Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Τι αλλάζει στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Ολική επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων και της αυτόματης αύξησης εισφορών ανεξαρτήτως εισοδήματος προβλέπουμε. Από τη Σκύλα του Νόμου Κατρούγκαλου, επαναφορά στη Χάρυβδη του Νόμου Βρούτση.


Το σχέδιο της κυβέρνησης

Την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Με το νέο καθεστώς θα προβλέπονται τρεις βαθμίδες, από 180 έως 260 ευρώ, τον μήνα.

Τι αλλάζει στις εισφορές των επαγγελματιών

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών: 
Θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του ασφαλιστέου και του φορολογητέου εισοδήματος (την προέβλεπε ο ν. Κατρούγκαλου), ενώ θα καταργηθεί ο υπολογισμός των εισφορών ως ποσοστών επί του εισοδήματος. 
Θα διαμορφωθούν κλιμακούμενες βαθμίδες, όπου σε κάθε μία από αυτές θα προβλέπεται ένα ποσό ως εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας. Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει 3 βαθμίδες. Η 1η θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές ύψους κοντά στα 180 ευρώ. Η 2η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές κοντά στα 220 ευρώ . Η 3η θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές περίπου 260 ευρώ. 
Η κλιμάκωση των ποσών θα γίνει ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κάθε επαγγελματία. Δηλαδή εισφορές 180 ευρώ/μήνα θα καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες έχουν έως 10 έτη ασφάλισης. Εισφορές 220 ευρώ/μήνα θα πληρώνουν όσοι αυταπασχολούμενοι έχουν 10-20 έτη ασφάλισης ,ενώ γύρω στα 260 ευρω/μήνα θα πληρώνουν όσοι έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης . 


Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και το σενάριο της μείωσης των εισφορών των επαγγελματιών επί του εισοδήματός τους, στη βάση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.


Το σενάριο αυτό, προβλέπει μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης στο 6,7% (έναντι του 13,3% που είναι σήμερα) και των εισφορών υγείας στο 2,5% (έναντι του 6,9% που είναι σήμερα) προκειμένου να εξισωθεί το ύψος των εισφορών μισθωτών-μη μισθωτών, στο πνεύμα των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου