Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ξανά εκτός επιδόματος οι μηχανικοί!

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς "σκοιλ ελλικικου", ήταν και αυτό μία κάποια λύση. Παρά τις υποσχέσεις πάλι εκτός επιδότησης οι επιστήμονες και οι μηχανικοί. Αναμένουμε με αγωνία τη σκληρή απάντηση του ΤΕΕ...



Παράταση στο επίδομα των 534 ευρώ ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ωστόσο έχει ενδιαφέρον ότι πολλοί μένουν εκτός. Τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές που έκαναν αίτηση στην ΑΑΔΕ τον προηγούμενο μήνα, αλλά και για τους επιστήμονες.

Το νέο πακέτο μέτρων ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια αναλύθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο φαίνεται ότι μένουν εκτός οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες. Δεν υπήρξε αναφορά στις ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και στους μακροχρόνια άνεργους, ορισμένοι από τους οποίους πήραν τα 400 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα αυτό που ανακοινώθηκε είναι «Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για Ιούνιο και Ιούλιο ανάλογα με τις ημέρες που θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις αλλα και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται».

Από αυτή την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι μένουν εκτός της επέκτασης οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι επιστήμονες, που πήραν το επίδομα των 600 ευρώ.

«Βασικό είναι ότι δεν ακούστηκε τίποτα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ενώ ο πρωθυπουργός είχε ρητά δεσμευτεί ότι αυτές οι κατηγορίες θα έχουν βοήθεια τον Μάιο», όπως λέει ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς στο iEidiseis, θυμίζοντας και ότι οι επιστήμονες δεν είχαν μάλιστα λάβει την αντίστοιχη βοήθεια με άλλες κατηγορίες (σ.σ. του επίδομα των 800 ευρώ) τον μήνα Απρίλιο.

Επομένως, «έλειπε τελείως από τις ανακοινώσεις των υπουργών η οποιαδήποτε αναφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες υπό τη μορφή οικονομικής βοήθειας».

Βλέποντας τα μέτρα συνολικά θα δούμε πως «ενώ υπάρχουν φοροαπαλλαγές σε κάποιες επιχειρήσεις ή βοήθεια σε όσες έχουν μείωση τζίρου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό - άρα δεν έχουν όφελος από τη δυνατότητα να καταβάλλουν μειωμένες μισθολογικές αποδοχές - έχουν πολύ λίγα κέρδη από τις χθεσινές εξαγγελίες» επισημαίνει ο κ. Τσουκαλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου