Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα αθωωτική απόφαση μηχανικού για ατύχημα σε λακκούβα – Καταπέλτης ο Εισαγγελέας – Επίκειται νομοθετική ρύθμιση


Άλλη μία δικαστική απόφαση, που μετά από πολυετή δικαστική ταλαιπωρία αθωώνει μηχανικό δημόσιο υπάλληλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για συμβάν ατυχήματος από πτώση σε λακκούβα φέρνει στην επιφάνεια το γνωστό θέμα της διακινδύνευσης των ανύποπτων πολιτών στην καθημερινότητα τους και ταυτοχρόνως των άδικων και ατεκμηρίωτων δικαστικών διώξεων των μηχανικών του δημοσίου, για θέματα που άπτονται της άσκησης των καθηκόντων τους.


Η αθωωτική απόφαση συνοδεύτηκε από τοποθέτηση καταπέλτη της Εισαγγελικής Αρχής, ότι «αναιτιολόγητα και κακώς είχε παραπεμφθεί η υπόθεση στο ακροατήριο», καθώς « η συγκεκριμένη υπάλληλος εφάρμοσε τη νομοθεσία και επιτέλεσε επακριβώς τα καθήκοντα που της είχαν ανατεθεί από την υπηρεσία της».

Το σχόλιο του ecopress είναι ότι οι πολίτες πληρώνουν ακριβά, ορισμένες φορές ακόμη και με την ίδια την ζωή τους, συχνότατα με την σωματική τους ακεραιότητα και σχεδόν καθημερινά με φθορές της περιουσίας τους, τις συνέπειες από τις κακοτεχνίες και την συστηματική απουσία συντήρησης των δημοσίων υποδομών. Η συγκάλυψη στην κορυφή της πυραμίδας και η μετατόπιση των ευθυνών άδικα και ατεκμηρίωτα στους μηχανικούς υπαλλήλους, διαιωνίζει το πρόβλημα, εξυπηρετεί την ατιμωρησία και προσθέτει στη λίστα των αθώων μαζί με τα πραγματικά και εξιλαστήρια θύματα.

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ σε επιστολή της προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υποδομών Μεταφορών τονίζει ότι «οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί με ιδιαίτερη σφοδρότητα σύρονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων στην συντριπτική τους πλειοψηφία ως εξιλαστήρια θύματα».

Ταυτοχρόνως η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες διαστάσεις του φαινομένου, η συχνότητα και οι σοβαρότατες συνέπειες για τους συναδέλφους, τις οικογένειές τους, οικονομικές, ηθικές, κοινωνικές κλπ., αλλά και η επιρροή όλων των παραπάνω στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών επιβάλλουν το ταχύτερο δυνατό νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση».

Από πηγές της Διοίκησης της ΕΜΔΥΔΑΣ γίνεται γνωστό, ότι το θέμα είναι σε πλήρη γνώση των πολιτικών ηγεσιών των συναρμοδίων υπουργείων Δικαιοσύνης και Υποδομών και ότι με πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη, που έχει άριστη γνώση των θεμάτων των μηχανικών, επίκειται νομοθετική ρύθμιση δίκαιης και ορθολογικής αντιμετώπισης του.

Η αθωωτική απόφαση

Στην ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνεται ότι: «Χαιρετίζουμε την σημερινή αθωωτική απόφαση του Δεύτερου μονομελούς πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία η συνάδελφος μηχανικός της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σαραφίδου Μαρία δικαιώθηκε για θέμα ατυχήματος πτώσης σε λακκούβα.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «όπως αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, η συγκεκριμένη υπάλληλος εφάρμοσε τη νομοθεσία και επιτέλεσε επακριβώς τα καθήκοντα που της είχαν ανατεθεί από την υπηρεσία της και όπως παραδέχθηκε η Εισαγγελική Αρχή αναιτιολόγητα και κακώς είχε παραπεμφθεί η υπόθεση στο ακροατήριο»

«Η ανεπαρκής δικαστική έρευνα σε προκαταρκτικό στάδιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, όπως επανειλημμένως έχει τονιστεί προς πάσα κατεύθυνση οδηγεί σε διαδικασίες, που θίγουν το κύρος και την αξιοπρέπεια των μηχανικών του δημοσίου. Δημιουργεί κλίμα φόβου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θέτοντας το προφανές δίλημμα αν προστατεύεται από την πολιτεία αυτός που δουλεύει ή αυτός που δεν δουλεύει».

Και η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας «θα είμαστε πάντα κοντά στους μηχανικούς που διώκονται γιατί έκαναν τη δουλειά τους και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για ανατροπή αυτής της κατάστασης με κάθε μέσο».


Παρέμβαση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στην επιστολή της προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υποδομών Μεταφορών, με την οποία ζητά νομική κάλυψη των διπλωματούχων μηχανικών και νομοθετική ρύθμιση αναλυτικά σημειώνει:

-«Με τον πρόσφατο Ν.4412/16 καταργήθηκε το σύνολο σχεδόν των διατάξεων του Ν.3316/2005 μεταξύ αυτών και αυτές που προέβλεπαν τη «Νομική κάλυψη τεχνικών υπαλλήλων σε περίπτωση ποινικών εις βάρος τους διώξεων» (άρθρο 42 παρ. 1 του Ν. 3316/05). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απουσία οποιασδήποτε νομικής κάλυψης των διπλωματούχων μηχανικών, οι οποίοι βρίσκονται πολλές φορές κατηγορούμενοι στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους. Στο σημείο αυτό επιβάλλεται να επισημάνουμε ότι, οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, η νομοθεσία με τις ασάφειες και τις ελλείψεις, η τεράστια υποστελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και σε οικονομικούς πόρους σε συνδυασμό με τα μεγάλα συμφέροντα, τις μεγάλες αξίες γης κλπ., οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί με ιδιαίτερη σφοδρότητα σύρονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων στην συντριπτική τους πλειοψηφία ως εξιλαστήρια θύματα των παραπάνω συνοπτικά αναφερόμενων παραμέτρων. Οι μεγάλες διαστάσεις του φαινομένου, η συχνότητα και οι σοβαρότατες συνέπειες για τους συναδέλφους, τις οικογένειές τους, οικονομικές, ηθικές, κοινωνικές κλπ., αλλά και η επιρροή όλων των παραπάνω στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών επιβάλλουν το ταχύτερο δυνατό νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση».

Εγκύκλιος 

«Στο σημείο αυτό σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε εγκύκλιο (αρ. πρωτ.2898/εγκ.9/11.9.1992) του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία καταγράφεται από το παρελθόν το φαινόμενο μη ενδελεχούς έρευνας κατά την προδιαδικασία, με αποτέλεσμα πληθώρα υποθέσεων που θα μπορούσαν να είχαν περατωθεί κατά το στάδιο της προδιαδικασίας να συσσωρεύονται στα Δικαστήρια. Οι διαπιστώσεις αυτές σήμερα έχουν λάβει όχι πλειοψηφική αλλά καθολική πρακτική. Θα ήταν χρήσιμο, εκτός των άλλων που προτείνουμε, να επανεπικαιροποιηθεί η εγκ. 9/92, είμαστε δε στην διάθεσή σας να προσκομίσουμε αθωωτικές αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Νομοθετικές παρεμβάσεις

Η ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αναφέρει ακόμη ότι «σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν και με δεδομένες τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος για τους Διπλ. Μηχανικούς, εκτιμούμε ότι εκτός από την επαναφορά της καταργημένης ρύθμισης Νομικής Κάλυψης (κατ΄ ελάχιστον), απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία Ειδικού Σώματος Τεχνικής Δικαιοσύνης (ανάλογου της αθλητικής δικαιοσύνης), πρόταση που αποτελεί παλαιό- πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, η υιοθέτηση του οποίου θα οδηγούσε σε εξαιρετικά αποτελέσματα και σε σχέση με τους Διπλ. Μηχανικούς και σε σχέση με την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων». Και καταλήγει ζητώντας «τις βέλτιστες δυνατές νομοθετικές παρεμβάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου