Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Πρόταση ΠΡΕΣΑΣ για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης ΣΠΜΕ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΠΜΕ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017
Έχουν περάσει πλέον 17 μήνες από τις τελευταίες εκλογές του ΣΠΜΕ (03 Ιουλίου 2016) από τις οποίες προέκυψε το νέο ΔΣ του συλλόγου, ενώ μερικούς μήνες μετά εκλέχθηκε από το ΔΣ το προεδρείο του συλλόγου. Για τα γεγονότα και τις διαδικασίες συγκρότησης του προεδρείου είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανακοίνωσή μας.

Μετά τη συγκρότηση του νέου προεδρείου, στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα κυριάρχησαν ζητήματα διαχειριστικού χαρακτήρα όπως είναι αυτά της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου, της αλλαγής έδρας, της νέας ιστοσελίδας, της γραμματειακής υποστήριξης κ.α.

Τα παραπάνω ζητήματα δεν θεωρούμε πως είναι ασήμαντα, αλλά αφενός θεωρούμε πως είναι δευτερεύοντα σε σχέση με τα ουσιαστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί στην καθημερινότητά τους (εργασιακά, ασφαλιστικά, επαγγελματικά) και αφετέρου θεωρούμε πως ιδιαίτερα για την οικονομική κατρακύλα του συλλόγου θα πρέπει να δoθεί δημόσια από την παρούσα πλειοψηφία ένας αναλυτικός οικονομικός απολογισμός.

Σε ζητήματα που αφορούν το επαγγελματικό αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού διαπιστώνουμε πως ο σύλλογος κινείται σε μια αρνητική κατεύθυνση η οποία στηρίζεται στις προσωπικές παρεμβάσεις του προέδρου του συλλόγου.

Επίσης από τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΔΣ απουσιάζουν κρίσιμα ζητήματα τα οποία απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία, όπως ο αντισεισμικός σχεδιασμός και ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, για τα οποία είναι καθοριστικός ο ρόλος του πολιτικού μηχανικού τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και επίπεδο αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκύπτουν.

Θεωρούμε πως ο ΣΠΜΕ πρέπει να έχει έναν ανοιχτό χαρακτήρα στη λειτουργία του, με συμμετοχή των μελών του σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες θα τίθενται όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του και θα παίρνονται αποφάσεις για άμεσες δράσεις σε όλα τα αμιγώς επαγγελματικά ή ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Οι συζητήσεις σε επίπεδο μελών του ΔΣ δεν επαρκούν τη στιγμή που η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα χειροτερεύει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε στο ΔΣ του ΣΠΜΕ να πάρει απόφαση για τη διεξαγωγή άμεσαΓενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΠΜΕ στην Αθήνα με ενδεικτικά θέματα προς συζήτηση:

1. Άμεσες και έμπρακτες δράσεις του ΣΠΜΕ για την στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική κ.α. Συμμετοχή των μελών του ΣΠΜΕ στον ουσιαστικό αντισεισμικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της χώρας σε όλα τα επίπεδα σε συνδυασμό με όλους τους συναρμόδιους δημόσιους φορείς.

2. Οι αλλαγές στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού (οι νόμοι και τα Π.Δ. που έχουν ψηφιστεί, οι προτάσεις της Α/ΤΕΕ, ο ρόλος του ΣΠΜΕ). 

3. Ένας χρόνος εφαρμογής νέου ασφαλιστικού νόμου (επιπτώσεις στους μηχανικούς, ασφαλιστικές οφειλές, κατασχέσεις από ΚΕΑΟ, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις κ.α.)

4. Οικονομικός απολογισμός από την πλειοψηφία του ΔΣ (περιλαμβάνει όλα τα τελευταία έτη, πως οδηγήθηκε ο σύλλογος στη χρεοκοπία, προτάσεις για το μέλλον)

5. Σχεδιασμός δράσεων του ΣΠΜΕ, με ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής των μελών του ΣΠΜΕ, για την κατοχύρωση αξιοπρεπών όρων και του περιεχομένου στον τομέα της εργασίας μας.

6. Ουσιαστική υποστήριξη των μελών στην καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος. 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου