Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση για την ΚΥΑ με θέμα «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α ́ και β ́ βαθμού»

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 11/6/2019
Αρ. Πρωτ. : 7835
Προς: Α’ βάθμιες Ενώσεις (για ενημέρωση των μελών).


Θέμα : Ενημέρωση για την ΚΥΑ με θέμα «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α ́ και β ́ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής»


Συνάδελφοι/σες

Αναρτούμε το ΦΕΚ με την κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών (ΚΥΑ 43726/07-06-2019), με θέμα «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α ́ και β ́ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής». Σε αυτήν, περιγράφονται αναλυτικά οι κλάδοι-χώροι, οι ειδικότητες, οι εργασίες και τα μέτρα ατομικής προστασίας που οφείλουν οι αυτοδιοικητικές αρχές να παρέχουν προς τους εργαζομένους, αλλά και οι ιατρικές εξετάσεις και οι εμβολιασμοί που πρέπει να υποβληθούν. Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει τα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ ο εργαζόμενος υποχρεωτικά τα φοράει, για την ασφάλεια και υγιεινή του, και σε καμία περίπτωση δεν παρέχονται σε χρήμα. Αναλυτικότερα:

Βάσει της ΚΥΑ 43726/07-06-2019, ορίζεται πως στους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου, καθώς και στους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των OTA α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, τον χώρο και το αντικείμενο εργασίας, παρέχονται τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), καθώς και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί για την ατομική προστασία αυτών.

Ενώ για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά στους ΠΕ Μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών (σελ.8) στους Επιβλέποντες Μηχανικούς και στις Επιβλέψεις Εκτέλεσης Έργων, υπάρχει όμως αδικαιολόγητη αναφορά μόνο σε Πολ. Μηχ. και Τοπ. Μηχ. και απουσία των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ειδικοτήτων καθώς και απουσία των συναδέλφων που υπηρετούν σε Τμήματα Αυθαιρέτων και πραγματοποιούν αυτοψίες σε αυθαίρετα.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είχε καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις της (εδώ και εδώ), αν και δεν είχε κληθεί σε συμμετάσχει στη σχετική επιτροπή. Έστω και την ύστατη στιγμή οι αβλεψίες αυτές οφείλουν να διορθωθούν.

Προφανώς αντίστοιχες προβλέψεις πρέπει να επεκταθούν στο σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που απασχολούνται και σε Υπουργεία, ΝΠΔΔ και ασχολούνται με επιβλέψεις Εκτέλεσης Έργων.

ΦΕΚ Β΄/2208/8-6-2019 .pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου