Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συνεχιζόμενη Μισθολογική Υποβάθμιση των Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7282 Αθήνα, 2/2/2018

Προς: 1. Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη
2. Αναπλ. Υπ. Οικον. κ. Χουλιαράκη Γ.
3. Γεν. Γραμ. Δημοσ. Πολιτικής κ. Κουτεντάκη Φρ.
Κοιν.: 1. Α’ Βάθμιες Ενώσεις
(Κοινοποίηση και στα μέλη μας)
2. Πρόεδρο και ΔΕ του ΤΕΕ

Θέμα: Συνεχιζόμενη Μισθολογική Υποβάθμιση των Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών.

Είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε και να μεταφέρουμε την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών, που υπηρετούμε στη Δημόσια Διοίκηση σχετικά με την καθήλωση των αποδοχών μας σε μη ανεκτά επίπεδα. Συμπληρώνονται ήδη οκτώ (8) ολόκληρα χρόνια συνεχιζόμενης μισθολογικής υποτίμησης, χωρίς ορατό τέρμα. Οι αποδοχές μας έχουν περικοπεί, ανάλογα με την περίπτωση, από 40% έως 60%. Η κατάργηση των διακριτών επιδομάτων του κλάδου μας, η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το πάγωμα κάθε μισθολογικής ωρίμανσης από το 2011, η μείωση του αφορολόγητου, τα συνεχιζόμενα χαράτσια στις κρατήσεις (1% υπέρ ΤΠΔΥ, 2% υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης, 1% έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 και 2% για πάνω από 20.000). Αυτά χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές (με ποιο πρόσφατη αυτή του ΜΤΠΥ στο 4,5%) ο ΕΝΦΙΑ και όλη η φοροληστεία, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης. Οι ελάχιστοι δε νεοδιόριστοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι (των 35 και 40 ετών λόγω παγώματος προσλήψεων) έχουν φτάσει να αμείβονται με 650 € καθαρές αποδοχές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατηρώντας και επεκτείνοντας τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ & ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να κρατά παγωμένα τα μισθολογικά κλιμάκια. Εξακολουθεί να μην αποδίδει την μισθολογική ωρίμανση αναδρομικά όπως είχε υποσχεθεί στους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για μια πράξη παράνομη, αφού σύμφωνα και με τον ισχύοντα νόμο τα μισθολογικά κλιμάκια ξεπαγώνουν από την 1-1-2018.
Απαιτούμε:
Άμεσο ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων. Να χορηγηθούν τα προβλεπόμενα κλιμάκια άμεσα σε όλους του υπαλλήλους. Να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η κυβέρνηση με το Ν.4354/15 έχει καταργήσει.
Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου που αναγνωρίσθηκε με το Π.Δ.69/16. Οι γνώσεις και η εμπειρία των μηχανικών, από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα που μεταφέρεται στο Δημόσιο, δεν πρέπει να μηδενίζεται.
Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς σε όσους μετατάσσονται ή έχουν μεταταχθεί με οποιαδήποτε τρόπο (μετατάξεις – υποχρεωτική ή εθελούσια κινητικότητα κλπ) και με αναδρομική ισχύ. Με τον πρόσφατο Ν.4483 (άρθρο 99) αποκαταστάθηκε αναδρομικά αυτή η αδικία για κατηγορίες υπαλλήλων, εξαιρώντας όμως εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα αδικίας και υποτίμησης.
Όχι στο συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς με τα μισθολογικά κλιμάκια, όταν αυτά αλλάζουν. Ειδικά στις περιπτώσεις που η αλλαγή αυτή οφείλεται σε αναγνώριση προϋπηρεσίας εντός Δημοσίου (με το άρθρο 7 του Ν.4354/15) που αποκτήθηκε προγενέστερα ή σε απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου. Με τον τρόπο αυτό οι αποδοχές όσων έχουν προσωπική διαφορά θα παραμείνουν παγωμένες για πάρα πολλά έτη.
Απόδοση σε όλους του Διπλωματούχους Μηχανικούς των 2 Μισθολογικών Κλιμακίων που προβλέπονται (σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4354/15) στους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου λόγω των ενιαίων και αδιαίρετων πενταετών σπουδών μας. Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 46 του Ν.4485/17 “ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος και καταλαμβάνει και τους αποφοιτήσαντες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου”
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Όχι στη σύνδεση μισθού με την λεγόμενη αποδοτικότητα και την “αξιολόγηση”.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί για τη στελέχωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή για όλους τους εργαζόμενους.


Για τα παραπάνω ζητήματα μαζί με Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου τομέα θα προβούμε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 2.30 μ.μ


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7280 Αθήνα, 31/1/2018
Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις
Θέμα: «Στάση ΑΔΕΔΥ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις»

Το Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, στη συνεδρίαση του στις 19/1, συζήτησε και αποφάσισε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ (αλλά και της ΓΣΕΕ), να μην κηρύξουν απεργία στην πιο κρίσιμη στιγμή, δηλαδή στη στιγμή που η κυβέρνηση έφερε στη βουλή ένα αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, που ανάμεσά του έχει και την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Η στάση αυτή αποτελεί μνημείο κυβερνητικού συνδικαλισμού και την καταδικάζουμε απερίφραστα.
Πρόκειται για πράξη, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις ΣΕΒ, τραπεζών και εργοδοσίας, που διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για να προχωράνε απρόσκοπτα στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, για να έχουν εργαζόμενους πειθαρχημένους και υπάκουους στην κερδοφορία τους. Και γι αυτό έχουν ιστορικές ευθύνες.
Το νέο πολυνομοσχέδιο, που καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, που οδηγεί χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στους πλειστηριασμούς, που στέλνει χιλιάδες συμβασιούχους στην ανεργία και φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και του ΔΝΤ και της Ε.Ε., αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Οι 17 Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας, με μεγάλη διασπορά μελών, θα αδυνατούν πρακτικά να προκηρύξουν απεργία.
Οι εργαζόμενοι, που το καταψηφίσαμε στο δρόμο του αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να το καταψηφίσουμε στη πράξη, να μην το εφαρμόσουμε.

Και γι αυτό θα σταθούμε απέναντι σε κάθε έναν που θα προσπαθήσει να βάλει πλάτη στην υλοποίηση της απεργοκτόνας ρύθμισης. Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε συνδικαλιστική ηγεσία, που θα προσπαθήσει με κάθε πρόσχημα να μας κάνει συνένοχους σε αντιλαϊκές πολιτικές, που θα βάλει πλάτη για να περάσει η αντιδραστική αξιολόγηση, που θα προσπαθήσει να τροποποιήσει, να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση για «αποχή» από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. 


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
Αυξήσεις στους μισθούς. Εδώ και τώρα να ξεπαγώσουν τα μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ).
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών (Πανεπιστημίου 37-Πλατεία Κοραή) Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, 2.30 μ.μ.
Προετοιμαζόμαστε για νέα πανεργατική απεργία τον Μάρτη.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Την Τρίτη 30 Γενάρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων του δημοσίου με βασικό περιεχόμενο την οργάνωση της πάλης για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα για το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων και την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Κατά τη σύσκεψη αναδείχτηκε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν περίπου 6 μισθούς:


Δύο μισθούς από την περικοπή 13ου και 14ου μισθού, 1 μισθός από το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανασης από την 1-7-2011, 1 μισθός από την περικοπή όλων των επιδομάτων (εκτός οικογενειακού, θέσης και ειδικών συνθηκών), πάνω από 1 μισθό από την μείωση του αφορολόγητου, 1 μισθό από τα νέα χαράτσια (1% υπέρ ΤΠΔΥ, 2% υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης, 1% έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 και 2% για πάνω από 20.000). Αυτά χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, ο ΕΝΦΙΑ και όλη η φοροληστεία, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης κλπ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατηρώντας και επεκτείνοντας τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ & ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κρατά παγωμένα τα μισθολογικά κλιμάκια. Εξακολουθεί να μην αποδίδει την μισθολογική ωρίμανση αναδρομικά όπως είχε υποσχεθεί στους δημοσίους υπαλλήλους.
Πρόκειται για μια πραξη παράνομη, αφού σύμφωνα και με τον ισχύοντα νόμο τα μισθολογικά κλιμάκια ξεπαγώνουν από την 1-1-2018.
Απαιτούμε:
 • Άμεσο ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.
 • Προσμέτρηση του εργασιακού χρόνου της διετίας 2016-2017 στην μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η κυβέρνηση έχει καταργήσει.
 • Κανένας συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τα μισθολογικά κλιμάκια.
 • Καμιά κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε όσους μετατάσσονται με οποιαδήποτε τρόπο (κινητικότητα κλπ).
 • Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε 2 χρόνια και για τους εργαζόμενους των ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών κι όχι κάθε 3 χρόνια, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, με τον 4354/2015.
 • Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου.
 • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
 • Αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους συμβασιούχους συναδέλφους.
 • Καμιά σύνδεση μισθού με την λεγόμενη αποδοτικότητα και την “αξιολόγηση”.
 • Κατάργηση των νόμων 4354/2015 και 4369/2016.
 • Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή συμβασιούχων και μονίμων υπαλλήλων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Κοροϊδεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν μιλάει για δίκαιη “ανάπτυξη”, ότι από τον Αύγουστο 2018 θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους.
Δίκαιη ανάπτυξη εντός μνημονίων και εκμεταλλευτικού συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν συμβιβάζονται, όπως δεν συμβιβάζεται η αναμόρφωση του αστικού κράτους με την κατοχύρωση των εργατοϋπαλληλικών δικαιωμάτων.
Η επίθεση στα εργασιακά – κοινωνικά δικαιώματα των μισθωτών και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ενιαία, δεν είναι προσωρινή και μπορεί να την αποκρούσει μόνο ένα ισχυρό ταξικό πανεργατικό – παλλαϊκό κίνημα. Κανένα τμήμα εργαζομένων δεν μπορεί από μόνο του να αποκρούσει τη βάρβαρη αυτή αντιλαϊκή πολιτική. Η παρεμπόδιση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – μεγάλου κεφαλαίου απαιτεί σήμερα απ' όλους τους εργαζόμενους συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα, συμμαχία και κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, απαιτεί να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Να βάλουμε ένα τέλος στις θυσίες του λαού. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Ομοσπονδίες και Σωματεία του δημοσίου:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας
Ομοσπονδία Υπουργείου Ανάπτυξης (τέως βιομηχανίας)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλ. Αν. Σχ.
Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής
Σύλλογος Εργαζομένων Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου
Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος-Κερατσινίου “Νίκος Πλουμπίδης”
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μενιδίου – Ανατολικής Αττικής “Σωκράτης”
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου-Μεταμόρφωσης-Νέας Ιωνίας “Γ.Σεφέρης”
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης
Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων

31-1-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου