Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Νέες ποινικές διώξεις για σκάνδαλο εκατομμυρίων στην Εγνατία Οδό


Την άσκηση ποινικών διώξεων διέταξε ο εισαγγελέας Εφετών εις βάρος πρώην προέδρων και παλαιότερων μελών της διοίκησης της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ», συνολικά είκοσι ατόμων, για το μεγάλο σκάνδαλο υπερκοστολογήσεων στην κατασκευή σηράγγων που ζημίωσε το Δημόσιο με περισσότερο από 40 εκατ. ευρώ.
Οι εισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης,  με την ιδιότητα του εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς, ζήτησε την άσκηση διώξεων με επίκεντρο τμήμα μήκους 8,5 χλμ στο οποίο περιλαμβάνονται δύο δίδυμες σήραγγες κι ένας ανισόπεδος κόβμος (στις τοποθεσίες Συρτό και Παναγία). Διώξεις ασκήθηκαν και σε βάρους άλλοτε στελεχών της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας, αλλά και μηχανικών. 
Η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ και αφορά τη χρονική περίοδο 2005-2010, ενώ στο «κάδρο» βρίσκονται περισσότερα από είκοσι πρόσωπα. Οι ποινικές διώξεις, που είναι σε κακουργηματικό βαθμό, συνδέονται με τα αδικήματα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στην προηγούμενη πράξη και στην απάτη.
Την υπόθεση έχει τώρα αναλάβει ειδικός ανακριτής, στον οποίο θα λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Σημειώνεται ότι αυτό είναι το... δεύτερο σκέλος του σκανδάλου υπερκοστολογήσεων στην Εγνατία Οδό, καθώς, το πρώτο σκέλος έχει πάρει το δρόμο του ακροατηρίου, καθώς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι, παρέπεμψε σε δίκη συνολικά 18 άτομα για υπερκοστολογήσεις εργασιών και υλικών του ίδιου αυτοκινητόδρομου. Επισημαίνεται ότι αρκετά από τα πρόσωπα που κατηγορούνται είναι τα ίδια και στις δύο υποθέσεις.
Η ζημία για τις υπερκοστολογήσεις εργασιών και υλικών προκάλεσε ζημία ύψους 32 εκατ. ευρώ, αναφορικά με την κατασκευή πέντε δίδυμων σηράγγων στο νομό Γρεβενών, που προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ως συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά τελικώς πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας.
Ανάμεσα σ' αυτούς που παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι πρώην μέλη διοικήσεων της "Εγνατία Οδός ΑΕ" και της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται φαίνεται ότι τελέστηκαν το διάστημα από τον Μάρτιο του 2008 έως το Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου