Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Οι πέντε αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Οι πέντε αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
Από το ποντίκι. Θα προσέθετα και τις πρόσφατες αποφάσεις για το ασφαλιστικό καθώς και αυτές για τα συνταγματικά μνημόνια. 

H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αποτελεί την επιλογή-έκπληξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση της προεδρίας της Δημοκρατίας, που τάραξε τα πολιτικά νερά χθες και αιφνιδίασε αρκετούς.

Η κα Σακελλαροπούλου από διάφορες πλευρές παρουσιάζεται ως διακεκριμένη δικαστικός, με πολύ σημαντική διαδρομή στην ελληνική δικαιοσύνη, ως συγγραφέας πολλών άρθρων που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και ως εισηγήτρια σχετικών θεμάτων σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Όμως η κα Σακελλαροπούλου έχει διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο και σε μια σειρά από “αμφιλεγόμενες” δικαστικές αποφάσεις ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος, όπου υποτίθεται πως έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες, αλλά και στην πολύκροτη δίκη Παπακωνσταντίνου για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

2015: Δίκη Παπακωνσταντίνου

Στην δίκη Παπακωνσταντίνου το ειδικό δικαστήριο στο οποίο συμμετείχε και η Αικ. Σακελλαροπούλου επέβαλε ποινή ενός έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή στον πρώην υπουργό, κατά πλειοψηφία με έξι μέλη να έχουν την άποψη να του επιβληθεί ποινή τριών ετών. Ανάμεσα στους δικαστές που μειοψήφισαν υπέρ της απαλλαγής και για τη νόθευση εγγράφου ήταν και η σύμβουλος - τοτε- του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η οποία μάλιστα είχε την άποψη ότι το επίμαχο ψηφιακό αρχείο της λίστας δεν μπορεί κατά τον νόμο να θεωρηθεί καν ως έγγραφο!

2012: Πράσινο φως για ΧΥΤΑ Κερατέας

Το 2012, το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εισηγήτρια ήταν η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με τις υπ' αριθμ. 4357 και 4358/2011 αποφάσεις τους απέρριψε τις αιτήσεις των Δήμων Γραμματικού και Κερατέας Λαυρεωτικής που ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις του 2009, με τις οποίες παρατάθηκε έως 30 Οκτωβρίου 2013 η χρονική διάρκεια ισχύος των υπουργικών αποφάσεων που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» στη θέση «Βραγόνι» της Κερατέας και στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.
Στις προσφυγές τους, οι δήμοι υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και του Γραμματικού και στην υγεία των κατοίκων των δύο αυτών περιοχών, καθώς και στα αρχαία ευρήματα.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η παράταση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων του 2009 για την κατασκευή των δύο ΧΥΤΑ δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, δεν αντιβαίνει τους νομοθετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία.

2012: Πράσινο φως και για την Ελντοράντο Γκολντ στη Χαλκιδική

Την ίδια χρονιά, το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε τη συγκατάθεσή του στη συνέχιση των έργων εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική,απορρίπτοντας την προσφυγή κατοίκων της Χαλκιδικής που ζητούσαν αναστολή σχετικών αποφάσεων κυρίως λόγω σοβαρών περιβαλλοντικών λόγων. Οι λόγοι που προβάλλουν οι κάτοικοι δεν είναι βάσιμοι, έκρινε το ΣτΕ, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη σημασία της επένδυσης για την εθνική οικονομία και την ενίσχυση της απασχόλησης σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία. Και στην περίπτωση αυτή, εισηγήτρια ήταν η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Αναλυτικότερα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχής με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από τη φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας».

Εξ άλλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι οι εκτάσεις δασών που πρόκειται να αποψιλωθούν για την κατασκευή των επίμαχων έργων εντός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Χαλκιδικής «απαρτίζονται μεν, κατά κύριο λόγο, από πυκνά δάση οξιάς και δρυός, δεν υπάγονται, εντούτοις, οι οικότοποι αυτοί σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας» και πάντως, όπως έχει κριθεί από το δικαστήριο κατά το παρελθόν (2007) «δεν απαγορεύεται η εξορυκτική εκμετάλλευση ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές».

2015: Νέα δικαίωση των μεταλλείων χρυσού

Ακόμα μία δικαστική απόφαση υπέρ των Μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής, εκδόθηκε το 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε την προσφυγή 264 κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη που ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για: 1) τις μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας και 2) την απομάκρυνση, καθαρισμό και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων στην Ολυμπιάδα.

Το ΣτΕ διέταξε τη συνέχιση των έργων στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις απόθεσης των παλαιών. Εισηγήτρια ήταν και πάλι η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

2019: Με τη βούλα του ΣτΕ “τσεκούρι” σε 13ο-14ο μισθό στο Δημόσιο

Μόλις την περασμένη χρονιά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκλεισε αμετάκλητα το κεφάλαιο της χορήγησης 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, κρίνοντας συνταγματικές τις περικοπές τους και ανατρέποντας προηγούμενη αντίθετη απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου.


Η ολομέλεια του ΣτΕ με προεδρεύουσα την πρόεδρο του δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έκρινε ότι η κατάργηση των επιδομάτων και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους «τεκμηριώνεται επαρκώς».

Όπως γράφει ο netakias.com:

Συμμετείχε ως μέλος στην Ολομέλεια του ΣτΕ στο πρώτο μνημόνιο ήταν από την πλευρά της πλειοψηφίας που έκρινε Συνταγματικό το Μνημόνιο και όσα δεινά ακολούθησαν τον Ελληνικό λαό και όσα ακόμη προβλέπεται ότι θα έρθουν στο μέλλον.

Συνταγματικό το 1ο Μνημόνιο
Δείτε και συγκρίνετε ποια ήταν η σύνθεση του δικαστηρίου του ΣτΕ που έκρινε υπέρ της συνταγματικότητας του 1ου μνημονίου

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 23 Νοεμβρίου 2010, με σύνθεση τον Πάνο Πικραμμένο και την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό το Μνημόνιο, απορρίπτοντας την προσφυγή εναντίον του που είχαν καταθέσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.

Στην απόφασή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι το Μνημόμιο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και διεθνείς συμβάσεις

Mr Bitcoin για Σακελλαροπούλου: Έδωσε το κεφάλι μου επί πίνακι

Ο Αλεξάντερ Βίνικ μέσα από το νοσοκομείο, όπου κρατείται φρουρούμενος και σε πλήρη απομόνωση, ενώ διανύει την 28η ημέρα απεργίας πείνας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς δικαιώματα, κρατούμενος παράνομα 30 μήνες στην Ελλάδα, χωρίς να κατηγορούμαι για τίποτε.

Θέλουν να με εξοντώσουν για την τεχνογνωσία μου.

Θέλουν το κεφάλι μου επί πίνακι, μόνο και μόνο για τις γνώσεις και τις τεχνολογικές μου ικανότητες.

Υφίσταμαι βασανιστήρια και ψυχολογικό πόλεμο για να σπάσω. Δεν μου επιτρέπουν να πάρω καθαρό αέρα, η τελευταία φορά που προαυλίστηκα, για λίγα λεπτά, ήταν την παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η δικηγόρος μου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μού είπε, «είναι η τελευταία σου βόλτα για την δεκαετία» και της απάντησα: «Ίσως είναι η τελευταία βόλτα της ζωής μου».

Είμαι στην 28η ημέρα απεργίας πείνας. Δεν ξέρω αν θα ξαναδώ τα παιδιά μου και τη σύζυγό μου.

Σήμερα εμπόδισαν για 2 ώρες να έρθει στο θάλαμό μου συμβολαιογράφος για να ασκήσω τα δικαιώματά μου και να υπογράψω, όπως ζήτησα, πληρεξούσια για την άσκηση των δικαιωμάτων μου.

Έμαθα ότι η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από όσα έκανε στην υπόθεσή μου, προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

Έδωσε το κεφάλι μου επί πίνακι και τώρα την προτείνουν για Αρχηγό του Ελληνικού Κράτους. Τι ελπίδα έχω απέναντι σε τέτοιες εξουσίες, απέναντι στις Κυβερνήσεις ΗΠΑ και Γαλλίας; Δυο κρατών στα οποία δεν έχω πατήσει το πόδι μου, αλλά με θέλουν στο έδαφός τους για να με χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινο πολεμοφόδιο έναντι της χώρας μου, της Ρωσίας…

Ζητώ τη βοήθεια κάθε ανθρώπου που έχει συνείδηση. Ζητώ να παρέμβουν όσοι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σήμερα είμαι εγώ, αύριο θα είναι ένας από εσάς…

Μην τους αφήσετε,

Αλεξάντερ Βίννικ

16/1/2020»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου