Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Πλήρωση θέσεων ευθύνης στον Δημόσιο Τομέα και στους ΟΤΑ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 17/6/2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών
κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
2. Γεν. Γραμ. κα Χαραλαμπογιάννη Β.

Κοιν.: 1. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
2. Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ

Θέμα : Πλήρωση θέσεων ευθύνης στον Δημόσιο Τομέα και στους ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού.


Κύριε Υπουργέ, 

η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού). 

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια τα άρθρα του Υπαλληλικού Κώδικα που αφορούν τις προαγωγές και την τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης στον Δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ δεν λαμβάνονται υπόψη και οι κρίσεις και τοποθετήσεις προϊσταμένων γίνονται χωρίς την εφαρμογή τους. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα άρθρα από 80 έως 87 του Υπαλληλικού Κώδικα απαιτείται η προκήρυξη των θέσεων ευθύνης και η πλήρωσή τους να γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στον Νόμο, η οποία συνυπολογίζει πληθώρα αντικειμενικών και άλλων κριτηρίων. Δυστυχώς όμως κρίσεις σύμφωνες με τον Νόμο έχουν να γίνουν από το 2009, δηλαδή πριν την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» για το σύνολο των υπηρεσιών των Περιφερειών (ΟΤΑ β΄ βαθμού) και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις στις θέσεις ευθύνης να γίνονται με αδιαφάνεια και αναξιοκρατία. Ειδικά στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού είναι γενικευμένη πρακτική η αποφυγή διενέργειας κρίσεων, ενώ στα Υπουργεία, σε ελάχιστες περιπτώσεις, έχουν προχωρήσει οι κρίσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών και σε καμία απολύτως περίπτωση Προϊσταμένων Τμημάτων. Αυτό έχει σαν συνέπεια εμφάνιση δυσλειτουργιών στον δημόσιο τομέα αλλά και δημιουργία αρνητικού κλίματος μη συνεργασίας μέσα στις υπηρεσίες. Οι συνεχείς τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις, αναπληρώσεις Προϊσταμένων με διάφορες προφάσεις προκαλούν τριβές, αναστάτωση και εύλογες αμφισβητήσεις στις Υπηρεσίες, ενώ οι αναπληρωτές συνεχίζουν να μοριοδοτούνται (έστω και μειωμένα με το Ν.4674/20) για τη μη κριμένη προϋπηρεσία τους. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ενώ όλες οι κυβερνήσεις και οι αιρετοί ορκίζονται στην «αξιοκρατία», την «αριστεία» και την «αξιολόγηση», όταν φτάσει η στιγμή να την εφαρμόσουν προτιμούν τις δοκιμασμένες λύσεις. 

Μετά τα παραπάνω και προκειμένου για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, σας παρακαλούμε να προβείτε ως αρμόδιο Υπουργείο στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων από τον Νόμο διατάξεων για την πλήρωση θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων για το σύνολο των εποπτευόμενων Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου