Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

300.000 στρέμματα οικισμών αυθαιρέτων σε δάση και αγροτικές εκτάσεις, 2,6 εκατ. στρέμματα οι «γκρίζες ζώνες».





Της Μάχης Τράτσα/



H ανάρτηση των Δασικών Χαρτών αναδεικνύει τον πολεοδομικό παραλογισμό που επικρατεί στην Ελλάδα, σε μια χώρα που πρώτα χτίζουμε και μετά σχεδιάζουμε τις πόλεις και τους οικισμούς. Η …σκληρή γλώσσα των αριθμών καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο το αλαλούμ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών στο 52,72% της έκτασης της χώρας (δηλαδή σε περίπου 69.5 εκατ. στρέμματα), οι οικισμοί αυθαιρέτων κτισμάτων (οι περίφημες οικιστικές πυκνώσεις) καταλαμβάνουν 300.000 στρέμματα. Επίσης, 5 εκατ. στρέμματα βρίσκονται εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως (δηλαδή είναι πολεοδομημένα), ενώ 2,6 εκατ. στρέμματα αποτελούν τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», δηλαδή δεν έχουν εγκεκριμένα σχέδια, αν και πολλές από αυτές τις περιοχές _ ειδικά όπου η γη έχει υψηλή αξία, όπως στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική κ.ά. _ είναι ήδη δομημένες.

Τα στοιχεία παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γ. Σταθάκης, Σ. Φάμελλος και Γ. Δημαράς), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη νέα ρύθμιση που αφορά στην εξαίρεση από την κατεδάφιση δασικών αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων

Ειδικότερα, 295 δήμοι καταχώρησαν εγκεκριμένα σχέδια πόλης, 222 δήμοι κατέθεσαν σχέδια μη εγκεκριμένα (είχε ζητηθεί η ένταξή τους στο σχέδιο πόλης αλλά αυτή για διάφορους λόγους δεν προχώρησε) και 115 δήμοι οικιστικές πυκνώσεις. Μάλιστα, υπάρχουν νομοί της χώρας όπου οι εκτάσεις των εγκεκριμένων σχεδίων πόλης είναι μικρότερες από εκείνες των μη εγκεκριμένων, όπως στην Αρκαδία, στην Άρτα, στην Αχαΐα, στη Μεσσηνία κλπ. ή σχεδόν συγκλίνουν όπως στα Δωδεκάνησα, στην Αιτωλοακαρνανία και αλλού.

Για τα μη εγκεκριμένα σχέδια πόλης, ο νομοθέτης προβλέπει ήδη από το 2010 τη συγκρότηση ειδικών Επιτροπών (ακόμη δεν υφίστανται), οι οποίες θα εξετάσουν κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα καθορίσουν σε ποιες περιοχές μπορεί κάποιος να χτίσει και σε ποιες όχι, ώστε να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα. Θα ορίσει δηλαδή κάτι σαν …χρήσεις γης.


Όσον αφορά στις πυκνώσεις, 25 δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση αποτύπωσής τους, με συνέπεια πολλοί ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων να βρίσκονται στον αέρα και να μην έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στις προωθούμενες ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν εξαίρεση από την κατεδάφιση για 25 χρόνια για κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά το 1975 και για 40 χρόνια για αυθαίρετα που είχαν χτιστεί πριν το 1975.

Ο δήμος με τη μεγαλύτερη έκταση οικιστικών πυκνώσεων είναι του Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων (35.599,76 στρέμματα) και εκείνος με τη μικρότερη έκταση είναι της Δυτικής Μάνης (22,60 στρ.). Οι καποδιστριακοί δήμοι που πρωταγωνιστούν στους οικισμούς αυθαιρέτων είναι της Αττικής με 115.873 στρέμματα, της Κορινθίας με 42.206 στρέμματα, της Χαλκιδικής με 19.464 στρέμματα, της Θεσσαλονίκης με 19.050 στρέμματα, της Βοιωτίας με 12.880 στρέμματα και της Άρτας με 12.233 στρέμματα. Οι λιγότερες εκτάσεις πυκνώσεων καταγράφηκαν σε Πρέβεζα, Φωκίδα και Δράμα.

Στο σύνολο των θεωρημένων Δασικών Χαρτών της χώρας (αντιστοιχούν στο 51,53% της ελληνικής επικράτειας), οι οικιστικές πυκνώσεις αποτελούν το 0,17%, δηλαδή 113.079 στρέμματα. Από αυτήν την έκταση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, το 17,15% βρίσκεται σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις περιοχές, δηλαδή 19.394 στρέμματα, τα οποία θα μπορούν να υπαχθούν στον προωθούμενο νόμο για τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων.

Έως σήμερα έχουν κυρωθεί Δασικοί Χάρτες για το 40,41% της έκτασης της χώρας, ενώ έχουν αναρτηθεί χάρτες για το 52,7%. Οι οριστικές αντιρρήσεις των πολιτών έως σήμερα έχουν φτάσει τις 153.000 και αντιστοιχούν σε 765.000 στρέμματα.

Για την υπόλοιπη χώρα (δηλαδή για το περίπου 48%) η σύνταξη των Δασικών Χαρτών έχει ανατεθεί από πέρυσι σε μελετητικά γραφεία. Η μοναδική περιοχή, για την οποία δεν έχει ακόμη υπογραφεί σύμβαση είναι ο Νόμος Έβρου. Όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο, «εκεί είχαμε μία περιπέτεια καθώς αποκηρύχθηκε ο πρώτος ανάδοχος, απευθυνθήκαμε στον δεύτερο, ο οποίος κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα, πέρασε επιτυχώς από τον έλεγχο και περιμένουμε τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έως το τέλος του έτους αναμένουμε την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης από τις συνολικά 16 συμβάσεις που αφορούν στους υπόλοιπους Δασικούς Χάρτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου