Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής
Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 και την περασμένη Τετάρτη (4/9) πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας με τον Υφυπουργό Εργασίας και «Κοινωνικών Υποθέσεων» !!! κ. Νότη Μηταράκη.
Στις συζητήσεις τέθηκαν από την πλευρά μας – με την κατάθεση σχετικού υπομνήματος – οι σοβαρές επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, τα μεγάλα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, η τραγική υποστελέχωση, οι άθλιες συνθήκες εργασίας και κάποια επιμέρους ζητήματα που αφορούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες συναδέλφων. Εκφράσαμε την απόλυτη αντίθεσή μας τόσο όσον αφορά στον υφιστάμενο νόμο-πλαίσιο 4387/16 όσο και στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες και πρωτοβουλίες του ίδιου του Υφυπουργού σχετικά με τη μετεξέλιξη – κατάργηση του θεσμού της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης και την παράδοσή της σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, για την οργανωτική μορφή του ΕΦΚΑ – και κατά συνέπεια για τις καθοριστικές παρεμβάσεις σε λειτουργικό επίπεδο – δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής και εναπόκειται στις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ επί των σχετικών προσφυγών, η εκπόνηση σχεδίου «άμεσης και κατά γράμμα» εφαρμογής των αποφάσεων αυτών. Ωστόσο, αυτή η συγκεκριμένη, απόλυτη θέση «συμμόρφωσης» με το ΣτΕ, μάς δημιουργεί την αίσθηση ότι, στην Κυβέρνηση υπάρχουν «αυξημένες προσδοκίες» για αποφάσεις οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξυπηρετούν τον ευρύτερο πολιτικό της σχεδιασμό. (Πάντως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η δημιουργία 3 Ταμείων σε περίπτωση που το ΣτΕ θεωρήσει συνταγματική την δημιουργία του ΕΦΚΑ).
Για ό,τι αφορά στα άμεσα ζητήματα – υποστελέχωση, συνθήκες εργασίας, διοικητικές δυσχέρειες κ.λ.π – δυστυχώς δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική απάντηση. Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του Υπουργείου για την ψηφιακή σύνταξη και την αναβάθμιση των μηχανογραφικών υποδομών και εφαρμογών, ο κ. Μηταράκης κατέθεσε στο τραπέζι μια ακόμη «έκθεση ιδεών». Ανέπτυξε τις απόψεις του σχετικά με το πώς επιθυμεί ή εύχεται να διαμορφωθεί το μέλλον, χωρίς την παραμικρή σύνδεση τόσο με τη συνολική τραγική πραγματικότητα του ΕΦΚΑ όσο και με συγκεκριμένες αντικειμενικές δυσκολίες και περιορισμούς που θέτουν η ενοποίηση και οι δεκαετίες εγκατάλειψης των φορέων, οι οποίες προσδιορίζουν και περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την όποια ομαλή μετάβαση. Κατά την δική μας εκτίμηση, ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από την πλευρά της Κυβέρνησης, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα και αδιέξοδα, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…
Σχετικά με τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα των συναδέλφων που απασχολούνται με δικαστικές αποφάσεις και των μετατάξεων σε ανώτερη κατηγορία, για το πρώτο δεν δεσμεύτηκε ενώ για το δεύτερο υποσχέθηκε ότι θα εξεταστεί άμεσα από τον ίδιο και τους συνεργάτες του προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση. Για το πρόβλημα με τις απλήρωτες εργοδοτικές εισφορές των διπλωματούχων μηχανικών του ΟΕΚ μας απάντησε ότι θα το διερευνήσει και θα μας απαντήσει σχετικά σύντομα.
Εκεί όμως όπου πραγματικά εκφράστηκαν χωρίς περιστροφές η «στρατηγική αντίληψη» και ο τελικός στόχος της κυβέρνησης – όπως και των προηγούμενων – για το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, ήταν στην περιγραφή του γνωστού σχεδίου για την επικουρική ασφάλιση. Χωρίς όπως ήταν αναμενόμενο να διαφοροποιηθεί από τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις δικές του πρόσφατες δηλώσεις επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι, εκτός από την εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος – κατά κάποιο τρόπο ισχύει άλλωστε από 1/1/2015 – η βασική στόχευση αφορά στην οριστική αποδέσμευση του κράτους από την τυπική εξασφάλιση και υποχρέωση χορήγησης επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόσφατη αναλογιστική μελέτη επικυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, το ΕΤΕΑΕΠ στον τομέα της επικουρικής σύνταξης δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τα επόμενα 50 χρόνια (2070)!
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της δυνατότητας επιλογής φορέα διαχείρισης των εισφορών – κρατικού ή ιδιωτικού – για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2021. Πρόθεση δε του Υπουργείου είναι στο καινούργιο σύστημα να ενταχθούν υποχρεωτικά όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες (ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ). Η κυβέρνηση προσδοκεί ότι οι νέοι άνθρωποι θα επιλέξουν μαζικά την ιδιωτική ασφάλιση, αφού η «δαιμονοποιημένη» και «κακοποιημένη» – διαχρονικά από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις – έννοια της σύνταξης και της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης μοιάζει γι’ αυτούς με όνειρο θερινής νύχτας. Ταυτόχρονα και επειδή θα είναι «ελεύθερη» η επιλογή φορέα, μεταθέτουν την ευθύνη στους ίδιους για το αν θα πάρουν στο τέλος σύνταξη ή όχι… Αυτό ακριβώς επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε και στην οποία έχουν «εξέχουσα» θέση οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Όσο για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και συνταξιούχους, οι συντάξεις τους θα εξαρτώνται και θα διαμορφώνονται με βάση τις συνεχώς φθίνουσες ασφαλιστικές εισφορές των «παλαιών» και την ελεημοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Οι εισφορές προφανώς – όπως και τα αποθεματικά ύψους άνω των 6 δισ – θα «παραδοθούν» στους ιδιώτες προκειμένου να κερδοσκοπήσουν τζογάροντας τα χρήματα των εργαζομένων, «λαδώνοντας» παράλληλα τον τροχό της «ανάπτυξης» και την αγορά με φρέσκο χρήμα. Ιδιαίτερη έκπληξη και ανησυχία δε, μας προκάλεσε η άποψη του κ. Μηταράκη ότι, αν το ΕΤΕΑΠ δεν μεταλλαχθεί σ’ αυτό που ανωτέρω περιγράψαμε, θα είναι προτιμότερο να ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ! Κατά δήλωσή του επίσης και με αφορμή το ζήτημα της κάλυψης των απωλειών από τις ασφαλιστικές εισφορές στην επικούρηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τα περίπου 8,8 δισ του «μεγάλου ΑΚΑΓΕ», ο οποίος παρεμπιπτόντως αφορά στην κύρια σύνταξη!
Δεν απέφυγε όμως να αναφερθεί και στην ανταποδοτική σύνταξη του ΕΦΚΑ αφήνοντας να εννοηθεί ότι, είναι υπέρ ενός αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος!!! Ιδιαίτερα ανησυχητική επίσης είναι η άποψη που εξέφρασε σχετικά με τα ταμεία πρόνοιας (εφάπαξ), υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης! (μήπως συνδέεται κι αυτό με τη μείωση των εισφορών;). Για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών επιβεβαίωσε την κυβερνητική απόφαση για μείωση των εισφορών και στην κύρια σύνταξη. (Το ζήτημα της μείωσης των εισφορών πάντως – βλέπε κατάργηση εργοδοτικών εισφορών – αποτελεί συνολικά ένα «παραμύθι με δράκο» και θα επανέλθουμε σ’ αυτό το συντομότερο δυνατό). Όσο για τις οφειλές του ΕΦΚΑ προς φορείς του Δημοσίου (τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ κλπ), άποψη του είναι ότι πρέπει πλέον να διαγραφούν.
Συμπερασματικά αυτό το οποίο προέκυψε από τις συναντήσεις μας με τον κ. Μηταράκη, είναι τόσο η ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου άμεσης αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων και δυσχερειών που αφορούν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ όσο και η επιβεβαίωση επιτάχυνσης της διαδικασίας υπονόμευσης και διάλυσης σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση.
Άμεσα θα επιδιώξουμε συναντήσεις και με τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση – αρμόδιο εκτός των άλλων για τα θέματα των τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ, τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια για τα θέματα του ΕΟΠΥΥ και με την Υφυπουργό Εργασίας κα Μιχαηλίδου, αρμόδια για τα θέματα του ΟΠΕΚΑ.
Ανεξάρτητα βέβαια από το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων επαφών, στην κορυφή του προγράμματος δράσης μας παραμένει η πάλη και η συνέχιση των αγώνων μας για τη λύση των άμεσων κλαδικών μας αιτημάτων, την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, τη ματαίωση του σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής – και στη συνέχεια της ανταποδοτικής σύνταξης – καθώς και την κατάργηση του εφάπαξ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου