Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Ευκαρπία Θεσσαλονίκης: Συγκέντρωση, συναυλία κατά της καύσης σκουπιδιών στον «ΤΙΤΑΝ» | Παρασκευή 19 Ιούνη

Ευκαρπία Θεσσαλονίκης: Συγκέντρωση, συναυλία κατά της καύσης σκουπιδιών στον «ΤΙΤΑΝ» | Παρασκευή 19 Ιούνη

Πρωτοβουλία 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF– SRF στο ΤΙΤΑΝ: Καλούμε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε μαζικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης της προγραμματιζόμενης εκδήλωσής μας στην Ευκαρπία, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ, στις 7ΜΜ., που θα έχει το χαρακτήρα συλλαλητηρίου κατά της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, με ενημέρωση, διαμαρτυρία, πορεία και συναυλία με γνωστά ονόματα. Συνεχίζουμε μέχρι την ανάκληση της απόφασης, μέχρι να δικαιωθούμε


Και νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν οι 128 σύλλογοι, σωματεία και φορείς που εναντιώνονται στην καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 19 Ιούνη και ώρα 7μμ., στην πλατεία της Ευκαρπίας. Οι φορείς καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αδειοδοτείται η καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ».

Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου, θα γίνει και καλλιτεχνική εκδήλωση – συναυλία, στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Βασίλης Πρατσινάκης, Αντώνης Κουμανδράκης, Γιάννης Φιλιπουπολίτης, Έλσα Μουρατίδου, Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Αλιστρατινός,Κώστας Γκρανόπουλος, Κώστας Γκούβας, Νίκος Ταλέας, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Βασίλης Κοτρώτσος, Μωυσής Σισμανίδης, Παναγιώτης Σταυρουλάκης, «RastMagam» και το μουσικό σχήμα του Γιάννη Στράτου με μαθητές Ευκαρπίας.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας παραγωγής τσιμέντων της εταιρείας «ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ», που λειτουργεί στην Ευκαρπία του δήμου Παύλου Μελά, και πλέον η τσιμεντοβιομηχανία μπορεί να καίει RDF/SRF.

Η Πρωτοβουλία των 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το ΥΠΕΝ ως «προστάτη – συνήγορο» της «ΤΙΤΑΝ», μιλά για «υπογραφή-δώρο της κυβέρνησης» και απαιτεί από την τοπική διοίκηση, τους δημάρχους και την περιφέρεια να στηρίξουν στην πράξη τα δίκαια αιτήματα του λαού. Με δυναμικές κινητοποιήσεις να απαιτήσουν την ανάκληση της αδειοδότησης της «ΤΙΤΑΝ» και να κρίνουν ανεπιθύμητη την εταιρεία, όπως και όλους εκείνους που υπέγραψαν υπέρ της καύσης.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF– SRF στο ΤΙΤΑΝ
Μαύρη μέρα για τον λαό της Θεσσαλονίκης, η Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020!

Θα μείνει ως η μέρα που μια κυβέρνηση, στέφει την Θεσσαλονίκη ως την αιώνια «βασίλισσα πόλη των ρύπων», ενώ γνώριζε πολύ καλά τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF και ότι υπάρχουν 128 σύλλογοι και χιλιάδες πολίτες που αντιδρούν. Μια κυβέρνηση η οποία ικανοποίησε τα οικονομικά συμφέροντα μιας τσιμεντοβιομηχανίας που στο όνομα και μόνο του κέρδους, μετατρέπεται σε εργοστάσιο καύσης πετ κοκ – σκουπιδιών – πλαστικών, χαρίζοντας ένα μέλλον γεμάτο με διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, υδράργυρο, σε μας και στα παιδιά μας.

Όποιος διαβάσει την ανακοίνωση τύπου για την « απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της ΤΙΤΑΝ ΑΕ», θα νομίσει άνετα ότι είναι από το γραφείο τύπου της τσιμεντοβιομηχανίας και όχι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ). Ανακοίνωση προκλητικά γραμμένη, με ύφος «χιλίων καρδιναλίων», υπερασπίζεται ως ο ιδανικός συνήγορος, του ανεπιθύμητου πλέον ΤΙΤΑΝ. Μια απόφαση γραμμένη με αοριστολογίες και με εκβιαστική λογική, γιατί να καίει ο ΤΙΤΑΝ αστικά απορρίμματα, υποκύπτοντας σε πολλά συνειδητά ατοπήματα και με αναφορά σε ψευδή στοιχεία που τα καταγγέλλουμε παρακάτω (10 σημεία) : «…λειτουργεί στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης…».

Να πληροφορήσουμε το ΥΠΕΝ, ότι το ΤΙΤΑΝ δεν βρίσκεται στον Λαγκαδά περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης μέσα στον αστικό ιστό, περιοχές που απέχουν 15 χλμ. μεταξύ τους! Τυχαίο λάθος; «…απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά (ορυκτά) καύσιμα…». Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του ΤΙΤΑΝ θα συνεχίσει να καίει ως 70% πετ κοκ, άρα ποια απεξάρτηση; «…περιορισμό του όγκου απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή…». Αν η κυβέρνηση επιθυμεί τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων, ας διοχετεύσει επιτέλους επαρκείς κρατικούς πόρους, πρωταρχικά σε όλα τα προηγούμενα στάδια της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, με κομποστοποίηση, με ανακύκλωση, σε πραγματικά φιλοπεριβαλλοντικές μορφές ανακύκλωσης.

Από την άλλη στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μονάδες που να παράγουν τον κωδικό 191210(SRF) σε μεγάλη ποσότητα. Ο ΤΙΤΑΝ θα κάνει εισαγωγή (πχ. Βουλγαρία); Ποιανής επομένως τη χώρα περιορίζει την ταφή; Μας κοροϊδεύουν; «…Η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ιταλία…». Τότε η Ιταλία γιατί στέλνει RDF-SRF στο Βόλο στην ΑΓΕΤ να τα καίει; «…Η αξιοποίηση αυτή γίνεται στο κέντρο της πρωτεύουσας (π.χ. Κοπεγχάγη και Παρίσι)…». Η παραπληροφόρηση στο μεγαλείο της. Τα εργοστάσια στις πόλεις αυτές είναι για συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού προς τους πολίτες και ΔΕΝ αφορούν καν τσιμεντοβιομηχανίες, χωρίς αυτό να δικαιολογεί ποια καύση είναι «ωφέλιμη» ή όχι. «…ΣτΕ, Ορθή πολιτική διαχείρισης αποβλήτων… για τη μείωση των παραγόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα…».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, αυθαίρετα αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή του 2014, για να παραπλανήσει. Ο ΤΙΤΑΝ το 2020 ζητάει τροποποίηση της ΑΕΠΟ για να καίει πιο σημαντικό και πιο ρυπογόνο κωδικό (191210 SRF). Πως συγκρίνει ανόμοια πράγματα προδικάζοντας καταστάσεις; Υποκριτική η αναφορά στη μείωση του CO2, την στιγμή που το εργοστάσιο μοιράζει κοκτέιλ καρκινογόνων ρύπων στις γειτονιές μας. Είναι ορθή πολιτική η καύση των RDF-SRF, πριν γίνουν όλα τα υπόλοιπα βήματα; «…Προτεραιότητα η αξιοποίηση των υπολειμμάτων από το 2015…». Ποιων υπολειμμάτων; Γίνεται στην Ελλάδα διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και ανακύκλωση για να έχουμε και υπολείμματα; Που είναι η ορθή διαχείριση (βλέπε σημείο νο3); «…ο Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε εθελοντική συμφωνία συνεργασίας με το ΤΙΤΑΝ …στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και κυκλικής οικονομίας…». “Ένοχος” ο κ. Φάμελλος, αλλά ο κ. Χατζηδάκης, δεν είναι υπουργός τώρα; Δεν μπορούν να κρυφτούν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες νομοθέτησαν μια πολιτική με κοινό παρανομαστή τα κέρδη και όχι την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. «…τέθηκαν αυστηροί όροι για τη συνεχή καταγραφή των αέριων ρύπων … ώστε να ενημερώνεται ο κάθε πολίτης για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εργοστασίου…».


Η κοροϊδία στην αποκορύφωσή της, όταν διαχρονικά η τοπική κοινωνία φώναζε για το τεράστιο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ΤΙΤΑΝ (μεγάλη ηχορύπανση, καύση πετ κοκ, συχνές διαρροές σκόνης, ρύπων, τσιμέντου, μη αναπλάσεις). Που ήταν τόσα χρόνια η πολιτεία; «…Για την τροποποίηση αυτή δόθηκε αναγκαίος χρόνος πέραν του από το νόμο προβλεπόμενο…». Χωρίς καμία ενημέρωση και ανήθικα μέσα στην πανδημία, μας έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων. Το ΥΠΕΝ βλέποντας τις αντιδράσεις των χιλιάδων πολιτών να κλιμακώνονται, με δικτατορικό τρόπο επιβάλλει την καύση, για να μην ακουστούν οι φωνές τους.

Συμπέρασμα: Το ΥΠΕΝ ως «προστάτης – συνήγορος» του ΤΙΤΑΝ, κάνει το «φάουλ» και γράφοντας πολλά, αποκαλύπτει κατά λάθος ένα σωρό ατοπήματα κάνοντας ψευδείς αναφορές. Αναφέρει αυθαίρετα χωρίς στοιχεία για μείωση του CO2 και για απεξάρτηση, όταν θα συνεχίσει το ΤΙΤΑΝ να κάνει χρήση πετ κοκ, του οποίου η αποθήκευση και η καύση προκαλούν ρύπους με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα (βανάδιο,νικέλιο) και θείο (διοξείδιο του θείου). Από το 2009 η τοπική κοινωνία ζητά την αντικατάσταση του πετ κοκ με φυσικό αέριο. Από την άλλη αποκρύπτει ότι η καύση των RDF-SRF στις τσιμεντοβιομηχανίες έχει συνδεθεί με έκλυση τοξικών διοξινών και φουρανίων στο περιβάλλον. Σοβαρό πρόβλημα είναι και οι εκπομπές υδραργύρου(Hg). Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και επειδή δεν τρέφαμε αυταπάτες, δηλώνουμε ότι ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ το δίκαιο αγώνα μας, λέγοντας ακόμη πιο δυνατά ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας,καλώνταςτην κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση του ΥΠΕΝ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την τοπική αυτοδιοίκηση των δήμων της Θεσσαλονίκης, τους Δημάρχους και την Περιφέρεια, να αφουγκραστούν τις χιλιάδες φωνές των πολιτών και να προστατεύσουν την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον της πόλης. Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να είναι ο οδηγός τους.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να βγουν μπροστά, ΟΧΙ με λόγια και ανακοινώσεις, αλλά με δυναμικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας από κοινού την ανάκληση της αδειοδότησης του ΤΙΤΑΝ και να στηρίξουν στην πράξη τα δίκαια αιτήματα μας. Να ζητήσουν τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης που στέκεται κατά της καύσης, για να αποκαλύψει το έγκλημα που έρχεται. Με κοινό διάβημά τους να ΖΗΤΗΣΟΥΝ από την κυβέρνηση την ανάκληση της απόφασης και να κρίνουν ανεπιθύμητο το ΤΙΤΑΝ, αλλά και όλους εκείνους που υπέγραψαν υπέρ της καύσης.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε μαζικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης της προγραμματιζόμενης εκδήλωσής μας στην Ευκαρπία την Παρασκευή 19 Ιουνίου στις 19:00, που θα έχει το χαρακτήρα συλλαλητηρίου κατά της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, με ενημέρωση, διαμαρτυρία, πορεία και συναυλία με γνωστά ονόματα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ μέχρι την ανάκληση της απόφασης, μέχρι να δικαιωθούμε!!!

1 σχόλιο: