Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

12η Αντιρατσιστική Γιορτή, το πρόγραμμα | 22 & 23 Σεπτέμβρη, στην ΑΣΚΤΓια 12η συνεχόµενη χρονιά, η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισµό» στις 22 και 23 Σεπτέµβρη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα µεγάλο αντιρατσιστικό γεγονός αλληλεγγύης και αντίστασης. Θα στηθούν πάνελ εκδηλώσεων, εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, διεθνής κουζίνα, παιδότοπος, βιβλιοπωλεία, εκθέσεις σκίτσου και φωτογραφίας. Πολλές δεκάδες περίπτερα µεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, τοπικών συλλογικοτήτων και δηµοτικών κινήσεων, συνδικάτων, κινήσεων δικαιωµάτων, γυναικείων και lgbt οργανώσεων θα βρεθούν µαζί µας, ενώνοντας τη φωνή τους ενάντια στη µνηµονιακή φτώχεια, τον πόλεµο, τις διακρίσεις, το ρατσισµό και το φασισµό.

Αλληλεγγύη στα θύµατα της φτώχειας και του πολέµου

Η 12η Αντιρατσιστική Γιορτή γίνεται σε µια κρίσιµη στιγµή, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιµακώνει τη ρατσιστική και απάνθρωπη πολιτική της απένανατι σε πρόσφυγες και µετανάστες. Ενσωµατώνει τη ρατσιστική υστερία ακροδεξιών υπουργών όπως του Σαλβίνι στην επίσηµη πολιτική της, υιοθετώντας νέα µέτρα αποτροπής εισόδου των θυµάτων της φτώχειας και του πολέµου. Ξεκινά την εφαρµογή νέων συµφωνιών, που προβλέπουν πολλαπλάσια στρατόπεδα συγκέντρωσης σε χώρες που συνορεύουν µε την ΕΕ, επιχειρώντας οι πρόσφυγες να εγκλωβίζονται σε χώρες εκτός ΕΕ, όπου θα υποβάλλουν αιτήµατα ασύλου, αντί για τις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου. ∆ιεθνείς οργανώσεις διάσωσης ποινικοποιούνται και στοχοποιούνται. ∆υόµισι χρόνια µετά τη ρατσιστική συµφωνία Τουρκίας – ΕΕ – Ελλάδας που έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να θαλασσοπνίγονται στην ανοιχτή θάλασσα, η αντίσταση στην Ευρώπη-«φρούριο» και την Ελλάδα-«κρατητήριο» γίνεται πιο επίκαιρη και επείγουσα από ποτέ. Την ίδια στιγµή, η µετανάστευση από χώρες που καταρρέουν από προγράµµατα του ∆ΝΤ αντίστοιχα µε τα ελληνικά µνηµόνια, έχει καταλήξει να ισοδυναµεί µε εγκληµατική πράξη. Χιλιάδες µετανάστες φυλακίζονται και απελαύνονται µε συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία µε τη ρετσινιά του «λαθροµετανάστη» από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ενώ ήδη εγκατεστηµένοι µετανάστες στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, αντιµετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες εν µέσω των µνηµονιακών µέτρων, που µένουν και στην υποτιθέµενη µεταµνηµονιακή εποχή. Απονοµιµοποιούνται γιατί δεν µπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσηµα ανανέωσης των αδειών παραµονής τους και αντιµετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονοµικά εµπόδια για να πληρώσουν τα υψηλά παράβολα πολιτογράφησής τους και ιθαγένειας των παιδιών τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, στα πάνελ και τα εργαστήρια της 12ης Αντιρατσιστικής Γιορτής, ενώνουµε τις φωνές της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους µετανάστες και της αντίστασης στη ρατσιστική βαρβαρότητα, διεκδικώντας δικαιοσύνη για τα θύµατα του πολέµου και της φτώχειας. Πέντε χρόνια µετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, απαντάµε στα ρατσιστικά επιχειρήµατα της ακροδεξιάς και των φασιστών, που αξιοποιούν το θεσµικό ρατσισµό για να ενισχύσουν την πολιτική τους επιρροή και να ξαναζωντανέψουν τα τάγµατα εφόδου τους.

Όχι στον πόλεµο

Την ίδια στιγµή, χιλιάδες νέοι πρόσφυγες πολέµου παίρνουν το δρόµο της ξενιτιάς από χώρες όπως η Παλαιστίνη και η Συρία, καθώς η γενοκτονία του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ και ο πόλεµος των ιµπεριαλιστικών δυνάµεων -απευθείας ή διά των τοπικών «αντιπροσώπων» τους στη Μέση Ανατολή- συνεχίζουν να µαίνονται. Οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις µε επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εµπλέκουν µε πολύ πιο ενεργητικό τρόπο περιφερειακές δυνάµεις όπως το Ισραήλ, το Ιράν, την Τουρκία και την Ελλάδα. Τα ενδεχόµενα θερµών επεισοδίων ανάµεσα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία αυξάνονται, καθώς τις έρευνες εταιριών όπως η Exxon Mobil διαδέχονται γεωτρήσεις τους στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ τον ερχόµενο Νοέµβρη. Το επικίνδυνο µίγµα ιµπεριαλιστικής επιθετικότητας και αναζήτησης κερδών για τους εγχώριους καπιταλιστές στο πλαίσιο των συµµαχιών του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου απειλούν να δυναµιτίσουν ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή. Μια πρόγευση µόνο πήραµε τους προηγούµενους µήνες µε τα πυραυλικά χτυπήµατα του Τραµπ και του Ισραήλ εντός της Συρίας και µε την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Αφρίν όσο και µε διασυνοριακά επεισόδια όπως αυτό της σύλληψης των 2 στρατιωτικών στον Έβρο, τις µεγάλης κλίµακας στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και τις εµπρηστικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωµατούχων της Ελλάδας και της Τουρκίας.


Η εναντίωση στις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες και στην κλιµάκωση του γεωστρατηγικού ανταγωνισµού από την πλευρά της πιο φιλοατλαντικής ελληνικής κυβέρνησης των τελευταίων ετών, αποτελεί προτεραιότητα. Σε αυτή τη συγκυρία, οι συζητήσεις της δωδέκατης αντιρατσιστικής γιορτής, βάζουν στο επίκεντρό τους την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής, ενάντια στις ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις και τον εθνικισµό. Για ένα αντιπολεµικό κίνηµα που θα διεκδικεί την απεµπλοκή της Ελλάδας από τις ιµπεριαλιστικές συµµαχίες, ενώ παράλληλα θα αντιτάσσει τη συναδέλφωση των λαών από τα κάτω στην προώθηση των «εθνικών» επιχειρηµατικών συµφερόντων ελληνικών εταιρειών από τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή.


Αντίσταση στο σεξισµό


Τέλος, η φετινή µας γιορτή, επιχειρεί συνειδητά να συµβάλλει στην πάλη ενάντια στο σεξισµό. Φιλοξενεί αντισεξιστικό εργαστήρι που βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης την πολλαπλή καταπίεση που δέχονται σήµερα οι γυναίκες στην εργασία, στο οικογενειακό περιβάλλον και στο δρόµο, σε κοινωνίες που απαιτούν από αυτές να είναι κακοπληρωµένες εργάτριες και ταυτόχρονα «καλές µητέρες και σύζυγοι». Ανιχνεύουµε τα αίτια του σεξισµού αλλά και τους αποτελεσµατικότερους τρόπους συλλογικής αντίστασης, επιχειρώντας να προωθήσουµε την κοινή πάλη ανδρών και γυναικών, τόσο ενάντια στη σεξιστική καταπίεση όσο και απέναντι στην εκµετάλλευση και στο σύστηµα που τα γεννά.


Η καµπάνια


Με ένα πλούσιο πρόγραµµα συζητήσεων όσο και καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώµενων, η προπαγάνδιση της 12ης Αντιρατσιστικής Γιορτής βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Με την προπώληση των εισιτηρίων ώστε να καλυφθούν τα έξοδα προπαρασκευής της γιορτής, τις αφισοκολλήσεις και τις εξορµήσεις που γίνονται σε γειτονιές της Αθήνας από τα µέλη της Κίνησης «Απελάστε το ρατσισµό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, το µοίρασµα φυλλαδίων σε συναυλιακά γεγονότα αυτής της περιόδου και την παρουσία της Κίνησης στις κινητοποιήσεις για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ζητάµε από τους φίλους και τις φίλες του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισµό» να συµβάλουν στην καλύτερη δυνατή προετοιµασία της 12ης Αντιρατσιστικής Γιορτής και στην οργανωτική της πληρότητα. Φέτος, η επιτυχία της έχει ιδιαίτερη σηµασία για έναν επιπλέον λόγο: Για να ενισχυθεί οικονοµικά η µεταστέγαση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισµό» στον καινούριο µας όµορφο χώρο στο Μεταξουργείο, που συνεπάγεται επιπλέον οικονοµικό κόστος για να στεγαστούν οι πολύπλευρες δραστηριότητές µας.


Σας περιµένουµε λοιπόν όλους και όλες το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτέµβρη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών!


∆ηλώσεις για το Κυριακάτικο Σχολείο


Tάσος Νικολόπουλος (εθελοντής του Κυριακάτικου Σχολείου): Στις µέρες µας, η Αντιρατσιστική Γιορτή είναι µια εκδήλωση που προάγει την ενότητα των προσφύγων και των Ελλήνων εργατών, των λαών. Είναι ένα βήµα για να αντιταχθούµε στη µισαλλοδοξία και το σκοταδισµό, το φασισµό και την αµάθεια.


Αsim Mohamed, Ahsan Nawaz (µαθητές στο Κυριακάτικο Σχολείο): Εµείς οι µετανάστες και πρόσφυγες, ερχόµαστε στο σχολείο και µαθαίνουµε να διαβάζουµε και να γράφουµε ελληνικά. Έτσι η ζωή µας γίνεται καλύτερη. Η Γιορτή είναι σηµαντική γιατί στηρίζει οικονοµικά το σχολείο.
ΕΔΩ για το πρόγραμμα της 12ης Αντιρατσιστικής Γιορτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου