Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Εισήγηση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της 12/10/2018

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr



Αρ. Πρωτ.: 7528
Αθήνα, 11 / 10 / 2018
Εισήγηση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της 12/10/2018

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα σημαδεύσει τη φετινή χρονιά. Η ΔΕΘ και η επικοινωνιακή φιέστα της Ιθάκης αξιοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ με κύριο στόχο να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για “δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια”. Την περίοδο που τα μέτρα όλων των μνημονίων (εκατοντάδες δηλαδή Νόμοι) που όλες οι κυβερνήσεις ψήφισαν είναι σε πλήρη εφαρμογή κι εξέλιξη (Νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, μείωση αφορολόγητου, αύξηση εισφορών, ΕΝΦΙΑ, αύξηση Φ.Π.Α., φοροληστεία κ.λ.π.), με ψευδοπαροχές κι επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθούν, να αντιστρέψουν τη ζοφερή πραγματικότητα με την άγρια λιτότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι κι όλοι οι πολίτες της χώρας μας. Η πλήρης αποκατάσταση των περικοπών σε δικαστικούς, στρατιωτικούς κλπ δείχνει τις προτεραιότητες και της παρούσας κυβέρνησης.
Η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε συνεργασία με τους δανειστές ΕΕ-ΔΝΤ, οδήγησε στη βύθιση του ΑΕΠ κατά 25%, στην έκρηξη της ανεργίας, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, στη μετανάστευση χιλιάδων νέων. Και όλα αυτά για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου και να αποπληρωθεί ένα ληστρικό χρέος.
Η αντιπολίτευση των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι κλπ -απολύτως συνυπεύθυνη και αυτή για όλα τα παραπάνω μιας και τα υπερψήφισε, υλοποίησε- επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία το στυγνό της νεοφιλελευθερισμό, που εξάλλου τον ζήσαμε το πρόσφατο παρελθόν.
Επειδή οι αντοχές μας έχουν πια εξαντληθεί από την συνεχή υποβάθμιση εκτιμούμε ότι έχει φτάσει η ώρα για το κίνημα των εργαζομένων και ειδικότερα για τον κλάδο μας να σηκώσει την φωνή του διεκδικώντας να πάρει πίσω όσα μας στέρησαν τα μνημόνια τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τους αγώνες μας για προσλήψεις, για Συλλογικές Συμβάσεις, για αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, για να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις.
Είναι κατανοητή η κούραση και η απογοήτευση που όλοι έχουμε μετά από δέκα συνεχή χρόνια υποβάθμισης. Καμία βελτίωση της θέσης μας όμως ως εργαζόμενοι επιστήμονες δε θα προκύψει αν δεν υπάρξει επανασυσπείρωση και συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση. Οι ατομικές λύσεις είναι προσωρινές και αδιέξοδες, η ιστορία του κλάδου μας και των κατακτήσεων που είχε, δείχνει ότι μόνο ο συνεχής αγώνας μπορεί να φέρει λύσεις προς όφελος των εργαζομένων.
Ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών και Δημοσίου Ελέγχου
Το μείζον ζήτημα για τον κλάδο μας, είναι οι αδιάκοπες προσπάθειες εκχώρησης υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του Δημόσιου Τομέα σε ιδιωτικά σχήματα. Με πρόσχημα τη διαφθορά και αξιοποιώντας την τεράστια υποστελέχωση, μεθοδικά ανατίθενται δραστηριότητες δημοσίου ελέγχου σε ιδιώτες. Από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, στους ελεγκτές δόμησης και από τους ελεγκτές επενδύσεων στους ιδιώτες επιμετρητές, ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Τα αποτελέσματα γνωστά παραπάνω κόστος τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τους πολίτες, επέκταση της διαφθοράς, αδιαφορία για τις κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις. Σταθερή και αταλάντευτη θέσης μας η Αναβάθμιση του συνόλου των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών με διαθέσιμο προσωπικό και μέσα
Πόρος 6ο/οο και Αποθεματικό Πόρου
Αποτέλεσε την αφορμή για την επανενεργοποίηση των συναδέλφων στην ΕΜΔΥΔΑΣ, όσο και αν το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος δεν είναι (και δε θα είναι όσο δεν αυξάνει το ΠΔΕ) σημαντικό. Θα πρέπει όμως να διασφαλιστεί η δημοπράτηση δημοσίων συμβάσεων ως έργα (όταν έχουν αυτή την έννοια σύμφωνα με το νόμο), διότι άποψή μας είναι ότι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή ενός ποιοτικού Δημόσιου Έργου είναι η πλήρης μελέτη του, που θα περιγράφει με σαφήνεια ποιοτικά και ποσοτικά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και το παραδοτέο, με σωστή κατασκευή από πλευράς του αναδόχου και σωστή επίβλεψη από πλευράς της Υπηρεσίας.
Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή του συνεχίζονται, αν και έχουν ξεπεραστεί τα σημαντικότερα ζητήματα. Να αποδοθεί το συντομότερο στους δικαιούχους, ώστε να προχωρήσουμε στις επόμενες δόσεις. Όσον αφορά το αποθεματικό υπάρχει έτοιμη τροπολογία, η οποία οφείλει να κατέβει και να ψηφισθεί το συντομότερο, γιατί θα πρέπει να ακολουθήσει σχετικά Υπουργική Απόφαση και σύνθετη διαδικασία απόδοσης του.
Ισοτίμηση με Integrated Μάστερ
Επί της ουσίας αντιστάθμισμα για την Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και τα επερχόμενα ΠΔ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα. Δίνει όμως στον κλάδο μας τη δυνατότητα διεκδίκησης βαθμολογικών και μοριοδοτικών δικαιωμάτων (θα τα επιτύχουμε με την έκδοση σχετική οδηγίας από το Υ. Διοικ. Ανασ.) και ανοίγει το δρόμο και για μισθολογική αναβάθμιση με τη διεκδίκηση των αντίστοιχων κλιμακίων. Η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει σχετικά σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο σχετικός Νόμος, ώστε να μην αναγκαστούμε να προσφύγουμε στα δικαστήρια. Πρέπει να βρεθεί τρόπος αμοιβής και για τα δεύτερα μεταπτυχιακά που έχουν πολλοί συνάδελφοι.
Μισθολογικά Θέματα
Οι διεκδικήσεις μας έχουν αποτυπωθεί στα σχετικά έγγραφα προς το Υπ. Οικονομικών με ανύπαρκτη όμως αντιμετώπιση. Μισθολογική αναγνώριση Μάστερ, μισθολογική αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου, μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στην προοπτική διαμόρφωσης Κλαδικού Μισθολογίου Μηχανικών. Τα δύο πρώτα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση, ως ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης των τεράστιων περικοπών αποδοχών και αναβάθμισης των νεότερων συναδέλφων που αμείβονται με μισθούς πείνας. Η καθολική μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε κάθε περίπτωση μετακίνησης υπαλλήλου, θα αποκαταστήσει τις τεράστιες αδικίες που έχουν δημιουργηθεί, με την κατά περίπτωση πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Ασφαλιστικό
Η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού Ν.4387/16 επιβεβαίωσε την κριτική που εξαρχής του κάναμε. Μεγάλες μειώσεις συντάξεων, αύξηση εισφορών, κλείσιμο του ταμείου μας (ΤΣΜΕΔΕ) και κλοπή του αποθεματικού του. Δίπλα σε αυτά προστέθηκαν το διοικητικό χάος που προκάλεσε η ενοποίηση καθώς και οι τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων που αγγίζουν πλέον τα 2.5 χρόνια με συντριπτικές επιπτώσεις στους πρόσφατα συνταξιούχους συναδέλφους μας. Οι παρεμβάσεις μας ήταν και είναι συνεχείς, παρά τη συνολική μας αντίθεση στο Νόμο Κατρούγκαλου, δε σταματήσαμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε κάθε δυνατή μικροβελτίωση προς όφελος των ασφαλισμένων. Πετύχαμε να μην είναι αναγκαία η διπλή θεμελίωση για τους διπλοσυνταξιούχους, σχετικά πιο ευνοϊκούς τρόπους υπολογισμού της σύνταξης και κατάργηση των αναδρομικών αυξήσεων στην Ειδική Προσαύξηση. Είναι σε καλό δρόμο η δυνατότητα διαδοχικής ασφάλισης του μη παράλληλου χρόνου για το Δημόσιο. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του Εφάπαξ, να επιστραφούν οι εισφορές της Ειδικής Προσαύξησης στους μετά το 93 κα. Κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις σε Υπηρεσίες ώστε να σταματήσουν να κάνουν ασφαλιστικές κρατήσεις στην προσωπική διαφορά, αφού πρώτα αναδείξαμε πρώτοι εμείς το ζήτημα.
Προβάδισμα Κατηγοριών
Οι σημαντικές αποφάσεις του ΣτΕ στο τέλος του 2017, άνοιξαν το δρόμο και άμεσα κινηθήκαμε, ώστε αυτές να αποτυπωθούν και Διοικητικά με συνεχείς μας παρεμβάσεις. Οι εγκύκλιοι που εξέδωσαν το Υπ. Εσωτερικών και το Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αν και δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, κατοχυρώνουν τη διεκδίκηση μας ότι δε μπορεί να είναι αποδεκτοί Οργανισμοί με γενικευμένη χρήση του «ΠΕ ή ΤΕ». Ο αγώνας συνεχίζεται σε κάθε Υπηρεσία, όπου η συνεχής εγρήγορση των συναδέλφων οφείλει να υπερασπίσει όσα πετύχαμε, γιατί συνεχίζουν να αμφισβητούνται.
Νομική Κάλυψη
Η κατάργηση του Ν.3316/05 συμπαρέσυρε και τη Νομική Κάλυψη που είχαμε από τότε πετύχει. Το γεγονός αυτό άφησε έκθετους εκατοντάδες συναδέλφους που σέρνονται για υπηρεσιακές υποθέσεις στα δικαστήρια με τεράστιο προσωπικό και οικονομικό κόστος. Η πρόσφατη επαναφορά της φαίνεται ότι επιλύει μερικά το θέμα αυτό μια και μάλλον απαιτούνται νέες Υπουργικές Αποφάσεις. Παραμένουν όμως ανεπίλυτες οι αναγκαίες αλλαγές στη νομοθεσία που έχουμε προτείνει, και η λειτουργία προδικαστικού σταδίου που να μην παραπέμπει όλες τις υποθέσεις στο ακροατήριο.
Διυπουργικός Κλάδος - ΕΣΣΕ
Οι προτάσεις μας αποτυπώθηκαν ένα χρόνο πριν με συγκεκριμένο τρόπο. Από την πλευρά τις πολιτείας δεν υπήρξαν αντίστοιχες κινήσεις. Απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία επίσημης επιτροπής (με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων) που να εξετάσει το θέμα. Ταυτόχρονα ζητάμε την προσχώρηση μας ως Ομοσπονδίας στις ΕΣΣΕ που υπέγραψαν ΠΟΕ ΟΤΑ και Περιφέρειες καθώς και στην εκκίνηση διαλόγου ώστε τον Απρίλη του 2019 να υπογράψει για τα μέλη της και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Προσλήψεις – Υποστελέχωση
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, από περίπου 12.000 το 2010, σε περίπου 8.000 μηχανικούς το 2018. Η μείωση της τάξης του 33% σε μόλις 8 χρόνια οδήγησε σε τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Διεκδικούμε άμεσες προσλήψεις σε Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, ΝΠΔΔ με διαφανείς διαδικασίες και μόνιμες – σταθερές σχέσεις εργασίας.
Υπεράσπιση Εργασιακών Δικαιωμάτων των μηχανικών
Η υποστελέχωση, σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό που επιδεικνύουν Υπηρεσιακοί παράγοντες, Αιρετοί και άλλοι οδηγούν σε απαράδεκτες και εκδικητικές συμπεριφορές σε βάρος συναδέλφων. Η ΕΜΔΥΔΑΣ παρενέβη υπέρ των συναδέλφων υπερασπιζόμενη τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα μας, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζοντας τη διοίκηση να τοποθετηθεί υπέρ μας, σε άλλες περιπτώσεις όχι. Οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις ως πιο κατάλληλες και πιο κοντά στα ζητήματα αυτά, πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη εγρήγορση μια και τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιάζονται, είτε με τη μορφή των «παράλληλων καθηκόντων», είτε με τη μορφή εκβιασμών και απειλών, είτε με τη μορφή εκδικητικών διώξεων, απομακρύνσεων από θέσεις κλπ.
Θεσμικές Εκπροσωπήσεις
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ κατάφερε να συμμετέχει : στην Επιτροπή Διαχείρισης του πόρου 6ο/οο, στη Συμβουλευτική Επιτροπή Επιστημόνων του ΕΦΚΑ και στη Διοικούσα Επιτροπή Μηχανικών του πρώην ΕΤΑΑ
Δημοκρατικά Δικαιώματα – Συνδικαλιστικές Ελευθερίες
Ο πρόσφατος περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία πλήττει ευθέως τις Α’βάθμιες μας Ενώσεις, οι οποίες δύσκολα μπορούν να προκηρύσσουν αυτοτελείς απεργίες. Η απεργοσπαστική τροπολογία της κα Γεροβασίλη εκδικητικά αποκλείει καθόλα άξιους συναδέλφους μας από τις κρίσεις, λόγω συμμετοχής τους στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Η Ένωση μας στάθηκε στο πλάι τους από την πρώτη στιγμή. Παράλληλα εκδόσαμε ψηφίσματα αλληλεγγύης σε απολυμένους, διωκόμενους αγωνιστές.
Ανάδειξη κεντρικών ζητημάτων που έχουν σχέση με τον κλάδο μας
Με Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις μας τέλος, προβάλλαμε θέματα όπως: Το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας μέσω της μεταβίβασης χιλιάδων ακινήτων στο Υπερταμείο, οι συντριπτικές επιπτώσεις στο κόστος και στην ποιότητα των έργων από τη γενίκευση των ΣΔΙΤ, οι “φυσικές καταστροφές” (Μάτι, Μάνδρα) και η απουσία πολιτικής σχεδίασης, πρόληψης, ελέγχων και έργων προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις πρέπει να εμβαθύνουμε, γιατί ως κλάδος έχουμε αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, του δομημένου χώρου, του είδους και της ποιότητας των έργων. Οι συμμαχίες μας πρέπει να είναι με την πλευρά της κοινωνίας και απέναντι στα κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Με βάση τις παραπάνω διεκδικήσεις και ιεράρχηση, όπως προκύψει από τη συλλογική διαδικασία του Γενικού Συμβουλίου προτείνουμε, την έναρξη πολύμορφων διεκδικήσεων που θα περιλαμβάνουν:
  1. Απεργία ή Στάση Εργασίας των Διπλωματούχων Μηχανικών Πανελλαδικά σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί στο Γενικό Συμβούλιο και συγκέντρωση στο Υπ. Οικονομικών.
  2. Προειδοποιητική Απεργία – Αποχή από Επιτροπές και Συμβούλια το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη (1-10 Δεκέμβρη).
  3. Ενημερωτικές εκδηλώσεις – συνεντεύξεις τύπου - Περιοδείες και επιμέρους δράσεις που θα αποφασίσει κάθε Α’βάθμια Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου