Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Στην αρένα της οδού Γλάδστωνος - Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Όλο και χειροτερεύει. Από τους ακροδεξιούς νοικοκυραίους στα έμπειρα χέρια (και πόδια) της ελληνικής αστυνομίας. Η συντηρητική στροφή μια κοινωνίας σε απόγνωση αποτυπωμένη σε σχόλια μίσους και μια υποτιθέμενη "κυβέρνηση της αριστεράς" που συστηματικά χαϊδεύει τους μηχανισμούς καταστολής...

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

zak-kosmimatopoleio-630.jpg

Αθήνα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το ανατριχιαστικό βίντεο από τον τόπο του εγκλήματος που δημοσιοποίησε η «Εφημερίδα των Συντακτών», στο οποίο καταγράφεται η παράλογη βία που ασκούν αστυνομικοί στον αιμόφυρτο και αναίσθητο νέο.
Παράλληλα, αίσθηση προκαλούν όσα περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες και ανατρέπουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

«Τα χτυπήματα ήταν δολοφονικά»

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του ανθρώπου που προσπάθησε να εμποδίσει το λιντσάρισμα του Ζακ και ο οποίος βρέθηκε τυχαία στο σημείο καθώς παρουσίασε βλάβη η μηχανή του.
Όπως περιγράφει στο newpost.gr«βλέπω ένα παιδί μέσα... φου να του έκανες θα έπεφτε κάτω, δεν ξέρω τώρα αν είχε πάρει ντραγκς, αν είχε πάρει ψυχοφάρμακα, αλλά ο άνθρωπος παραπατούσε. Μ’ έναν πυροσβεστήρα προσπαθούσε να σπάσει την πόρτα, αλλά δεν είχε τον πυροσβεστήρα με τσαγανό, πέρα δώθε τον πήγαινε, δεν μπορούσε να τον σηκώσει. Δεν είχε δύναμη, με τα πόδια λυγισμένα και μέσα κλεισμένος.
Από έξω πρέπει να έσπασε κάποιος ένα κομμάτι της τζαμαρίας, πετάει μία πέτρα, δεν ξέρω τι πέταξε, πετάει κάτι μικρό, δεν ήτανε καρεκλοτράπεζο, μάλλον πέτρα, δεν ξέρω αν τον πέτυχε το παλικάρι τον Ζακ μέσα ή όχι και το παιδί σκύβει από εκεί που είναι σπασμένα τα τζάμια, κάτω απ’ την προθήκη που έχει τα κοσμήματα, ήτανε ένα κενό, κι έχει πέσει στα τέσσερα και προσπαθεί το παιδί μπουσουλώντας να βγει έξω.
Με το που πλησιάζει στη βιτρίνα, μου φαίνεται πρώτος ο άλλος, όχι ο ιδιοκτήτης, ο άλλος με το άσπρο πουκάμισο, χώνει μία κλωτσιά και του σπάει το εναπομείναν τζάμι πάνω στο κεφάλι. Το παιδί προσπαθεί να βγει κι εκεί πέρα αρχίζει η κλωτσοπατινάδα, που εγώ σοκαρίστηκα τελείως, και τα 'χασα για λίγο.
Και με το που βλέπω ότι συνεχίζεται  η κλωτσοπατινάδα, πήγα μπροστά και όρμηξα, “ρε παιδιά τι έγινε, τον έπιασες, τον γάμησες”. Πετάγεται ο ιδιοκτήτης, μου λέει “κι εμένα με γάμησε”. Του λέω “ποιος είσαι εσύ;” Κι εκεί πέρα μου λέει, “ο ιδιοκτήτης”.
Tου λέω: “Ωραία, τόνε γάμησες κι εσύ, μέσα στο αίμα είναι... κάτω. Πεσμένος. Θα τόνε σκοτώσεις; Πάτε καλά, είσαστε ζώα; Φύγετε από δω!.
(...)

Η φάση που είναι το παλικάρι πεσμένο κάτω και τρώει τα σουτ, τα σουτ ήτανε απίστευτα. Δηλαδή οι κλωτσιές που έτρωγε στο κεφάλι, δεν ξέρω, και να μην πέθανε από αυτό, να πέθανε από κάτι άλλο, τα χτυπήματα ήτανε δολοφονικά. Κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από μια κλωτσιά και μόνο.
Το κεφάλι του έφευγε με τέτοια ένταση από τις κλωτσιές, που εγώ δεν μπορώ να το πετάξω, έτσι όπως έφευγε. Το οποίο χτύπαγε επάνω όπως είχε σπάσει το τζάμι, δεν μένουνε διάφορα κομμάτια τζαμιού πιασμένα απ’ το στόκο; Το κεφάλι του κοπάναγε επάνω σε ό,τι είχε απομείνει από το σπασμένο το τζάμι.
Και η φάση που φαίνεται στο βίντεο, που βάζει την κλωτσιά ο ιδιοκτήτης και του χώνει μία και του καρφώνει το κεφάλι κάτω, το κεφάλι δεν του το κάρφωσε πάνω στο πεζοδρόμιο. Του το κάρφωσε πάνω στα σπασμένα γυαλιά. Όπως έφαγε την κλωτσιά, από τη μία ήταν το πόδι του ιδιοκτήτη και από την άλλη τον έχει καρφώσει πάνω στα γυαλιά.
Μιλάμε για αίμα πολύ, πάρα πολύ αίμα, από τα κοψίματα. Δεν ξέρω αν ήταν θανατηφόρα, αλλά όπου ακουμπούσε, ακουμπούσε πάνω σε σπασμένα γυαλιά και κοβότανε κι έτρεχε αίμα.
Κι όταν ήρθε ο τραυματιοφορέας και του ‘δενε το κεφάλι, ματωμένα τώρα, ματωμένα τα χέρια του, το πρόσωπο μπλε μαρέν και τέτοια, μαύρος, κράταγε το λαιμό και με τα δύο χέρια, αλλά δεν ξέρω τώρα το αίμα που είδα στο λαιμό αν ήταν από πληγή στο λαιμό ή όχι. Και όσον αφορά ένα μαχαίρι που λένε, το μαχαίρι το είδα, όντως το είχε. Δεν το είδα καθόλου όσο ήτανε μέσα, δεν το είδα καθόλου όταν μπουσούλαγε να βγαίνει έξω.
Όταν έξω τον είχανε που είχε φάει το ξύλο του θανάτου, λίγο πριν έρθει ο τραυματιοφόρεας, λίγο πριν έρθουνε οι μπάτσοι, δεν ξέρω, το ‘βγαλε από την τσέπη του, το βρήκε και το έπιασε κάτω, όπως έπιασε το γυαλί, αντί το γυαλί πιο μετά, βρήκε εκείνη την ώρα ένα μαχαίρι κι έπιασε;
Αλλά ένα κουζινομάχαιρο της λαϊκής, έτσι, που κόβουνε κρεμμύδια. Δεν ήτανε μαχαίρι για ληστεία, κάποιος σουγιάς, κάτι απειλητικό. Δεν είδα πώς βρέθηκε στο χέρι του.
Απλά είδα έναν τύπο, όχι απ’ αυτούς του δύο που τον χτυπάγανε, ένας άλλος με μαύρα, του πήρε το μαχαίρι και τον είχε ρε παιδιά, πολίτης τώρα κι αυτός, με το γόνατο καθισμένο κάτω και του είχε κολλήσει το μαχαίρι στην καρωτίδα. Και του λέω: “Θα τόνε σφάξεις; Πάμε καλά;  Δηλαδή τι γίνεται ρε π@@@@ εδώ πέρα;”»

«Προσπαθούσε να μπει και σε άλλο κατάστημα»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε υπάλληλος καταστήματος κοντά στο κοσμηματοπωλείο στην εφημερίδα «Έθνος», ο 33χρονος προσπαθούσε να εισέλθει σε όποιο κατάστημα μπορούσε.
«Μεταξύ 14:20 και 14:40 είδα έναν άντρα (σ.σ. εννοεί τον Ζακ Κωστόπουλο) να φωνάζει έξω από το κατάστημα στο οποίο εργάζομαι. Τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Ο ένας, μάλιστα, μπήκε στο μαγαζί και αγόρασε ένα νερό με σκοπό να του το προσφέρει και να τον βοηθήσει να ηρεμήσει», περιγράφει η υπάλληλος.
Και συνεχίζει: «Αρχικά ο άνδρας που φώναζε είχε πάει να μπει στο μαγαζί που δουλεύω. Τελικά δεν το έκανε και μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Δεν ξέρω πώς μπήκε. Μετά τον είδα να κρατάει τον πυροσβεστήρα και να χτυπάει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου».


Βίντεο-ντοκουμέντο: Το 2ο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου


astinomiki-via-zak.jpg


Βίντεο-ντοκουμέντο: Αδικαιολόγητη αστυνομική βία στον αναίσθητο Ζακ Κωστόπουλο
Δεν λιντσαρίστηκε μία αλλά δύο φορές ο Ζακ Κωστόπουλος - τη δεύτερη μάλιστα όχι από «αγανακτισμένους πολίτες», αλλά από τους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν.
Η «Εφ.Συν.» φέρνει στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έφτασε στα χέρια μας μόλις χθες από αυτόπτη μάρτυρα της στιγμής. Είναι τραβηγμένο με κινητό τηλέφωνο και έχει διάρκεια ένα λεπτό και 30 δευτερόλεπτα.
Στο βίντεο ο Ζακ έχει ήδη χάσει τις αισθήσεις του, το κεφάλι του είναι μπανταρισμένο και μες στα αίματα και το πρόσωπό του έχει μπλαβιάσει.
Τουλάχιστον 8 αστυνομικοί έχουν πέσει από πάνω του ώστε να τον συλλάβουν - ένας κρατάει κλομπ. Ηδη από το πέμπτο δευτερόλεπτο ένας αστυνομικός φαίνεται να κρατάει με γυμνά χέρια το μαχαίρι - το θεωρούμενο ως πειστήριο του εγκλήματος.
«Βάλ’ του χειροπέδες, βάλ’ του, βάλ’ του, βάλ’ του», ωρύεται ο ένας. 
Το βίντεο αποτυπώνει και την προχειρότητα με την οποία δρα η Αστυνομία στη σκηνή του εγκλήματος, αλλά και την προχειρότητα με την οποία μεταχειρίζεται στοιχεία που έχουν κρίσιμη σημασία για την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως το μαχαίρι το οποίο ο αστυνομικός περιφέρει με γυμνά χέρια.
«Κέντρο, μαζί με την ομάδα ΔΙΑΣ προσπαθούμε να δεσμεύσουμε το άτομο», ακούγεται ένας άλλος. 
«Το χέρι, τράβα του το χέρι». «Τράβα του τα πόδια»
Ο Ζακ είναι πεσμένος μπρούμυτα και οι αστυνομικοί τον έχουν ακινητοποιήσει, σπρώχνοντας την πλάτη του, τον πατάνε στα πόδια, του τραβάνε τα χέρια. 
Ενας από τους αστυνομικούς, χωρίς κανέναν προφανή λόγο, πλησιάζει και πατάει τον ανήμπορο αιμόφυρτο άνθρωπο στον λαιμό.
①-② Ενας από τους αστυνομικούς φαίνεται στο βίντεο να κλοτσάει βίαια τον Ζακ Κωστόπουλο στα οπίσθια. Ολη αυτή την ώρα ο νεαρός δεν φέρνει καμία αντίσταση. Αντίθετα, φαίνεται να μην έχει τις αισθήσεις του
Τον σέρνουν σαν σακί. Κανένας δεν τον πιάνει με τα χέρια του - είναι σαφές πως σιχαίνονται και να τον αγγίξουν κι έτσι κάθε επαφή μαζί του γίνεται με τις αρβύλες τους.
Στη σκηνή υπάρχουν και δύο διασώστες δικυκλιστές του ΕΚΑΒ - αυτοί φορούν γάντια. Οι αστυνομικοί ούτε ζητούν γάντια ούτε ζητούν τη βοήθεια των ανθρώπων του ΕΚΑΒ - φέρονται στον συλληφθέντα σαν να είναι ένα σακί από σάρκα και κόκαλα.
Ο Ζακ δεν κινείται καθόλου, μόνο στο 20ό δευτερόλεπτο κινούνται -αντανακλαστικάεπειδή τον τραβούν;- και τα δυο του πόδια ταυτόχρονα. 
«Προσπαθούμε να τον δεσμεύσουμε, προσπαθούμε οι ΖΗΤΑ κι εμείς», ακούγεται η αναφορά προς το Κέντρο. 
Η... τιτάνια προσπάθεια 8 πάνοπλων αστυνομικών απέναντι σε έναν παραδομένο, αιμορραγούντα, ημιθανή άνθρωπο που κρατείται... συνεπικουρείται από τον συνάδελφό τους που χωρίς κανέναν λόγο τον κλοτσάει από πίσω στα οπίσθια (00.27).
«Πιάσ’ του το χέρι»«Τράβα του τα πόδια». «Πάρ’ του τα πόδια» - οι αστυνομικοί τραβολογάνε τον Ζακ. «Προσπαθούμε να τον δεσμεύσουμε». 
Τον σέρνουν πάνω στο πεζοδρόμιο που έχει βαφτεί με το αίμα του Ζακ.
 Ο αιμόφυρτος Ζακ κείτεται χωρίς τις αισθήσεις του στον πεζόδρομο, ανάμεσα σε τέσσερις αστυνομικούς που –άγνωστο γιατί– προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες -
 Στην εικόνα φαίνεται ξεκάθαρα ένας από τους αστυνομικούς να κρατά με γυμνό χέρι το «πειστήριο», το μαχαίρι δηλαδή που υποτίθεται ότι κράδαινε ο Ζακ Κωστόπουλος και απειλούσε τον κόσμο
Στο 00.42 ουρλιάζουν«Τον έχουμε αποκλείσει, προσπαθούμε να του περάσουμε χειροπέδες» - όλα αυτά σε έναν άνθρωπο που δεν αντιστέκεται καθόλου, πώς θα μπορούσε άλλωστε; 
Μια φωνή ωρύεται προς τον αναίσθητο κρατούμενο: «Ελα, γαμώ τον αντιθεό σου...».
«Ασθενοφόρο έχετε καλέσει;» ρωτούν τον δικυκλιστή του ΕΚΑΒ. Εκείνος απαντά θετικά. 
Ο συνάδελφός του πηγαίνει προς τον άνθρωπο που βιντεοσκοπεί«Δεν είναι ωραίο αυτό που κάνεις»Το βίντεο σταματά εκεί.

Στην αρένα της οδού Γλάδστωνος



Το πρώτο λιντσάρισμα στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος είχε δύο πρωταγωνιστές, τρεις-τέσσερις ένστολους επίκουρούς τους και αρκετούς κομπάρσους, ενθουσιωδώς ταγμένους στο πλευρό των πρωταγωνιστών. Ο Ζακ Κωστόπουλος; Ο νεκρός; Οχι, αυτός δεν ήταν πρωταγωνιστής. Ενας σάκος του κικ μποξ ήταν. Οχι του απλού μποξ, γιατί τον κύριο ρόλο τον ανέλαβαν τα «λακτίσματα». Ετσι τα ονόμασαν, τάχα εξευγενίζοντάς τα, τα πρώτα ρεπορτάζ, τα οποία, εκτός από την οπτική και τη λογική της αστυνομίας, σπεύδουν να υιοθετήσουν και την ορολογία τους. Ενας σάκος φανερά πρόσφορος να δεχτεί τις κανιβαλικά τιμωρητικές κλωτσιές, που συνέχισαν να πέφτουν σε καταιγιστικό ρυθμό, ακόμα κι όταν ήταν οφθαλμοφανέστατο ότι δεν υπήρχε καμία απειλή. αν είχε όντως υπάρξει ποτέ.



Οι δύο πρωταγωνιστές, που κλωτσούσαν μανιωδώς το ανθρώπινο τόπι, και οι ένστολοι επίκουροί τους, που εξάντλησαν τη «νόμιμη βία» τους πάνω σ’ έναν άνθρωπο που κειτόταν ξέπνοος, δεν θα μπορούσαν να υποθέσουν (να φοβηθούν μάλλον) ότι κάποιο κινητό τηλέφωνο κατέγραφε το ανδραγάθημά τους. Αυτό που ήξεραν, αυτό που τους νομιμοποιούσε, ήταν ό,τι άκουγαν: κραυγές αρένας από τους προστρέξαντες, του τύπου «λιώστε τον τον αλήτη». κραυγές που μετά το φονικό συμπυκνώθηκαν στο χαιρέκακο «καλά τού κάνανε». Ηξεραν επίσης αυτό που έβλεπαν, ενόσω σωφρόνιζαν έναν «ληστή» που ενδέχεται να μην ήταν καν απλός κλέφτης: Μόνο ένας από τους παρισταμένους, όπως τουλάχιστον φαίνεται στο βίντεο, προσπάθησε να τους συγκρατήσει, να τους θυμίσει ίσως ότι το αγαθό της ζωής, κάθε ζωής, υπερτερεί αυτονοήτως οποιουδήποτε άλλου.

Κι έπειτα ήρθε η δεύτερη εφαρμογή του Λύντσειου ή Λύγχειου Νόμου, όπως τον έλεγαν τον 19ο αιώνα. Μαζικότερη τώρα, άρα και αποκαλυπτικότερη: Οι κραυγές έφυγαν από την Ομόνοια και κατακάλυψαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και όσους διαύλους παραδίδουν στο κοινό «μαθήματα αυτοάμυνας», με ασύγγνωστη ελαφρότητα. Το «καλά τού κάνανε» ακούστηκε ανατριχιαστικότερο, πολλαπλασιασμένο από τους αμέτρητους τηλεβόες της ανώνυμης ή ψευδώνυμης κακοψυχίας, αλλά και από ορισμένους «επώνυμους», κυνικούς υποστηρικτές του κοινωνικού αυτοματισμού και του δικαιώματος στην αυτοδικία, ακόμα και με τη χρήση ασύμμετρης βίας: καραμπίνα εναντίον χαρτοκόπτη. Ηδη άλλωστε είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν και τζάνκι και γκέι και οροθετικός και drag queen (αλλά και «ακτιβιστής κυρίως με αυτά τα θέματα», όπως ο ίδιος δήλωνε). Ενα σκουπίδι δηλαδή. Οπότε, σκούπα...






26/09/2018


Εκπρόσωπος Τύπου της εθνικιστικής οργάνωσης Πατριωτικό Μέτωπο, ήταν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του info-war.gr ο φερόμενος σαν δεύτερος δράστης της άγριας επίθεσης που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, λίγο πριν πεθάνει.



Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου, ο οποίος έσβησε τον λογαριασμό του στο twitter στον οποίον υπήρχαν αναφορές στο περιστατικό αλλά και χυδαία ομοφοβικά μηνύματα.




Στην ιστοσελίδα του Πυρήνα Νεολαίας του Πατριωτικού Μετώπου, υπήρχε μεταξύ άλλων κάλεσμα σε όλους τους «Έλληνες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες Ε.Α., όλων των Όπλων και Σωμάτων, για την διεύρυνση της Ε.Π.ΑΜ. (Επιτροπή Παλλαϊκής Άμυνας) του Πατριωτικού Μετώπου».

Υπενθυμίζεται ότι ηγετική θέση στο Πατριωτικό Μέτωπο είχε ο Σταύρος Βιτάλης, που είχε συμμετάσχει στις ελληνικές παραστρατιωτικές μονάδες που έδρασαν στη Βοσνία το 1995. Ο Βιτάλης έσπευσε να στηρίξει το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, ανεβάζοντας στο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο με το οποίο υποστηρίζει το δικαίωμα αυτοδικίας.




Με αφορμή την απόπειρα ληστείας και τον θάνατο του ληστή. Σύνταγμα Άμεσης Δημοκρατίας: Μπήκες στο σπίτι μου, ΠΕΘΑΝΕΣ! https://youtu.be/r8hAdK4dUsQ https://youtu.be/r8hAdK4dUsQ 
3

Σε σειρά μηνυμάτων του τα οποία παρουσίασε η σελίδα ripes.gr ο φερόμενος ως δράστης σχολιάζει τη δήλωση του Γρηγόρη Βαλιανάτου ότι ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο κατάστημα για να προστατευθεί από φασαρία σε γειτονικό μαγαζί.


Μιλώντας την τηλεόραση του Alpha ο μεσίτης είχε αναφέρει ότι ο Κωστόπουλος βρισκόταν σε «επιθετικό αμόκ» – φράση που χρησιμοποιούσαν και αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί – παρά το γεγονός ότι το θύμα εμφανίζεται στο βίντεο αποπροσανατολισμένος και με δυσκολία να περπατήσει.

2 σχόλια:

  1. 89 γιατροί και νοσηλευτές καταγγέλλουν επώνυμα εκκωφαντική σιωπή του ΕΚΑΒ και θέτουν ερωτήματα...

    https://tvxs.gr/news/ellada/ekkofantiki-siopi-toy-ekab-sxetika-me-tis-synthikes-thanatoy-toy-zak-kataggelloyn-ygeion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμφανές ενδεχόμενο συγκάλυψης από την ΕΛ.ΑΣ.
    https://omniatv.com/853443367

    ΑπάντησηΔιαγραφή