Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς και τους μετασεισμικούς ελέγχους στην Αττική

     ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. Φαβιέρου 30 - Τ. Κ. 10438 Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 – 210.5272299 6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489 e-mail: somateio@ktyp.gr 
 Αθήνα 10/9/2019 
 Αρ. πρωτ. 1306 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς και τους μετασεισμικούς ελέγχους στην Αττική 


Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και οι ανάγκες στη σχολική στέγη παραμένουν πολύ μεγάλες και επείγουσες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στον πολύπαθο δημόσιο φορέα των "ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ" - ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ, "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ", ΔΕΠΑΝΟΜ, τεχν. ΚΕΔ). Αυτές δεν αφορούν μόνο στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, αλλά και στους αναγκαίους προσεισμικούς και μετασεισμικούς ελέγχους και παρεμβάσεις στα υπάρχοντα σχολικά κτίρια, καθώς και σε πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης παλιών και εν πολλοίς καταπονημένων σχολικών κτιρίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας σχετικά μικρός σεισμός στην Αττική πριν από δύο μήνες προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε αρκετά σχολεία. Είναι γνωστό ότι πάνω από το 50% των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα πριν από 40 έως 50 χρόνια με παλιό ή χωρίς καθόλου αντισεισμικό κανονισμό, οι προσεισμικοί έλεγχοι έχουν σχεδόν σταματήσει εδώ και χρόνια, ενώ το κράτος δεν έχει σαφή εικόνα και έλεγχο αν έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις με βάση τις εκθέσεις αυτοψιών μετασεισμικών ελέγχων ακόμα από το σεισμό του 1999! Και αυτό γιατί η διάχυση ευθυνών σε Περιφέρειες και δήμους, πρώτα με τον "Καλλικράτη" και στη συνέχεια με τον "Κλεισθένη" στο όνομα δήθεν της αποκέντρωσης, έχει διαμορφώσει μία χαοτική κατάσταση ιδιαίτερα σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με τις συνεχιζόμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τις προσθήκες προκάτ αιθουσών σε λειτουργούντα σχολεία. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση Σύλλογοι Γονέων και Εκπαιδευτικών γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ δήμων, Περιφερειών, ΚΤΥΠ και συναρμόδιων υπουργείων, χωρίς να μπορούν να βγάλουν άκρη.
Όπως έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη, το κράτος πρέπει να έχει την πλήρη ευθύνη και υποχρέωση για την παροχή δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολείων και άλλων σημαντικών δημοσίων κτιρίων (υποδομές Υγείας, Δικαιοσύνης κ.ά.). Αυτή ακριβώς την υποχρέωση μπορούν και πρέπει να φέρνουν σε πέρας οι "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ". Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ο δημόσιος αυτός φορέας να οδηγείται στην πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση και τα έργα και οι υπηρεσίες του στα επιχειρηματικά κατασκευαστικά συμφέροντα με πολλαπλάσιο κόστος και αμφίβολη ποιότητα κατασκευής (ΣΔΙΤ, αναθέσεις μελετο-κατασκευών σε ιδιωτικά γραφεία κ.ά.) είτε μέσω της αποδυναμωμένης ΚΤΥΠ, είτε μέσω του υπουργείου Υποδομών και άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων, είτε μέσω Περιφερειών και δήμων. Οι προ διετίας μετατάξεις του 65% του τεχνικού προσωπικού και οι περικοπές πάνω από 50% στην κρατική χρηματοδότηση της ΚΤΥΠ είχαν άμεσο αντίκτυπο στα έργα και τις υπηρεσίες που παρέχει ο φορέας. Ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σταμάτησε τελείως, ενώ πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρούν πλέον με μεγάλες δυσκολίες. Το γεγονός ότι το σημαντικό έργο και οι υπηρεσίες που παρέχει ο φορέας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα οφείλεται κυρίως στην αυταπάρνηση των εργαζομένων.
Όμως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι τόσο για το εναπομείναν προσωπικό που καλείται σε απαράδεκτες συνθήκες εντατικοποίησης να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό και επείγον έργο, όσο και για τους χρήστες των υπηρεσιών μας που είναι στην αναμονή είτε για νέα σχολεία, είτε για ελέγχους και παρεμβάσεις στα υπάρχοντα. Φτάσαμε στο σημείο να μην έχει πλέον ο φορέας ούτε καν Τμήμα Ελέγχων και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, να βγαίνουν για ελέγχους ομάδες με λειψή σύνθεση σε πολιτικούς μηχανικούς, χωρίς επαρκή οργάνωση, προετοιμασία και προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες, ενώ τα στοιχεία και οι εκθέσεις των ελέγχων δεν αξιοποιούνται οργανωμένα και σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ αλλά αποστέλλονται στους εμπλεκόμενους δήμους και κατόπιν το κράτος "νίπτει τας χείρας του"! Έτσι μέχρι και σήμερα δεν έχει το κράτος σαφή εικόνα ακόμα και για παρεμβάσεις και έπρεπε να έχουν κάνει οι δήμοι σε 100 σχολεία για τα οποία είχαμε αποστείλει εκθέσεις ότι χρειάζονται εκτεταμένες επισκευές μετά το σεισμό της Πάρνηθας! Σε μια περιοχή και μία περίοδο αυξημένης σεισμικότητας είναι εγκληματικό να αντιμετωπίζεται η υγεία και ασφάλεια στα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια με το ωμό επιχείρημα "αποφεύγω τους ελέγχους γιατί μετά θα πρέπει να βρω κονδύλια για τις απαραίτητες παρεμβάσεις ή και μεταστεγάσεις όπου είναι αναγκαίο".
Απαιτούμε: Από τη νέα κυβέρνηση, το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών και τη διοίκηση του φορέα τη θεσμική κατοχύρωση των "ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ" ως του κατ' εξοχήν αρμόδιου τεχνικού φορέα του κράτους για τα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία, νοσοκομεία και άλλες υποδομές Υγείας, Δικαιοσύνης κ.ά., την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση της ΚΤΥΠ με τεχνικό προσωπικό, χρηματοδότηση και έργα, τη βελτίωση της λειτουργίας του φορέα με συγκεκριμένα μέτρα και οργανόγραμμα που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την επανασύσταση του Τομέα Ελέγχων και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών».

 Για το Δ.Σ. του Σωματείου 
 Ο πρόεδρος Μ. Δανδουλάκης
 Ο γεν. γραμματέας  Σ. Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου