Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ψήφισμα Α/ΤΕΕ σχετικά με την εξομοίωση των τίτλων σπουδών των Κολεγίων με αυτούς των Πολυτεχνείων

Το παρακάτω ψήφισμα υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Α/ΤΕΕ κατόπιν πρότασης της ΕΛΕΜ, της ΡΠΜ και του ΑΡΑΓΕΣ. Ελπίζουμε να μην παραμείνει στα χαρτιά αλλά να αποτελέσει οδηγό δράσεων.

Ψήφισμα Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

Σχετικά με την εξομοίωση των τίτλων σπουδών των Κολεγίων με αυτούς των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ρύθμιση που προωθείται από την Κυβέρνησημε την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίωνκαι των ξένων Πανεπιστημίων,είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία. 
Η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) εξομοιώνει το επίπεδο γνώσεων και 
δεξιοτήτων των Διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των αποφοίτων Κολλεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση Τεχνικής Ευθύνης και ως εκ τούτου εγείρει σημαντικά θέματα αντισυνταγματικότητας αλλά και απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Το ΤΕΕ, ως ο υπεύθυνος φορέας για τη διαδικασία απονομής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και κατ’ επέκταση επαγγελματικών δικαιωμάτων, με γνώμονα την Τεχνική Ευθύνη και το δημόσιο συμφέρον,δεν θα επιτρέψει την απαξίωση των Διπλωμάτων των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας αποδεχόμενο την αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών. Η ανάληψη δε της τεχνικής ευθύνης στο ανώτατο επίπεδο νοείται μόνο από διπλωματούχους μηχανικούς. Τουναντίον, θα ασκήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικόκαι κοινωνικό του ρόλο ώστε η πολιτική άκριτης εμπορευματοποίησης της Παιδείας και Νομοθετικής εξίσωσης διαφορετικών επιπέδων επιστημονικής Γνώσης να καταργηθεί στην πράξη.
Σε συνέχεια των παραπάνω, η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ διαφωνεί πλήρως με την επιχειρούμενη αναγνώριση των κολεγίων και με το παρόν ψήφισμα αποφασίζει:
1. Να προχωρήσει σε παντεχνικό συντονισμό με τους επιστημονικούς συλλόγους, τα σωματεία, τους φορείς των μηχανικών, τα Πολυτεχνεία της χώρας και τους φοιτητικούς συλλόγους
2. Να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις υπό την αιγίδα του παντεχνικού συντονισμού
3. Να στηρίξει έμπρακτα όλες τις σχετικές κινητοποιήσεις
4. Να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την κατάπτωση της σχετικής νομοθετικής τροπολογίας
5. Να ζητήσει από όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν τις θέσεις του ΤΕΕ και των λοιπών φορέων

2 σχόλια:

  1. Άνοιξε την κερκόπορτα η μνημονιακη Α/ΤΕΕ για την εξομοίωση των κατάρτισμενων κολεγίων κ τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα, τόσο καιρό μας έβαλε απέναντι με τους συναδέλφους των νέων πανεπιστημίων και (καταργούμενων 4ετους Τεχνολογικής Μηχανικών), λες κ έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας η ( Μηχανικοί αποφοίτοι Δημοσίων ΑΕΙ 5έτους & 4ετους), καταλήγοντας έσπειραν ανέμους θα θερίσουν θύελλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή