Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Είναι το μνημόνιο, «βλάκα»


Λέγαμε στο Τμήμα Οικολογίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πριν τις εθνικές εκλογές του 2012, για την αντίθεσή μας απέναντι σε «φαραωνικά» έργα από τα οποία κερδίζουν συνήθως οι πολυεθνικές και οι εργολάβοι, και μεγάλοι χαμένοι είναι οι τοπικές κοινωνίες. Αντίστοιχα, παρά τη θετική μας στάση απέναντι σε Α.Π.Ε. για την κάλυψη τοπικών αναγκών, μικρού και μεσαίου μεγέθους, για την ανάγκη να υπάρχουν ζώνες αποκλεισμού πχ χώροι NATURA, αρχαιολογικοί χώροι κλπ αλλά και για την ανάγκη αυστηροποιησης και εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι στο πρώτο περιφερειακό χωροταξικό της χώρας, έπονται κατ’ αναλογία και τα υπόλοιπα, ότι οι παρακάτω θεμελιώδεις αρχές έχουν μπει στο «χρονοντούλαπο» από τον μνημονιακό, νεοφιλελεύθερο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του 2017. Επίσης, με λύπη διαπιστώνω ότι παρά τις όποιες αντιδράσεις στην περίοδο της διαβούλευσης δεν υπήρξαν ουσιαστικές αντιδράσεις με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ. Δεν είναι μόνο αυτό που διαπιστώνουμε καθημερινά, ότι οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια ουσιαστικά ταυτίζονται τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και στα επιμελητήρια και στην τοπική αυτοδιοίκηση κλπ. Θα περίμενε, όμως κανείς, να υπάρξει δημόσια διαπόμπευση του χωροταξικού της Κρήτης από τις πολιτικές δυνάμεις – κινήματα – συλλογικότητες που αντιτάσσονται ουσιαστικά και καθημερινά, στη πράξη, στις πολιτικές επιλογές των συντακτών του χωροταξικού της Κρήτης.

Ας δούμε όμως σε συντομία, τι περιλαμβάνει – προκρίνει σε έναν κρίσιμο τομέα, αυτό της ενέργειας. Βασικές αρχές είναι:
  1. Λειτουργία σημαντικής ισχύος συμβατικών σταθμών ενεργείας
  2. Προώθηση των ΑΠΕ, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι απαιτούν οι ανάγκες του νησιού, με σκοπό το νησί να γίνει εξαγωγέας ηλεκτρικής ενεργείας με «ισχυρή αξιοποίηση» κύρια του αιολικού και ηλιοθερμικου δυναμικού του νησιού,
  3. Αυστηροποιησης της νομοθεσίας, μόνο σε ζώνες NATURA,
  4. Δημιουργία ζωνών, προώθησης των ΑΠΕ, χωρίς αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, δηλαδή συνέχιση της ασυδοσίας και μη διδαχή από τα λάθη του παρελθόντος.
  5. Προώθηση διεθνών αγωγών και συνδέσεων (Ελλάδα – Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ), σύμφωνα με τις επιλογές και τα σχέδια της Ε.Ε. και των Αμερικανών.
  6. Προώθηση της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα κατ’ εντολή ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, για την ισχυρή ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στο νησί, που θα έρθει σε αντίθεση με την επιθυμητή ισόρροπη ανάπτυξη που επιθυμούμε όλοι.

Τα παραπάνω μάλιστα προωθούνται σε μια εποχή που η Δ.Ε.Η. ξεπουλιέται για ψίχουλα και εθνική στρατηγική ενέργειας ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Αν στα παραπάνω εντάξουμε αυτά που συμβαίνουν στη βάση της Σούδας επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και την προκήρυξη για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Στα χρόνια του μνημονίου δεν υπάρχουν περιθώρια για εθνικές πολιτικές, ούτε βέβαια για αριστερές πολιτικές σε κάθε πτυχή του δημοσίου βίου μας. Η σημερινή κυβέρνηση του κ. Τσιπρα εκτελεί πιστά τις εντολές των δανειστών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα εθνικά συμφέροντα.


Ούτε λόγος πια για εθνική στρατηγική. Υποτάσσεται στις βουλές της Ε.Ε. και των Αμερικανών για πολύ στενές σχέσεις με το Ισραήλ και συμμετέχει δραστήρια και δυναμικά σε αγωγούς που εξυπηρετούν ευρωπαϊκά και όχι ελληνικά συμφέροντα. Στη βάση της Σούδας, και αλλού, δίνει γη και ύδωρ, στους Αμερικανούς, διευκολύνσεις χωρίς ανταλλάγματα, που ξεπερνούν κατά πολύ τις νατοϊκές υποχρεώσεις μας, και θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα και αδυνατίζουν ή μηδενίζουν ουσιαστικά τις όποιες προσπάθειες για χάραξη εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Και στην περίπτωση της αξιοποίησης των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, δεδομένης της ανυπαρξίας σχετικού δημοσίου φορέα πια, οδηγούμαστε σε λύσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα πολυεθνικών.

Στην περίπτωση των προωθούμενων διασυνδέσεων με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι εμφανής η στόχευση για αξιοποίηση του δυναμικού Α.Π.Ε. του νησιού, προς όφελος μεγάλων διεθνών και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων κα σε βάρος των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας για ήπια ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στο νησί, για κάλυψη τοπικών αναγκών, παράλληλα και ισόρροπα, με την ανάπτυξη του τουρισμού κα του πρωτογενούς τομέα. Η ανάπτυξη των Α.Π.Ε., πρέπει, να γίνεται με απόλυτα σεβασμό στο περιβάλλον, με στόχο την κάλυψη τοπικών αναγκών μόνο, με παράλληλη σημαντική μείωση της ισχύος των σταθμών συμβατικής ενέργειας και ισχυρή προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Είναι εμφανές λοιπόν και στο χωροταξικό της Κρήτης, τουλάχιστον στον τομέα της ενέργειας, ότι το «success story» του κ. Τσίπρα θυμίζει το αντίστοιχο του κ. Σαμαρά το 2014. Είναι πασιφανές, πια, ότι η εφαρμογή των μνημονίων και από τον νεοφιλελεύθερο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί πουθενά. Η κοινωνία αργοπεθαίνει, αλλά και οι αριθμοί μάλλον δεν ευημερούν. Ο λόγος είναι απλός. Παραφράζοντας τον Σόιμπλε, «είναι το μνημόνιο, βλάκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου