Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά 2020


 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 29-4-2020
Αρ. Πρωτ. :                            

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά 2020

Πέρασαν 134 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο. Τότε οι εργάτες ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο και βελτίωση των συνθηκών εργασίας! Η εξέγερση αυτή, ήταν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Τα μηνύματά της είναι πάντα επίκαιρα και συνεγείρουν τους εργαζόμενους όλου το κόσμου στον αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς ανισότητες, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί όλου του κόσμου, σήμερα, δοκιμάζονται από την πανδημία του κοροναϊού. Οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλο αριθμό θυμάτων, γιατί εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο, λόγω των συνθηκών εργασίας, διαμονής και διαβίωσης, της έλλειψης μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, αλλά και γιατί μεγάλα τμήματά τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, χωρίς τα κατάλληλα μέσα και τον επαρκή εξοπλισμό. Μπορεί, μέσα σε τρεις μήνες να κατέρρευσαν, στη συνείδηση των ανθρώπων, οι μύθοι του νεοφιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς, του περιορισμού του κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων και να αναδείχτηκε η αναγκαιότητα της ύπαρξης και της ενίσχυσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των αγαθών, όπως της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στην επόμενη περίοδο τα πράγματα θα αλλάξουν από μόνα τους.

Φοβόμαστε ότι και τα αποτελέσματα της κρίσης που θα προκληθεί από την πανδημία θα κληθούν να τα πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι. Μήπως το ίδιο δε γίνεται και δέκα χρόνια τώρα με τα μνημόνια και τη δημοσιονομική κρίση? Πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σε κάθε τέτοιο σχέδιο δηλώνοντας ότι έχουμε ήδη πληρώσει πολλά ως εργαζόμενοι, δεν αντέχουμε άλλες περικοπές. Και η περίοδος της «καραντίνας» αλλά και η επόμενη πρέπει να είναι περίοδος αγώνων και διεκδικήσεων και όχι σιωπής.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία. Δεν είναι κινητή γιορτή, αλλά ημέρα μνήμης και αγώνα για τους εργαζόμενους όλου του πλανήτη. Φέτος γιορτάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά και τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις ας στηρίξουν με τον τρόπο που αυτές κρίνουν καλύτερο συμβολικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου