικούς. Μία σοβαρή εξέταση επαγγελματικού επιπέδου δεν πρέπει να είναι εύκολη και να επιτυγχάνουν σχεδόν όλοι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αγαπητοί συνάδελφοι, στηρίξτε την όποια προσπάθεια να αλλάξουν τα κακώς κείμενα της χώρας μας ξεκινώντας από τα του οίκου μας. Πολλές φορές η αλλαγή σημαίνει και ξεβόλεμα, όπως στην παρούσα περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή