Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΕ Επιστημόνων ΕΦΚΑ: Μέτρα ελάφρυνσης των οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών επιστημόνων


Σημαντική παρέμβαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων του ΕΦΚΑ για θέματα που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες (μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους). Προτείνει: 

  • Για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, το όριο οφειλών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να ρυθμιστεί στις 45.000 ευρώ αντί των 15.000 που είναι σήμερα και επιπρόσθετα να ισχύει, με αίτηση του ασφαλισμένου, συμψηφισμός με το ποσόν του εφάπαξ που του αναλογεί.
  • Να θεσπιστεί η δυνατότητα ο υποψήφιος συνταξιούχος, μετά από αίτησή του, να συμψηφίζει το σύνολο των δικαιούμενων συντάξεων µε την οφειλή του, μέχρι αυτή να κατέλθει στο παρακρατήσιµο όριο. Επίσης, να υπάρξει πρόβλεψη δυνατότητας απονομής μικρότερης σύνταξης είτε κατόπιν ταυτόχρονης διαγραφής µέρους του ανεξόφλητου ασφαλιστικού χρόνου και των αντίστοιχων οφειλών του, είτε κατόπιν επανυπολογισµού των καταβληθεισών εισφορών και των οφειλών µε αναγωγή στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία του ΦΚΑ όπου ανήκε.
  • Για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από το 2009 έως το 2016, να υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής τους με αίτηση του ασφαλισμένου, με αντίστοιχη απώλεια του ασφαλιστικού χρόνου (να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας αυτό γίνεται με την πάροδο 20ετίας). Επιπρόσθετα να δίνεται η δυνατότητα κατά τη συνταξιοδότηση ο χρόνος αυτός να εξαγοράζεται, εάν ο ασφαλισμένος το επιθυμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου