Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Σε απεργία πείνας ο κρατούμενος και αριστούχος φοιτητής Βασίλης Δημάκης


Σε απεργία πείνας ο κρατούμενος και αριστούχος φοιτητής Βασίλης Δημάκης

Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων μετήχθη παράνομα από τις φυλακές Κορυδαλλού (όπου βρισκόταν για να είναι κοντά στην σχολή του και να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα του κάνοντας χρήση του θεσμού των εκπαιδευτικών αδειών) στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα.

Ολόκληρη η καταγγελία του Δικτύου

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΑΚΗΣ κρατούμενος και αριστούχος φοιτητής, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής, μετήχθη παράνομα από τις φυλακές Κορυδαλλού (όπου βρισκόταν για να είναι κοντά στην σχολή του και να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα του κάνοντας χρήση του θεσμού των εκπαιδευτικών αδειών) στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα.

Ο πραγματικός λόγος είναι η συμμετοχή του στους ειρηνικούς αγώνες των κρατουμένων, ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας Covid19 και την άρνηση της να πάρει μέτρα για να προστατέψει την ζωή χιλιάδων κρατούμενων.

Ο Βασίλης Δημάκης έχει ξεκινήσει απεργία πείνας με αίτημα την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Αν το αίτημα του δεν δικαιωθεί μέχρι την Κυριακή θα κλιμακώσει τον αγώνα του προχωρώντας σε απεργία Δίψας.

Ηθικοί αυτουργοί σε αυτό το έγκλημα που επιχειρείται δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Προ.Πο (στο οποίο με νόμο έκτρωμα υπάγονται πλέον οι φυλακές αντί του υπουργείου Δικαιοσύνης) και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.


Άμεση ανάκληση της αυθαίρετης και απάνθρωπης μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη, ζητά η ΕλΕΔΑ

Την άμεση ανάκληση της αυθαίρετης και απάνθρωπης μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη, ζητά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “η ΕλΕΔΑ, μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη ανθρωπιά, απαιτεί την άμεση ανάκληση της εκδικητικής, αυθαίρετης και ασύγγνωστης μεταγωγής του απεργού πείνας και δίψας, κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη”.

“Όπως πληροφορηθήκαμε”, συνεχίζει η οργάνωση, “η αιτιολογία της εξαντλείται σε μία φράση: [η μεταγωγή παραγγέλλεται] «κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών, για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης». Καμία όμως βίαιη ενέργεια δεν υπήρξε πρόσφατα στις φυλακές Κορυδαλλού, από κανέναν, άλλως θα το είχαμε τάχιστα πληροφορηθεί, και κανένα πειθαρχικό παράπτωμα δεν καταλογίζεται στον κρατούμενο. Συνεπώς, όσοι διέταξαν την εσπευσμένη μεταγωγή του εμφορούνται από την αντίληψη ότι, ακόμα και σε καιρούς επιβάρυνσης του καθεστώτος έκτισης των ποινών, με στέρηση αδειών, σε φυλακές που στενάζουν από τον υπερπληθυσμό, η ειρηνική διαμαρτυρία και διεκδίκηση δικαιωμάτων δεν επιτρέπεται και πρέπει να αποτρέπεται δια της τιμωρίας ενός και του εκφοβισμού των υπολοίπων. Η όλως αυθαίρετη – σύμφωνα με όσα ανωτέρω εκθέτουμε – μεταγωγή του, συνεπάγεται εν προκειμένω την αναγκαστική διακοπή της απρόσκοπτης φοίτησής του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ”.

“Τι είναι όμως πιο αποτελεσματικό μέσο για τον πραγματικό σωφρονισμό ενός κρατουμένου, αν όχι το δικαίωμα πρόσβασής του στην μόρφωση και η έμπρακτη άσκηση αυτού του δικαιώματος; Αυτός δεν είναι τρόπος προστασίας του πολίτη”, διερωτάται η ΕλΕΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου