Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Ραντεβού στις κάλπες την Κυριακή για 107.000 μηχανικούς

Ραντεβού στις κάλπες την Κυριακή για 107.000 μηχανικούς

Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή οι περίπου 107.000 μηχανικοί για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), την οποία διεκδικούν δεκαέξι παρατάξεις, πανελλαδικής αλλά και κλαδικής ή τοπικής εμβέλειας.

Οι εκλογές γίνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς ανοίγει πάλι η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα», που θα αποδώσει μόνον αν συνδυάσει την ανάπτυξη με τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο ιστορικός φορέας, που ιδρύθηκε το 1923 και αποτελεί θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας, μετά τη Μεταπολίτευση έχει στο ενεργητικό του ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε όλα τα αναπτυξιακά θέματα της χώρας.

Οι μελέτες ομάδων ειδικών σε θέματα, όπως το αποχετευτικό, η αντιπλημμυρική προστασία, το νέφος και το κυκλοφοριακό, το είχαν αναδείξει σε άτυπο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Ηταν η αφορμή που κορυφαίοι τεχνικοί μετακινήθηκαν στην πολιτική σκηνή και κατέλαβαν καίριες θέσεις στις πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και στον κρατικό μηχανισμό, αφαιρώντας την πρωτοκαθεδρία από τους νομικούς.
Αποδυνάμωση

Οι επιπτώσεις της ιδιότυπης... μετεγκατάστασης φάνηκαν αργότερα, με τη συνεχή αποδυνάμωση του ρόλου του ΤΕΕ, με ελάχιστες φωτεινές αναλαμπές. Από τότε ξεκίνησε και ο φαύλος κύκλος της αδιαφορίας για τις εκλογές και τη συμμετοχή των μηχανικών στις ομάδες εργασίας, που με τη σειρά της έφερε νέα απαξίωση της φωνής του Επιμελητηρίου.

Η αποχή, που για χρόνια ήταν γύρω στο 20%, στην αναμέτρηση του 2016 άγγιξε το 55% - στις κάλπες είχαν προσέλθει περίπου 33.000 μηχανικοί, οι λιγότεροι από κάθε άλλη φορά.

Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η διόγκωση των προβλημάτων των μηχανικών, που γνώρισαν την κρίση νωρίτερα από άλλους κλάδους.

Η ευφορία των ολυμπιακών έργων, που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν μόνο για τους «μεγάλους» του κατασκευαστικού τομέα, συνοδεύτηκε από το συνεχές ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που ξεκίνησε το 2006 και τέσσερα χρόνια αργότερα διαμορφώθηκε στο 50%.

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των αστικών κέντρων και των «γερασμένων» οικοδομών έμειναν στα «οράματα», ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα έρχονταν στο προσκήνιο μόνο ύστερα από καταστροφικές πλημμύρες, για να ξεχαστούν και πάλι...

Παρά τις κοινοτικές οδηγίες, δεν προωθήθηκαν μέτρα που θα φέρουν στην πράξη την Ελλάδα στην Ευρώπη, όπως το Κτηματολόγιο, ενώ παραμένουμε η πρώτη χώρα σε καταδίκες και πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με το περίφημο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο -νόμο πλέον- προδιαγράφονται νέες απειλές για ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως τα δάση και οι παράκτιες ζώνες.

Οι αρνητικές εξελίξεις επεκτείνονται σε κλαδικά θέματα των μηχανικών, με κορυφαίες τις μνημονιακές αλλαγές στο ασφαλιστικό, την υποαπασχόληση και την αμοιβή με μπλοκάκια, την ανεργία με την «κομψή» εκδοχή του «αυτοαπασχολούμενου» χωρίς έσοδα... Τελευταίο κρούσμα, η επιχειρούμενη υποβάθμιση των πτυχίων μέσα από την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με αυτά των αποφοίτων κολεγίων.
Θητεία


Είναι θέματα που έμειναν εκτός προεκλογικής ατζέντας, τουλάχιστον των παρατάξεων που τα τελευταία χρόνια ασκούν τη διοίκηση του ΤΕΕ και αποδέχτηκαν χωρίς αντίδραση την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της θητείας της από τρία σε τέσσερα χρόνια, με τροπολογία που προωθήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τις 16 παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη της 200μελούς Αντιπροσωπείας, της λεγόμενης «βουλής» των μηχανικών που θα εκλέξει τη 15μελή διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, συσπειρώνει δυνάμεις από τον χώρο της Ν.Δ. και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη με 27,9%.

Με χωριστό ψηφοδέλτιο θα κατεβεί πάλι η Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών (ΔΗΠΑΜ), που είχε συγκροτηθεί κυρίως από συνδικαλιστές του χώρου της ΠΑΣΚ και εκπρόσωπός της παραμένει η Τόνια Μοροπούλου, η οποία είχε ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά αποσύρθηκε λόγω των αποκαλύψεων για τη σύνταξη που ελάμβανε από τον πατέρα της.

Στις εκλογές του 2016 στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 13,38%, είχε αναδειχτεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ), που συγκεντρώνει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Στον ίδιο πολιτικό χώρο κινείται η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη Σύγχρονο ΤΕΕ, στην οποία έχουν ενταχθεί στελέχη προσκείμενα στον Παύλο Γερουλάνο.

Η Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ αποτελεί μετεξέλιξη της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών, που στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει το 7,31%. Κινείται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάζεται, όπως και το 2016, με τους Οικολόγους, ενώ το φετινό ψηφοδέλτιο ενισχύουν ανένταχτοι μηχανικοί από την ευρύτερη Αριστερά.

Η προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση είχε συγκεντρώσει το 6,09% και για λίγες ψήφους είχε χάσει την τέταρτη θέση από την Ανασυγκρότηση Μηχανικών-ΤΕΕ από την Αρχή, που είχε πάρει 6,53%.

Συνέχεια της Συσπείρωσης, της παράταξης που εξέφραζε για χρόνια τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, θεωρείται το σχήμα Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ), η οποία το 2016 είχε πάρει 4,97%.

Το ψηφοδέλτιο #block_ΤΕΕ Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Ανέργων Μηχανικών είχε πάρει 2,72% στις προηγούμενες εκλογές και κινείται στον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στα νέα σχήματα εντάσσεται η ΔΕΣΜη, που συγκροτήθηκε από την ανεξάρτητη ΕλΕΜ και την Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών, οι οποίες στις προηγούμενες εκλογές είχαν πάρει 5,81% (ΕλΕΜ) και 2,72% (Περιφερειακή Συνεργασία). Με αναφορά στη Θεσσαλονίκη, αλλά αξιόλογη παρουσία σε πανελλαδική κλίμακα, είναι η παράταξη ΔΥΝΑΜΗ που πριν από μία τριετία είχε πάρει 2,9%.

Ψηφοδέλτια σε πανελλαδική κλίμακα έχουν συγκροτήσει επίσης οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ), που κινούνται στον προοδευτικό χώρο, η παράταξη Μηχανικοί για τους Μηχανικούς στην Εύβοια και ο Δημοκρατικός Αγώνας, που έχουν τοπικές αναφορές, ενώ κλαδικό χαρακτήρα έχουν η Ενωτική Κίνηση Χημικών Μηχανικών (1,05% το 2016) και η ΑΝΕΜΗ (Ανεξάρτητοι Μηχανικοί).
Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ


Στις φετινές εκλογές του ΤΕΕ έχουμε να τοποθετηθούμε απέναντι σε ένα δίλημμα που παίρνει τη μορφή πολλών ερωτημάτων:

Θέλουμε το περιβάλλον να θεωρείται πλούτος για τη χώρα ή εμπόδιο;

Η ανάπτυξη να γίνεται προς όφελος των πολλών ή προς όφελος λίγων;

Η άσκηση του επαγγέλματος να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας ή καθένας να παλεύει μόνος του;

Τα επαγγελματικά δικαιώματα να προκύπτουν από ισχυρά διπλώματα ή να δεχτούμε την αναγνώριση των κολεγίων;

Ο τεχνικός κόσμος να εκφράζεται μέσα από τις επεξεργασίες των μελών του ή το ΤΕΕ να αναθέτει σε άλλους τη συγγραφή των θέσεών του;

Οι απαντήσεις αναδεικνύουν τους δύο δρόμους που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Εμείς καλούμε τους μηχανικούς να ακολουθήσουν τον πρώτο.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΔΑΚΗΣ

β’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ
Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών


Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ) πιστεύουμε ότι σήμερα το ΤΕΕ πρέπει να πραγματοποιήσει στροφή προς την ουσιαστική και αποτελεσματική διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών του και να εντείνει την καθημερινή έμπρακτη υποστήριξή τους.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι μετά από τόσα μνημόνια και παράλληλα με την έμπρακτη απομυθοποίηση της «επαναστατικής» αντιμνημονιακής ρητορικής, ο κλάδος των μηχανικών είναι πιθανότατα αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την κρίση.

Θέτουμε ως προτεραιότητα την πραγματική αλλαγή στο ΤΕΕ στην κατεύθυνση της ποιοτικής βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του, της αξιοκρατικής λειτουργίας του και παράλληλα της ανασυγκρότησης των δομών του.

Παράλληλα διατυπώνουμε την πρότασή μας στον τεχνικό κόσμο να υποστηρίξει μια ανάπτυξη για τη χώρα της οποίας τα οφέλη θα τα καρπώνεται το σύνολο της κοινωνίας μας, με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον.

ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΗΣ

α’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, εκπρόσωπος της ΔΗΣΥΜ
Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών


Το ΤΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας με πάνω από 107 χιλιάδες διπλωματούχους μηχανικούς μέλη. Ολοι μαζί δίνουμε διαρκώς αγώνα για να αναβαθμίσουμε το επάγγελμα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων, εν τέλει και των πολιτών.

Μέσα στα χρόνια της κρίσης, δημιουργήσαμε δεκάδες νέες υπηρεσίες για τους μηχανικούς, με έμφαση στις ηλεκτρονικές, που ωφελούν ολόκληρη την κοινων

ία, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών ή η καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης. Πείσαμε την πολιτεία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που διευκολύνουν την άσκηση του επαγγέλματος.

Ολα αυτά αλλάζουν πραγματικά τη χώρα, διευκολύνουν τις επενδύσεις, φέρνουν δουλειές σε όλους και μαζί στους μηχανικούς. Αν κάθε μηχανικός θέλει το ΤΕΕ να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές της Κυριακής 3 Νοεμβρίου. Και να διαλέξει τους καλύτερους να τον εκπροσωπήσουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

πρόεδρος του ΤΕΕ, εκπρόσωπος της ΔΚΜ
ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ

Τα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια τα ξέρει ο καθένας από πρώτο χέρι. Αν όμως κάποιος διερωτάται τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί μετά από τόσες χιλιάδες σελίδες μνημονίων και εφαρμοστικών, τι άλλο μπορεί να κάνουν... κυβέρνηση και πλειοψηφία του ΤΕΕ, έχουν την απάντηση.

Το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, οι δηλώσεις για νέο ασφαλιστικό και τόσα άλλα (ΣΔΙΤ, ΔΕΗ, Ελληνικό) δεν αφήνουν απορίες.

Σε όλα αυτά βέβαια οι κατά τα άλλα λαλίστατες κυρίαρχες παρατάξεις κινούνται μεταξύ σιωπής και δημιουργικής κριτικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο οι καθυστερήσεις όσο και τα όσα δεν κατάφεραν να περάσουν τόσες κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) οφείλονται μόνο στις αντιστάσεις που συνάντησαν. Αυτές οι φωνές αντίστασης και αγώνα είναι η μόνη χρήσιμη ψήφος και εντός του ΤΕΕ.

Οσοι ζούμε από τη δουλειά μας και όχι από τα γνωστά κυκλώματα που λυμαίνονται τον τόπο και τον κλάδο μας πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα. Δεν υπάρχει τέρμα στην κατηφόρα αν δεν το βάλουμε εμείς.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

Ο πραγματικός μας αντίπαλος έχει ονοματεπώνυμο. Είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η εγχώρια άρχουσα τάξη (ΣΕΒ, ΣΤΕΑΤ, κ.λπ.), η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Αυτόν τον αντίπαλο υπηρετεί ο πολύχρωμος θίασος των παρατάξεων του ΤΕΕ που θυμούνται προεκλογικά τους μηχανικούς και όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Δεν είναι μονόδρομος η μίζερη ζωή με διαρκείς θυσίες για «να έρθουν επενδύσεις», με την ανασφάλεια για το τι ξημερώνει. Διεκδικούμε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που δίνει η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και η παραγωγικότητα της εργασίας με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Σας καλούμε να βαδίσετε μαζί μας αγωνιστικά για να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, για τη ζωή που μας αξίζει.

Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου