Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ενημέρωση και video από την τελευταία συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ





Το προηγούμενο ΣΚ υπήρξε σύγκληση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (ΑΤΕΕ) σε έκτακτη διαδικασία, με κύριο θέμα από πλευράς προεδρείου την αλλαγή του Θεσμικού Πλαισίου του ΤΕΕ, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Η σύγκληση της διαδικασίας ως έκτακτης είχε και άλλες συνέπειες στη διεξαγωγή της. Η προβλεπόμενη από τον κανονισμό (για τις τακτικές συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας) ενημέρωση από τη Διοικούσα Επιτροπή και το προεδρείο της για τις δράσεις της προηγούμενης περιόδου (η Αντιπροσωπεία είχε να συγκληθεί 6 μήνες) δεν έγινε ποτέ.
Θεσμικό πλαίσιο

Η εξαρχής αντίδραση για τον τρόπο σύγκλησης (διαμαρτυρία που διαπερνούσε τις περισσότερες παρατάξεις της ΑΤΕΕ ανεξαρτήτως έντασης της αντίδρασής τους) της Αντιπροσωπείας ως έκτακτης και οργάνωσης της συζήτησης για να περάσουν όλα σε μια συνεδρίαση, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος στην Αντιπροσωπεία για να βρεθούν όντως συγκλίσεις και αποκλίσεις, για ένα ζήτημα που αφορά ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει για πολλά χρόνια, οδήγησε στο να μην εκκινήσει κανονικά η διαδικασία και να υπάρξει απαίτηση από πολλές μεριές, να αποσυρθεί το ζήτημα από την ΗΔ (πράγμα που εκτός από την ΑΡΑΓέΣ ζητούσαν και το blockTEE και η Πανεπιστημονική). Το αίτημα με παραλλαγές στηρίχτηκε και από άλλες παρατάξεις (ΡΠΜ, ΕλΕΜ) ενώ και ο Σ. Ζαννιάς (Πρόοδος και Αναβάθμιση ΤΕΕ) διαμαρτυρήθηκε ότι είχε προτείνει να προταχθεί ο προϋπολογισμός και δεν μεταφέρθηκε η πρότασή του στα μέλη της Αντιπροσωπείας.

Μπροστά στην προοπτική να τιναχτεί η Αντιπροσωπεία στον αέρα από την αντίδραση στις μεθοδεύσεις του προεδρείου της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός υπαναχώρησε και «άδειασε» την πρόεδρο της ΑΤΕΕ Τ. Μοροπούλου (η οποία επέμενε για περισσότερη ώρα στη συζήτηση του ζητήματος ή επιχειρούσε να τη μεταθέσει για αργότερα με διαδικαστικά τερτίπια), συναινώντας στην απόσυρση του ζητήματος από την Ημερήσια Διάταξη, όπως και έγινε κατόπιν ψηφοφορίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε, τόσο από τη δική μας πλευρά όσο και από άλλους συναδέλφους τονίστηκε η ανάγκη όταν συζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο να κληθούν και άλλοι φορείς των μηχανικών (όπως καλούνται και για άλλα ειδικά ζητήματα σε συζητήσεις στην Αντιπροσωπεία) να υπάρξουν διευρυμένες πλειοψηφίες (δλδ να υπερψηφίζονται από πάνω από έναν αριθμό μελών της ΑΤΕΕ οι προτάσεις για να περάσουν), να υπάρξει συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας που θα κάνει διάλογο πριν την συνεδρίαση που θα πάρει τις αποφάσεις. Εμείς πέραν των παραπάνω, αναφέραμε ότι ειδικά το Θεσμικό Πλαίσιο είναι προγραμματικό ζήτημα για το Επιμελητήριο και θα έπρεπε να έχουν υπάρξει αναφορές και στα προεκλογικά προγράμματα όσων εισηγούνται τις αλλαγές.

Προϋπολογισμός

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν ξέφυγε πολύ από τα συνηθισμένα. Είναι προφανές ότι το ΤΕΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα από όταν κόπηκε το 2% και η διαχείρισή του (παρέα με την κατεύθυνσή του) δεν έχουν προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Για παράδειγμα, μόνο το ενοίκιο των κεντρικών κτιρίων του ΤΕΕ κοστίζει 720.000 ευρώ το χρόνο, ενώ το ΤΕΕ θα μπορούσε να αξιοποιήσει άλλα ακίνητα για αυτή τη δουλειά. Επίσης υπήρξαν πολλές αντεγκλήσεις για ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του ΤΕΕ (το οικόπεδο στο Μαρούσι που λειτουργεί ως parking) και προτάσεις για να ανταλλαγεί το (ιδιοκτησίας ΤΕΕ) κατειλημμένο πάρκο Ναυαρίνου με άλλο ακίνητο του Δήμου Αθηναίων. Κύριο έσοδο του επιμελητηρίου παραμένει η εισφορά από την πλατφόρμα των αυθαιρέτων, ενώ θα υπάρξει και ένα επιπλέον έσοδο της τάξης των 500.000 το χρόνο από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, λόγω της παρακράτησης από το 6 τοις χιλίοις. Πέραν των σημειακών επισημάνσεων που κάναμε, ο σ. Πετρόπουλος από την ΑΡΑΓέΣ αναφέρθηκε και επί της αρχής στην ανάγκη να χρηματοδοτούνται τα ΝΠΔΔ από το κράτος και όχι να επιχειρείται να λειτουργήσει το ΤΕΕ με πόρους κυρίως από τα μέλη του (αυξήσεις εισφορών, πιστοποιήσεις κλπ). Μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού (τον οποίο καταψηφίσαμε ως ΑΡΑΓέΣ, και ο οποίος κακώς ετέθη σε ψηφοφορία μαζί με τον οικονομικό απολογισμό για το 2015), η Ανασυγκρότηση πρότεινε την κατάργηση του μισθού των προέδρων των περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ, πρόταση που καταψηφίστηκε μαζικά.
Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας πειθαρχικών

Υπήρξε μια προσπάθεια να συζητηθεί και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των πειθαρχικών. Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε συζητηθεί αρκετά διεξοδικά το προηγούμενο διάστημα στην Αντιπροσωπεία (και πριν τις εκλογές). Όπως ενημερώθηκε η Αντιπροσωπεία, 2 μέρες νωρίτερα είχε έρθει κείμενο από τον νομικό σύμβουλο του ΤΕΕ. Αποτελεί βέβαια επαναλαμβανόμενη σύμπτωση τα υλικά που αφορούν την Αντιπροσωπεία να έρχονται την τελευταία βδομάδα, ενώ προετοιμάζονται μήνες, και ενώ η Αντιπροσωπεία συνεδριάζει τόσο σπάνια. Για το λόγο αυτό, το ζήτημα δεν ήταν στη ημερήσια διάταξη. Ενώ θα μπορούσε να έχει τεθεί το θέμα για να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη, αυτό δεν έγινε, και η πρόεδρος της ΑΤΕΕ θέλησε να θέσει το θέμα σε συζήτηση, εντάσσοντάς το στο θέμα για το Θεσμικό Πλαίσιο, το οποίο όμως είχε ήδη αποσυρθεί από την Ημερήσια Διάταξη, πράγμα που θα ήταν όμως παράτυπο, κάτι που επισημάνθηκε από μέλη της Αντιπροσωπείας, και έτσι το ζήτημα παραπέμφθηκε στην επόμενη συνεδρίαση.
Ψήφισμα για τους προϋπολογισμούς

Είχε κατατεθεί από την αρχή της διαδικασίας ψήφισμα από την ΕλΕΜ το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία στο τέλος της διαδικασίας (με πολλά μέλη να έχουν αποχωρήσει ή να αποχωρούν). Το ψήφισμα εστίαζε στην ανάγκη να προφυλάσσονται οι θιγόμενοι από τους πλειστηριασμούς από το να βγαίνουν τα ακίνητα σε τιμές πολύ χαμηλότερες της εμπορικής αξίας ή ακόμα και της αξίας κατασκευής. Επισημάναμε από τη μεριά μας ότι παρά τις πιθανές καλές προθέσεις, το ψήφισμα είναι ελλιπές και θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς στο απαράδεκτο του πλειστηριασμού πρώτων κατοικιών. Μετά από αντίστοιχες προσθήκες και διορθώσεις, το ψήφισμα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το σώμα της Αντιπροσωπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου