Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και η ανάγκη Διαγραφής οφειλών



Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και η ανάγκη Διαγραφής οφειλών 

Πρόκειται για τοποθέτηση που έγινε στα πλαίσια της Εκδήλωσης της 4/2 – στο ΤΕΕ, με θέμα τα συσσωρευμένα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και με συνδιοργανωτές, την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και την Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ://www.youtube.com/watch?v=RzOF898BU08
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, αναπτύχθηκαν οι εξής ενότητες:
– Η προέλευση του χρέους
– Η απειλή του ΚΕΑΟ
– Ο επανυπολογισμός οφειλών
– Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και η ανάγκη Διαγραφής οφειλών
– Η πρόταση μας για ρύθμιση οφειλών
…………………………………………………………….


Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης

…Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει πλέον θέμα ευρείας κοινωνικής καταστροφής. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 900.000 οφειλέτες, με συνολικό χρέος περίπου 20 δις, είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε μέτρα κατάσχεσης των περιουσιών τους. Η κυβέρνηση εξήγγειλε προσφάτως υποτιθέμενα μέτρα ανακούφισης των οφειλετών, τα οποία όμως αφορούν μόνο όσους προβούν σε ρύθμιση και κανέναν άλλο. Για αυτή την περίπτωση εξαγγέλλει:
επανυπολογισμό εισφορών με βάση τον ισχύοντα νόμο, δηλαδή με βάση το εισόδημα αλλά και κατ’ ελάχιστον το κατώτατο εισφορολογητέο εισόδημα, με εξαίρεση όμως, όσους έχουν απολέσει ρυθμίσεις προσφάτως και με παράλληλη μείωση των θεσμοθετημένα πλέον, ήδη πενιχρών, συντάξεων.
“κούρεμα” των προσαυξήσεων σε ποσοστό που θα φτάνει έως το 85% για όσους οφειλέτες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αντίστοιχη ρύθμιση.
Οι ρυθμίσεις προβλέπεται να έχουν επιτόκιο 5 έως 6%, όπως έχουν και όλες οι υφιστάμενες ρυθμίσεις, το οποίο επί της ουσίας επαναφέρει – στο σύνολό τους – τους «κουρεμένους» τόκους και προσαυξήσεις, στη διάρκεια της ρύθμισης.
Διατηρείται η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, ως προϋπόθεση διατήρησης της ρύθμισης.

Με τις παραπάνω εξαγγελίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις της καταστροφικής πολιτικής ασφαλιστικής χρεοκρατίας που κληρονόμησε από τους προκατόχους της και η ίδια συνεχίζει να εφαρμόζει. Επιπλέον, δεν ξεχνάμε την εμπειρία των εξαγγελιών που γίνονται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους χωρίς ποτέ να εφαρμόζονται.

Η πιθανή εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα επέτρεπε ενδεχομένως σε κάποιους οφειλέτες να μειώσουν το χρέος τους και να προστατευτούν προσωρινά από επικείμενες κατασχέσεις ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε σύνταξη (από την οποία έχουν αποκλειστεί λόγω των οφειλών), ωστόσο τα μέτρα αυτά:
αφορούν μόνο όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν την απαιτούμενη ρύθμιση και μάλιστα να μην την χάσουν, γιατί τότε αυτομάτως επανέρχεται το χρέος τους στα προηγούμενα επίπεδα – που είναι και το πιθανότερο να συμβεί.
η επιβολή στις ρυθμίσεις τόκου (της τάξης 5% με 6%), εξανεμίζει την όποια μείωση στις ισχύουσες προσαυξήσεις, επαναφέροντας ουσιαστικά το σύνολο του ποσού πριν τη ρύθμιση.
με την υποχρέωση καταβολής της τρέχουσας εισφοράς, η τήρηση της ρύθμισης γίνεται σχεδόν αδύνατη για την μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών. Ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας όπως αυτή που βιώνουμε.
Σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, ο “επανυπολογισμός” μειώνει ελάχιστα ή καθόλου τις οφειλές (πχ για τους προ του 1993 μηχανικούς, όπως φαίνεται και στην ανάλυση που ακολουθεί)
Επίσης, ειδικά για τους μηχανικούς, η υποχρεωτική εισφοροδότηση για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ, καθώς και της ειδικής προσαύξησης, διατηρούν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά σε πολύ ψηλά επίπεδα.
Διατηρούν τις χρεώσεις για μη παρεχόμενες υπηρεσίες (υγειονομική περίθαλψη και επίδομα ανεργίας) και καταργημένους ασφαλιστικούς κλάδους (ειδικής προσαύξησης)

Η ανάγκη διαγραφής οφειλών

Δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα για ασφάλιση που θα χρηματοδοτείται με δίκαιες και εφικτές φορολογικές-εισφοροδοτικές υποχρεώσεις για όλους ενώ θα εξασφαλίζει σε όλους αξιοπρεπή σύνταξη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, για λύσεις που θα αποκαθιστούν τις μέχρι οικονομικής εξόντωσης αδικίες που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι και για ανάκτηση των πόρων που έχουν αποσπαστεί λαθραία από τα ασφαλιστικά ταμεία για να χρηματοδοτήσουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες.

Όμως μπροστά στην υφιστάμενη κατάσταση, και προκειμένου να προστατευθούν χιλιάδες οφειλέτες από επικείμενες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και να λάβουν επιτέλους σύνταξη οι ασφαλισμένοι που είναι σε ηλικία σύνταξης, απαιτούμε την άμεση διαγραφή – σε όλους και όχι μόνο σε όσους κάνουν ρύθμιση – του συνόλου των χρεών που αντιστοιχούν σε:
Εισφορές κλάδου Υγείας

Οι οφειλέτες, αν και χρεώνονταν τον κλάδο υγείας, ήταν αποκλεισμένοι από τις παροχές περίθαλψης. Σε περιπτώσεις εξαιρετικά βαριών ασθενειών παρεμβαίναμε, ως ΑΣΜ, στο Δ.Σ. του ταμείου μας ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοί μας να επιβιώσουν προσωρινά. Οι υπόλοιποι έπρεπε να πληρώνουν οι ίδιοι τις εξετάσεις και την θεραπεία ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία και φυσικά αυτά που πλήρωσαν δεν πρόκειται να τους επιστραφούν ούτε και εάν ρυθμίσουν τις οφειλές για τον κλάδο υγείας.
Εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ

Με το νόμο 3986/2011 επιβλήθηκε και άρχισε να χρεώνεται εισφορά 10 ευρώ το μήνα στους κλάδους του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ με σκοπό την παροχή επιδόματος ανεργίας. Στον νόμο προβλεπόταν η έκδοση υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να αποδοθεί το επίδομα. Για τον μεν ΟΑΕΕ η υπουργική απόφαση αυτή εκδόθηκε το 2013 – αλλά προϋπέθετε να μην υπάρχουν οφειλές προς το ασφαλιστικό ταμείο ώστε να ληφθεί το επίδομα ανεργίας.

Για το ΕΤΑΑ η υπουργική απόφαση εκδόθηκε μόλις το 2018. Αυτή η απόφαση έχει τόσες πολλές προϋποθέσεις που δεν καλύπτει σχεδόν κανένα. Επιπλέον, προϋποθέτει να έχουν πληρωθεί εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 3 χρόνια, προϋπόθεση που σχεδόν κανένας οφειλέτης των ετών της κρίσης δεν καλύπτει.

Δηλαδή, ενώ οι ασφαλισμένοι από το 2011 χρεώνονταν εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ κάθε μήνα, οι οφειλέτες δεν είχαν κανένα δικαίωμα επιδόματος ανεργίας λόγω χρεών, για τους δε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ δεν είχε καν θεσμοθετηθεί μέχρι προσφάτως.

Απαιτούμε να διαγραφούν οι οφειλές υπέρ ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι δεν υπήρχε δικαίωμα πρόσβασης στο επίδομα ανεργίας για τους οφειλέτες.
Τόκοι και προσαυξήσεις

Είναι απαράδεκτο οι ασφαλιστικές εισφορές να χρεώνονται σαν να έχεις πάρει δάνειο από την τράπεζα (με τοκογλυφικά επιτόκια) ακόμα και για παροχές που δεν έχουν παρασχεθεί. Απαιτούμε την διαγραφή του συνόλου των τόκων και των προσαυξήσεων, ασχέτως ρύθμισης, για όλους. Ο χαρακτήρας του ταμείου δεν μπορεί να είναι τοκογλυφικός. Ο τιμωρητικός χαρακτήρας των αυθαίρετα ψηλών – και άσχετων με την οικονομική πραγματικότητα – επιτοκίων είναι άτοπος, καθώς έχει αναγνωριστεί και επίσημα από την πολιτεία ότι οι οφειλές δεν δημιουργήθηκαν με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου κατά το διάστημα της κρίσης.
Κλάδος ειδικής προσαύξησης

Ο κλάδος της ειδικής προσαύξησης που χρεωνόταν στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (και μάλιστα το ποσό ήταν υπέρογκο και πιο συγκεκριμένα 12%) καταργήθηκε με τον νόμο 4387/16. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η προσαύξηση στην σύνταξη των μετά το 1993 ασφαλισμένων συναδέλφων να είναι μηδαμινή.

Απαιτούμε να διαγραφεί η χρέωση για τον κλάδο, στους μετά το 1993 ασφαλισμένους και η επιστροφή των ποσών που έχουν ήδη πληρωθεί. Επίσης, οι ασφαλισμένοι πριν το 1993, να μπορούν – μετά από αίτηση τους – να διαγράψουν τις οφειλές λόγω κλάδου ειδικής προσαύξησης.
Αναδρομικές αυξήσεις του νόμου 3986/2011

Το 2011, με τον νόμο 3986/11 επιβλήθηκαν αυξήσεις στις εισφορές τις οποίες καταφέραμε να αποτρέψουμε με κινητοποιήσεις, ωστόσο τώρα, αυτές επιβάλλονται αναδρομικά – ενώ ήδη έχουν προσβληθεί νομικά από το ΤΕΕ και εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ.

Συνεχίζουμε να απαιτούμε να διαγραφούν αυτές οι υπέρογκες αυξήσεις που έχουν γονατίσει τους ήδη οικονομικά εξαθλιωμένους συναδέλφους.
Αναδρομικές διαγραφές από το ταμείο, λόγω αναδρομικής διαγραφής από το ΤΕΕ

Είναι παράλογη η διατήρηση χρεών για την περίοδο που κάποιος είχε αναγκαστεί να αποποιηθεί ακόμα και την επαγγελματική του ιδιότητα. Μηχανικοί που έχουν διαγραφεί από το ΤΕΕ και έχουν κάνει αίτηση αναδρομικής διαγραφής από το ταμείο εξακολουθούν να κατατρέχονται από τα χρέη εκείνης της περιόδου και να απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από το ΚΕΑΟ επειδή οι σχετικές εγκύκλιοι που θα τους απάλλασσαν δεν εφαρμόζονται.

Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή των εγκυκλίων και την διαγραφή των χρεών των συγκεκριμένων συναδέλφων.

Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα για:

– Διαγραφή μέρους ή όλου του οφειλόμενου ποσού μετά από αίτηση του οφειλέτη.

Σε περίπτωση που η αποπληρωμή των εναπομεινασών οφειλών δεν προκύπτει από την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, να μπορεί – μετά από αίτηση του – να διαγράψει τις ασφαλιστικές του οφειλές.

– Στην όποια ρύθμιση γίνει από εδώ και στο εξής, να υπάρχει μηδενικό επιτόκιο, πράγμα που θα διατηρεί τη δόση σε πιο χαμηλά επίπεδα, κάνοντας πιο εφικτή την τήρηση της.

Πέραν των παραπάνω, θεωρούμε προφανή την ανάγκη διαγραφής όλων των χρεώσεων που επιβλήθηκανόντας σε προφανή αναντιστοιχία με το πραγματικό εισόδημα των υπόχρεων ασφαλισμένων.

Μέχρι την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, όπως και άλλων που μπορεί να εφαρμοστούν με δεδομένο το ισχύον νομικό πλαίσιο, επομένως μέχρι την διασαφήνιση της οφειλής κάθε ασφαλισμένου, είναι αυτονόητη ηαπαίτηση άμεσης αναστολής όλων των επαπειλούμενων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Συνάδελφοι και συνασφαλισμένοι, οι προτάσεις της κυβέρνησης, όντας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο έχει νομοθετήσει και της τραπεζοκεντρικής της λογικής σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορούν να δώσουν πραγματική λύση στο οξύ αυτό πρόβλημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούμε όλοι μας και να αγωνιστούμε για τις δίκαιες διεκδικήσεις μας

………………………………………………….

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟ ΤΟΥ 1993

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΕΩΣ το 2016

Εισφορολογητέο εισόδημα : 8.320,20€

Κύρια σύνταξη: 20,00%*8.320,20 = 1.664,04€

Αναδρομικά κύριας σύνταξης: 02,00%*8.320,20 = 166,40€

Υγεία: 06,45%*8.320,20 = 536,65€

Αναδρομικά υγείας: 00,65%*8.320,20 = 54,08€

Επικουρικό: 06,00%*8.320,20 = 499,21€

Αναδρομικά επικουρικού: 00,60%*8.320,20 = 49,92€

Εφάπαξ: 04,00%*8.320,20 = 332,81€

Αναδρομικά εφάπαξ: 00,40%8.320,20 = 33,28€

Ειδική προσαύξηση: 12,00%*8.320,20 = 998,42€

Ειδική προσαύξηση αναδρομικά: 02,00%*8.320,20 = 166,41€

ΟΑΕΔ: 120,00€

Σύνολο: 4.621,22€

Έτη: Χ 8,00

Σύνολο στα 8 έτη 36.969,76€

Προσαυξήσεις περίπου 30% 11.090,93€

Σύνολο οφειλής: 48.060,69€



ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ελάχιστο εισφορολογητέο εισόδημα : 7.800,00€

Κύρια σύνταξη: 20,00%*7.800,00 = 1.560,00€

Αναδρομικά κύριας σύνταξης: 02,00%*7.800,00 = 156,00€

Υγεία: 06,95%*7.800,00 = 542,10€

Αναδρομικά υγείας: 00,65%*7.800,00 = 50,70€

Επικουρικό: 07,00%*7.800,00 = 546,00€

Αναδρομικά επικουρικού: 00,60%*7800,20 = 46,80€

Εφάπαξ: 04,00%*7.800,00 = 312,00€

Αναδρομικά εφάπαξ: 00,40%7.800,00 = 31,20€

Ειδική προσαύξηση: 12,00%*7.800,00 = 936,00€

ΟΑΕΔ: 120,00€

Σύνολο: 4.300,70€

Έτη: Χ 8,00

Σύνολο στα 8 έτη 34.405,60€

Προσαυξήσεις περίπου 30% 10.321,68€

Σύνολο οφειλής: 44.727,28€

Κούρεμα προσαυξήσεων 85% -8.773,43€

Τελικό ρυθμιζόμενο: 35.953,85€

Επιτόκιο 5%

Τελικό ποσόν πληρωμής: 45.762,00€

Δόση: 381,35€


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου