Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8097 Αθήνα, 17/2/2020
Προς: Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια
Κοιν: Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας

Κύριε Υπουργέ
Σε συνέχεια της πρωτοφανούς στα χρονικά ψηφισθείσας μετατροπής του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και της ακύρωσης της εγκατάστασης και λειτουργίας 4 μηχανημάτων cyclotron για την παραγωγή ραδιοφαρμάκου για τα PET-CT, ενέργειες που ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη εκχώρηση της δημόσιας υγείας στον ιδιώτη υποβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας μετακυλώντας το κόστος στον ασφαλιζόμενο, ζητούμε άμεσα συνάντηση.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, εκπροσωπώντας το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας, η οποία δρομολογεί την καθολική παραχώρηση της δημόσιας υγείας σε ιδιώτες. Είμαστε πάγια και καθολικά αντίθετοι με τις Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ, στον τομέα της διαχείρισης Βιοϊατρικού εξοπλισμού, και της προαναγγελθείσας ανάληψης εκ μέρους των ιδιωτών ακόμη της κατασκευής κλινικών, χωρίς να προσδιορίζεται το θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει την ποιότητα των μελετών και των εκτελούμενων εργολαβιών.
Η σχεδιαζόμενη πολιτική εκτιμούμε ότι απαξιώνει τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων στερώντας τους βασικά εργαλεία δουλείας, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους, με σκοπό τη δημιουργία προσχημάτων για την ιδιωτικοποίησή τους και τη μετακύλιση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών στο χρήστη υπηρεσιών υγείας.
Μας προβλημάτισε η πρόσφατη δήλωσή σας, κατά την οποία «τελειόφοιτοι των αρχιτεκτονικών και πολυτεχνικών σχολών, οι οποίοι […] θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο οικολογικό “πράσινο” και ενεργειακό Ελληνικό νοσοκομείο του μέλλοντος». Προφανώς θα γνωρίζετε την απαιτούμενη εξιδανίκευση που απαιτείται να έχει ένας μελετητής προκειμένου να εκπονήσει μελέτες σε νοσηλευτικά ιδρύματα, λόγω των κρίσιμων ιδιαιτεροτήτων (απαίτηση αδιάλειπτης λειτουργίας, ύπαρξη δικτύων ιατρικών αερίων, πολλαπλές εφεδρείες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ειδική κανονισμοί σχεδιασμού και απαιτήσεων κλπ).
Απαιτούμε την ενίσχυση του ρόλου των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών με μόνιμες προσλήψεις, για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος στο νευραλγικό χώρο της Υγείας. Η ύπαρξη αυτοδύναμων και επαρκώς στελεχωμένων Τεχνικών Υπηρεσιών αποτελεί αναγκαιότητα για να προφυλαχθεί η ασφαλής, ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του συνόλου των υποδομών των Μονάδων Υγείας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Είμαστε απέναντι στη σχεδιαζόμενη εκχώρηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των τεχνικών υπηρεσιών στους ιδιώτες και στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου