Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Άγρια νύχτα στο Παρίσι


Πεδίο μάχης το Παρίσι – Σε τουλάχιστον 255 συλλήψεις έχει προχωρήσει η αστυνομία – Κλειστοί σταθμοί του μετρό και πολυκαταστήματα – Φωτιά σε κτίριο κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων – Διαδηλωτές στην Αψίδα του Θριάμβου τραγουδούν τη Μασσαλιώτιδα καλώντας σε παραίτηση τον Μακρόν 


Σκηνικό αντάρτικου πόλης βιώνει το Παρίσι στο περιθώριο της κινητοποίησης των «Κίτρινων Γιλέκων» με τους δρόμους της Πόλης του Φωτός να έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.

Ενδεικτικό της βίας που έχει κατακλύσει την γαλλική πρωτεύουσα είναι ο αριθμός των τραυματιών που φτάνει τους 95, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 200 συλλήψεις.

Η ένταση και τα επεισόδια οδήγησαν τους υπεύθυνους των ιστορικών καταστημάτων GalerieLafayette και Printemps να κατεβάσουν «ρολά».

Φωτογραφίες και βίντεο που «ανεβαίνουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Σοκ προκαλεί το στιγμιότυπο που ένας ψηλός μεταλλικός φράκτης πέφτει πάνω σε διαδηλωτές τραυματίζοντας τουλάχιστον δυο, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.










Την ίδια ώρα, πυροσβέστες πραγματοποιούσαν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Επίσης, έκλεισαν τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι, εκ των οποίων οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.

Το Παρίσι έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης με τις ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας να προχωρούν σε καταστολή ταραχών και να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που φορούν φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα και προσπαθούσαν να σπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Σανζ-Ελιζέ) κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησής τους.

Πάνω από 200 συλληψεις – 95 τραυματίες

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου ενώ η βία εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 255 άτομα.Εδώ και τρεις εβδομάδες οι διαδηλωτές έχουν ξεχυθεί στους δρόμους όλης της Γαλλίας διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων αλλά γενικά ενάντια στις νεοφιελεύθερες οικονομικές πολιτικές του προέδρου της Γαλλίας αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Εμανουέλ Μακρόν.
Παράλληλα, τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων και δεκατέσσερις αστυνομικοί.


Φωτιές σε κάδους και δακρυγόνα

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων, βομβών κρότου λάμψης αλλά και χρήση κανονιών νερού.

Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε μια απ’ αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, κάδοι σκουπιδιών ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν στη μέση του οδοστρώματος.

Καθιστική διαμαρτυρία στην Αψίδα του Θριάμβου

Μερίδα διαδηλωτών έστησε οδοφράγματα στις γύρω περιοχές, έσπασε παρμπρίζ αυτοκινήτων, ενώ πυρπόλησαν δεκάδες οχήματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός περιπολικού. Παράλληλα, στις φλόγες τυλίχθηκε και ένα εστιατόριο.

Οι λιγότερο θερμόαιμοι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα» και φωνάζοντας «Μακρόν, παραιτήσου».

Μάλιστα, μπροστά από την Αψίδα οι διαδηλωτές ανέβασαν πανό, το οποίο έγραφε με μεγάλα μαύρα γράμματα: Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν. Άλλοι πάλι σκαρφάλωσαν και στην κορυφή της.

Οι συγκρούσεις δνε περιορίστηκαν μόνο στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπως η Ναντ, η Τουλούζη, η Σαρβίλ Μεζιέ και η Αβινιόν.

Κίτρινα γιλέκα «την έστησαν» στον Μακρόν στη G20

Μια… παραφωνία στο πρωτόκολλο είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο πρόσωπο που συνάντησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Μπουένος Άιρες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της G20, να είναι ένας υπάλληλος του αεροδρομίου, που φυσικά φόραγε… κίτρινο γιλέκο.

Κατά την αποβίβασή του χθες το βράδυ από το αεροσκάφος του και ενώ κανένας επίσημος αξιωματούχος της Αργεντινής δεν είχε πάει να τον υποδεχθεί, ο Γάλλος πρόεδρος αντήλλαξε χειραψία με έναν υπάλληλο του αεροδρομίου, που μόλις του είχε ανοίξει την πόρτα, φορώντας ένα γιλέκο σε έντονο κίτρινο χρώμα, το σύμβολο στη Γαλλία του κινήματος διαμαρτυρίας για τις τιμές των καυσίμων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου