Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου: Βιαιοπραγίες σε βάρος Διπλωματούχων Μηχανικών

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Μητροπόλεως 4, 85100 Ρόδος
τηλ: 2241364623, 2241364686fax: 2241364695 e-mail:emdydasdod@gmail.comURLwww.emdydas.gr
Ρόδος, 11-11-2019
Αρ. Πρωτ. :44

Προς :








  1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Κο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Π. Κανελλοπούλου 4, Τ.Κ. 101 77, Αθήνα
  1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Κο Ιωάννη Βρούτση
Σταδίου 29, Ομόνοια, Τ.Κ. 105 59, Αθήνα 
  1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Κο Τάκη Θεοδωρικάκο
Σταδίου 27, Τ.Κ. 10183, Αθήνα
  1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κο Χρήστο Σταϊκούρα
Νίκης 7, Τ.Κ. 105 63, Αθήνα


Θέμα: ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ.

Κε Υπουργέ,

Με την παρούσα θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε επαναλαμβανόμενα κρούσματα βίας εις βάρος Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ο.Τ.Α. κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
Αφορμή το πρόσφατο περιστατικό βίας το οποίο έλαβε χώρα στη Ρόδο με θύμα Διπλωματούχο Μηχανικό υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων Α’ του Υπουργείου Οικονομικών. Ο εν λόγω συνάδελφος, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου και ενώ εκτελούσε τα καθήκοντά του, διενεργώντας αυτοψία σε παράνομη καντίνα σε παραλία της Δ.Ε. Αφάντου στη Ρόδο, δέχθηκε επίθεση από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος άσκησε σωματική βία στο συνάδελφο. Μετά τη λήξη του περιστατικού, το οποίο ευτυχώς δεν έφερε σοβαρό τραυματισμό στο συνάδελφο, κατατέθηκαν μηνύσεις από την υπηρεσία και από το θύμα. Δυστυχώς όμως η υπόθεση ενδέχεται να μην έχει σταματήσει εκεί. Προ ολίγων ημερών και συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 07.11.2019, ξέσπασε πυρκαγιά στο αυτοκίνητο του συναδέλφου, από την οποία καταστράφηκε ολοσχερώς το όχημα και γειτονικό αυτού (συγγενικού προσώπου του συναδέλφου), ενώ τρίτο όχημα (της συζύγου του συναδέλφου) υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου απεφάνθη ότι πρόκειται περί εμπρησμού. Οι αρχές της Ρόδου ερευνούν την υπόθεση και υπάρχει πεποίθηση ότι θα διαλευκανθεί.
Σαφώς και μέχρι σύλληψης κάποιου υπόπτου και εκδίκασης της υπόθεσης δεν θέλουμε να προδικάσουμε και να προβούμε σε λαϊκό δικαστήριο. Απλά πρόκειται για σύμπτωση, η οποία οδηγεί σε άμεση σύνδεση των δύο περιστατικών. Οι ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες για την εξιχνίαση της υπόθεσης και σε συνδυασμό με την ελληνική Δικαιοσύνη, είναι βέβαιο ότι ο υπαίτιος θα βρεθεί και θα τιμωρηθεί. Να επισημάνουμε εδώ ότι, πέραν των δύο προαναφερθέντων περιστατικών, στην υπηρεσία που εργάζεται ο συνάδελφος έγινε απόπειρα εμπρησμού (άνευ επιτυχίας ευτυχώς) στις 4 Ιουλίου του 2019.
Στη Ρόδο έχουν συμβεί κατά το παρελθόν περιστατικά και στη Δ/νση Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Ρόδου. Τα περιστατικά αυτά ήταν φραστικές επιθέσεις με προσβλητικές εκφράσεις, σωματική βία, δολιοφθορά σε αυτοκίνητα συναδέλφων (οξύ στο αμάξωμα) κ.α. Ποτέ όμως έως σήμερα δεν υπήρξε συνέχεια στα περιστατικά. Στην αντίληψή μας πανελλαδικά έχουν πέσει επίσης μεμονωμένα περιστατικά βίας κατά υπαλλήλων Σ.Δ.Ο.Ε. και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών κατά τη διενέργεια ελέγχων.
Εάν επαληθευτεί ότι ο εμπρησμός των οχημάτων συνδέεται με αντίποινα στην άσκηση υπηρεσιακών καθηκόντων από τον Μηχανικό, γίνεται αντιληπτό ότι το φαινόμενο βιαιοπραγιών παίρνει άλλη διάσταση και σοβαρότητα. Τα περιστατικά βιαιοπραγιών κατά δημοσίων λειτουργών είναι ένα φαινόμενο, το οποίο έχει αρχίσει να διογκώνεται.
Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Δωδεκανήσου εκπροσωπεί τους Διπλωματούχους Μηχανικούς Δημόσιους Υπαλλήλους στο Νομό Δωδεκανήσου. Το επάγγελμα του Μηχανικού όπως γνωρίζετε είναι πλήρως ποινικοποιημένο. Οι καταγγελίες και οι κατηγορίες απευθύνονται προσωπικά σε Μηχανικούς, οι οποίοι βρίσκονται συχνά στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αμέλεια της Πολιτείας. Συχνά οι αποφάσεις είναι αθωωτικές, οι συνάδελφοι απαλλάσσονται, αλλά η αγωνία και το άγχος κατά τη διάρκεια και μέχρι τη λήξη της υπόθεσης αφήνουν συχνά τα σημάδια τους. Σε αυτό το βάρος έρχεται να προστεθεί τελευταία η απειλή της βιαιοπραγίας από τον ελεγχόμενο. Οι συνάδελφοι Μηχανικοί θα φοβούνται πλέον να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και να υποβάλουν κυρώσεις στους παρανομούντες.
Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Δωδεκανήσου θεωρεί επιβεβλημένη, με αφορμή το προαναφερθέν περιστατικό, την προστασία των μελών της, καθώς και όλων την Διπλωματούχων Μηχανικών, πανελληνίως κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Η θεσμοθέτηση μέτρων από την πολιτεία θα μπορούσε να αμβλύνει το φαινόμενο των εν λόγω βιαιοπραγιών. Ενδεικτικά προτείνουμε τη θεσμοθέτηση αστυνομικής συνοδείας κατά τη διενέργεια αυτοψιών – ελέγχων σε αυθαίρετες κατασκευές, καταπατήσεων, κ.ο.κ., την αυστηροποίηση των ποινών σε αυτούς που βιαιοπραγούν κατά των δημόσιων λειτουργών εν ώρα υπηρεσίας κ.α. Βέβαια στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι θα ήταν χρήσιμη και η επανεξέταση του βαθμού ποινικοποίησης του επαγγέλματος του μηχανικού.

Κε Υπουργέ,
Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Δωδεκανήσου θεωρεί ότι η βιαιοπραγία κατά δημόσιων λειτουργών κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων είναι ένα σοβαρότατο φαινόμενο, το οποίο γίνεται όλο και πιο συχνό και έντονο και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αγνοηθεί από την Πολιτεία. Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Δωδεκανήσου αναμένει ενέργειες προς την αντιμετώπιση του φαινομένου που προαναφέρθηκε και προσφέρεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων των αρμοδιοτήτων της σε συνεργασία.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία – διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος



Μίκα Μιχαλάκη
Αρχιτέκτων Μηχανικός


Η Γενική Γραμματέας



Αναστασία Παπαδοπούλου
Πολιτικός Μηχανικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου