Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Εκλογές ΠΣΔΑΤΜ: Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων


ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά από μια δεκαετία καπιταλιστικής κρίσης και οκτώ χρόνια μνημονιακής πολιτικής, το εργασιακό και κοινωνικό τοπίο στην Ελλάδα φαντάζει σκοτεινό. Το νέο ασφαλιστικό που εφαρμόζεται έχει μετατρέψει την κοινωνική ασφάλιση από στοιχείο του κοινωνικού κράτους σε μηχανισμό υπερχρέωσης των ασφαλισμένων. Καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Προβλέπει την αντικατάσταση του άθλιου συστήματος των ασφαλιστικών κλάσεων, με ένα σύστημα πρόσθετης, εξοντωτικής, ατομικής «φορολόγησης» (38,75% επί του εισοδήματος). Ενοποιεί τους ελέγχους χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και επιταχύνει τις κατασχέσεις.
Τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα είναι διαλυμένα, σχεδόν για το σύνολο των μηχανικών. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ετεροαπασχόληση, η ελαστική εργασία οι ετεροχρονισμένοι και λειψοί μισθοί, έχουν γίνει πλέον καθεστώς για την πλειοψηφία και ειδικότερα για τις νεώτερες γενιές του κλάδου.
Εδώ και δεκαετίες πάγιος στόχος των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η “απελευθέρωση των επαγγελμάτων”, που πλέον αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ουσιαστικό στοιχείο αυτής είναι η αποσύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το “πανεπιστημιακό πτυχίο” και η θέσπιση «επαγγελματικών τίτλων» μέσω πιστοποιήσεων, εξειδικεύσεων, δια βίου επανακαταρτίσεων, σεμιναρίων και εξετάσεων. Το ΤΕΕ αμφισβήτησε τον ενιαίο χαρακτήρα των πτυχίων, μετατράπηκε σε πιστοποιητή επαγγελματικών δικαιωμάτων και εισπράττει εξέταστρα όπως στους ενεργειακούς επιθεωρητές, τους επιθεωρητές δόμησης  τους διαπιστευμένους Τοπογράφους αύριο.
Η τελική διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων προέρχεται και από το «Ηλεκτρονικό μητρώο δημόσιων και ιδιωτικών έργων». Στο μητρώο αυτό περιλαμβάνεται το σύνολο του κλάδου, (απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, κολλεγίων, λοιπά τεχνικά επαγγέλματα, εργατοτεχνικό προσωπικό και δημόσιοι υπάλληλοι), ενώ πολλαπλασιάζονται τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία αποκτούνται με σεμινάρια, δίδακτρα, εξετάσεις και πιστοποιήσεις με διοργανωτή το ΤΕΕ. Συνοπτικά, η εφαρμογή του μητρώου στα ιδιωτικά έργα καταργεί τα επαγγελματικά πτυχία όπως τα ξέραμε προσθέτοντας εξειδικεύσεις και φραγμούς, που οδηγούν στην εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Καθιστά όλους τους νεοεισερχόμενους «δόκιμους» μηχανικούς χωρίς δικαιώματα.
Για μας τους Τοπογράφους, λόγω των μελετών του Κτηματολόγιου, η ανεργία είναι πολύ μικρότερη, η εργασία όμως  ειδικά για τους νέους συναδέλφους, δεν είναι μόνιμη αλλά μια περιπλάνηση από γραφείο σε γραφείο και οι μισθοί - ακόμα και αυτοί που είναι ψηλότεροι- λόγω των μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες . Επιπλέον  η  εργασιακή σχέση  είναι το καθιερωμένο πια «μπλοκάκι», που συνιστά ανυπαρξία εργασιακών δικαιωμάτων , 12 μισθούς  και «βάπτισμα» των εργαζόμενων σε «συνεργάτες»
 Οι τακτοποιήσεις και η έκδοση βεβαιώσεων περί μη αυθαιρέτου δεν αποτελούν βιοποριστική λύση ενώ η αμοιβή του εξαρτημένου τοπογραφικού - που τόσο μεγάλο αγώνα έκανε το απερχόμενο ΔΣ να συντάσσεται και να υπογράφεται από εμάς και όχι από άλλο κλάδο - κατρακύλησε πάρα πολύ συμπαρασύροντας ταυτόχρονα την ποιότητα του. Οι νέες μελέτες του Κτηματολογίου, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που δόθηκαν και του μεγάλου όγκου των εγγραπτέων δικαιωμάτων που πρέπει να κτηματογραφηθούν , θα συμπιέσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς και θα εντατικοποιήσουν την εργασία και την περιπλάνηση.  

Η κοινωνική λεηλασία συχνά συνοδεύεται και από ένα κλίμα πολιτικής και κινηματικής απογοήτευσης. Η μνημονιακή προσαρμογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η συνέχιση της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν εμπεδώσει σε σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική» παρά το πολύμορφο κίνημα που αναμετρήθηκε με το εγχώριο και διεθνές πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, καμία ελπίδα δε βρίσκεται πλέον στη συλλογική διεκδίκηση και οι όψεις κοινωνικού κανιβαλισμού και ανημπόριας, ατομικού εγκλεισμού και επιβιωτισμού γίνονται όλο και πιο κυρίαρχες.

Κανείς δεν πείθεται με τα μετα-μνημονιακά success stories που υπόσχεται η κυβέρνηση. Ακόμα και αν εμφανιστεί μια ονομαστική ανάπτυξη, οι πολιτικές λιτότητας θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν, ωφελώντας τους λίγους ενάντια στα συμφέροντα των πολλών. Ο εθνικισμός και η ακροδεξιά παλεύει να πάρει το κεφάλι, όπως αποτυπώνεται και στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, ενώ ακόμα και η φασιστική Χρυσή Αυγή προσπαθεί να αναβαπτιστεί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση συνεχίζεται και οι απειλές νέων πολεμικών ανταγωνισμών και συρράξεων φαντάζουν όλο και πιο απειλητικές, ειδικά για την ευρύτερη περιοχή μας.
Η επίθεση ΗΠΑ-Γαλλίας-Βρετανίας με πυραύλους στη Συρία, με πρόσχημα τα χημικά και πραγματικό κίνητρο τα πετρέλαια και την γεωπολιτική ισχύ ανεβάζει το πολεμικό κλίμα. Είναι πολύ επικίνδυνη για την χώρα μας η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποδέχεται τη χρήση των βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα για τις επεμβάσεις αυτές,. Η φιλοξενία των αμερικανονατοϊκών βάσεων και η συμμετοχή στους αντιδραστικούς άξονες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου βάζουν την Ελλάδα σε ρόλο «καλού στρατιώτη» του ΝΑΤΟ σε αυτά τα πολεμικά σχέδια που σκορπάνε καταστροφή. Η ιστορία δείχνει ότι από τέτοια σχέδια με τη φωτιά χαμένοι βγαίνουν πάντα οι λαοί και κερδίζουν οι πολυεθνικές.
Όμως το σκηνικό που διαμορφώνεται αλλάζει μόνο με συλλογικούς αγώνες
Ενάντια στην απογοήτευση, την παραίτηση και τους αδιέξοδους ατομικούς δρόμους επιμένουμε ότι μόνο οι συλλογικοί αγώνες αλλάζουν τον κόσμο. Οι συλλογικοί αγώνες του παρελθόντος καθυστέρησαν και μπλόκαραν, έστω προσωρινά, μέτρα και πολιτικές. Σήμερα οι συλλογικές κινητοποιήσεις υπερασπίζονται το δικαίωμα στην κατοικία απέναντι στους ληστρικούς πλειστηριασμούς. Δημιουργούν δομές αγώνα και αλληλεγγύης που βοηθούν την καθημερινή ζωή, καταπολεμούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, έχουν οδηγήσει στον περιορισμό της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Οι συλλογικοί, ανατρεπτικοί αγώνες μπορούν να πετύχουν νίκες σήμερα στον χώρο εργασίας, όπως αναδεικνύει η δράση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, και στο μέλλον και σε συνολικό επίπεδο, ενάντια στις κυβερνήσεις, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον καπιταλισμό.

Το διάστημα που πέρασε μετά τις εκλογές του Συλλόγου το απερχόμενο ΔΣ κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα. Πράγματι ήταν αρκετά δραστήριο στην διοργάνωση πολλών ημερίδων, συνεδρίων, βελτιωτικών προτάσεων-διορθώσεων σε διάφορες διαβουλεύσεις . Όμως ήταν απών από κάθε  ζωντανή διεκδίκηση. Ήταν απών στην μάχη της επιβίωσης που δίνουν καθημερινά ειδικά οι νέοι συνάδελφοι. Και όταν ακόμα έπαιρνε απόφαση για συμμετοχή σε κάποια απεργία εξαντλούσε  την δράση του στην αποστολή mail ενημέρωσης . Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού οι καθεστωτικές παρατάξεις (παλιές και νέες)  στο Σύλλογο   έχουν επιλέξει τον δρόμο της υποστήριξης των μνημονίων , ως αναγκαίων κακών ως μονόδρομου για την αποπληρωμή του χρέους , άρα της υποστήριξης και όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται σήμερα στην ασφάλιση ,την φορολογία,  στο επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων  που καθιστούν το επάγγελμα του μηχανικού ένα άλλο επάγγελμα από αυτό που γνωρίσαμε οι μεγαλύτεροι στο παρελθόν.
Δεν ήταν μπροστά ο Σύλλογος Τοπογράφων όταν διεκδικήθηκε ασφάλιση γι’ αυτούς που δεν είχαν να πληρώσουν τις εισφορές  τους,  γι’ αυτούς που απολύονταν , για το πάγωμα των αναδρομικών εισφορών για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων ! Ήταν άλλες συλλογικότητες όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και  η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών.    
Aντίθετα αυτό που προτάσσει ο σύλλογος αυτά τα δύο χρόνια , είναι η καθιέρωση του θεσμού του «διαπιστευμένου τοπογράφου», όπου την διαπίστευση θα δίνει ο ίδιος ο σύλλογος, επί  πληρωμή βεβαίως, καθιστώντας τον EDCL νέου τύπου και ρίχνοντας τους συναδέλφους στην παγίδα των εξειδικεύσεων, συρρικνώνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα ακόμα περισσότερο. Εάν δε αυτή η διαπίστευση συνάδει με το είδος και τον αριθμό των μελετών που έχουν  εκπονηθεί, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι την « διαπίστευση» θα την αποκτήσουν  συγκεκριμένοι , δηλ.  οι μεγάλες εταιρίες που έχουν εκπονήσει μεγάλο όγκο μελετών κατά το παρελθόν.
Πιστεύουμε  , ότι με τις πιστοποιήσεις ,ανοίγεται και ενός νέου τύπου πελατειακή σχέση, με τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον θεσμό αυτό, μια που μέσα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης , αλλάζει και η μορφή των πελατειακών αυτών σχέσεων. Για μας η μόνη βασική προϋπόθεση για να εργαστεί κάποιος σε διαφορετικά αντικείμενα του κλάδου , πρέπει να είναι το πτυχίο του και μόνο αυτό.
Εμείς θέλουμε έναν σύλλογο διαφορετικό από ότι είναι μέχρι σήμερα. Έναν σύλλογο που να ενστερνίζεται τις αγωνίες όλων των συναδέλφων ,να  παίρνει θέση για τα εργασιακά ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα, να μην εξαντλεί την επιστημονικοφανή παρουσία του μόνο σε επιστημονικά συνέδρια. Ικανό να έχει επιστημονική παρουσία και συμβολή  , σε ζητήματα που είναι ανοιχτά σήμερα στη ελληνική κοινωνία, όπως η διευθέτηση των ρεμάτων - όπου οι μελέτες που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα εγκιβωτίζουν τα περισσότερα από αυτά-,  η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, τα διόδια των εθνικών οδών, η διαχείριση απορριμμάτων και εξόρυξη υδρογονανθράκων με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η δημόσια και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων προς όφελος της κοινωνίας και της ανθρώπινης διαβίωσης και όχι της εξαθλίωσης και της αδιαφορίας για την  ποιότητα ζωής,  που επιβάλλουν οι υπογεγραμμένες ή οι προς υπογραφή συμβάσεις με τις ανάδοχες εταιρίες.
 Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι εκλογές του συλλόγου Τοπογράφων δε μπορούν να αλλάξουν τη συνολική εικόνα στην κοινωνία και τον κλάδο. Είναι όμως μια πραγματικά σημαντική πολιτική μάχη για τη φυσιογνωμία και το μέλλον του Συλλόγου. Γιατί με βάση τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν θα κρίνουν  αν η δράση του θα αλλάξει κατεύθυνση, αν από διοργανωτή ημερίδων συνεδρίων θα  μετατραπεί σε μια ενεργή, αγωνιστική συλλογικότητα με δυνατότητες να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συναδέλφων και των συναδελφισσών, των ανέργων, όσων προσπαθούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και των νέων συναδέλφων.
Δεν μπορούμε να αφεθούμε μοιρολατρικά σε μια πολιτική που μας εξοντώνει. Αντιδρούμε στην απαξίωση της εργασίας μας, στη διάλυση της κοινωνίας και της ζωής μας, στη καταλήστευση των ταμείων μας και στην απραξία ή και συναίνεση των φορέων μας.
Απαιτούμε:
 Να μείνει στα χαρτιά η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση
·          Να καταργηθεί ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό  Άμεση δραστική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών.
·         Να επιστραφούν όλα τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες- εργοδότες- κράτος και οι απώλειες του αποθεματικού από την Τράπεζα Αττικής. Έξω το ΤΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής.
·         Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη σε ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κλπ.
·         Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων. Διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας (μισθός ή μπλοκάκι). Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στο διάστημα της ανεργίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.
·         Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια, περίθαλψη για όλους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.
·         Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα. Ανατροπή όλων των περικοπών στις συντάξεις.
·         Ασφαλιστική ενημερότητα στους αυτοαπασχολούμενους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες ατομικές οφειλές.
Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την «απελευθέρωση», τις πιστοποιήσεις και την αποσύνδεση πτυχίου -επαγγέλματος!
·         Όχι στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος και στην διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Καμιά διάσπαση των πτυχίων στη βάση ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων ή εξετάσεων.
·         Όχι στο μητρώο ιδιωτικών έργων, να αποσυρθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» ή «ασκούμενου» μηχανικού με «μηδενικό πτυχίο».
·         Ενιαίο γενικό πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, το οποίο θα προέρχεται από ενιαίες 5ετείς σπουδές και θα οδηγεί σε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Ενιαία ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια, δωρεάν.
·         Αξιοπρεπείς αμοιβές για όλους τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους.
Επιδιώκουμε να λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά, προσπαθούμε να συνενώσουμε διαφορετικές οπτικές της αριστεράς και του κινήματος,  να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός ριζοσπαστικού ρεύματος που θα ορθώσει αναχώματα σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που στοχεύουν στην εξαθλίωση των εργαζόμενων μηχανικών
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ»

ΒΑΖΟΥΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ του Νικολάου                                ΚΟΜΝΙΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ-ΒΑΣΙΛΕΙΑ του Εμμανουήλ
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Κωνσταντίνου               ΚΡΙΘΑΡΗ ΜΑΤΟΥΛΑ του Θεοδώρου
ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Βασιλείου                              ΛΩΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Θεοδώρου
ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΣ ΤΑΚΗΣ  του Γρηγορίου                            ΜΗΤΖΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου
ΓΚΙΜΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του  Χρήστου                                 ΜΠΑΚΟΠΑΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ του Πέτρου
ΓΚΟΥΛΙΟΥΜΗ ΝΤΙΝΑ του Στυλιανού                              ΜΠΑΛΑΤΣΑ ΙΩΑΝΝΑ του Φωκίωνα
ΓΚΟΥΤΗ ΕΛΛΗ του Δημητρίου                                        ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΙΣΜΗΝΗ του Φώτιου                              ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΤΗ του Κωνσταντίνου
ΓΩΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ του Θωμά                                         ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του Αντωνίου
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του Αγγελή                           ΠΕΤΡΟΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του Εμμανουήλ
ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΒΙΚΥ του Απόστολου                                     ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του Ιωάννη                                    ΣΤΕΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ιωάννη
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ του Κωνσταντίνου         ΣΥΨΑΣ ΣΠΥΡΟΣ του Ιωάννη
ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΣΥ του Χρήστου                                  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΤΑ του Χρήστου
ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ του Ιωάννη                                 ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Δημητρίου                       ΤΣΑΝΑΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του Δημήτριου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου