Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ: “Φάκελος ΕΦΚΑ με εκρηκτικές εισφορές”



Το πρώτο ραβασάκι του ΕΦΚΑ περιλαμβάνει:
1) τη μηνιαία εισφορά του Ιανουαρίου 2017 που θα πρέπει να καταβληθεί έως 28.02.17
2) τη μηνιαία εισφορά του Φεβρουαρίου 2017 η οποία θα πρέπει να καταβληθεί έως 31.03.17

Στο συνημμένο αρχείο φαίνεται το ειδοποιητήριο πληρωμής για ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ ο οποίος είχε δηλώσει το 2015 εισόδημα 18.942,36 ευρώ, δηλαδή το μηνιαίο εισόδημά του για τον ΕΦΚΑ είναι 1.578,53 ευρώ:

Στη συνέχεια επί αυτού του ποσού υπολογίζεται εισφορά 20% για τον κλάδο της σύνταξης (315,71 ευρώ), 6,95% για τον κλάδο της υγείας (109,71 ευρώ) και επιπλέον 10 ευρώ για τον ΟΑΕΔ.
Έτσι, οι συνολικές μηνιαίες εισφορές φτάνουν στα 435,42 ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 27,58% του συνόλου.
Υπάρχουν επίσης ξεχωριστά σημεία στο ​ειδοποιητήριο όπου αναγράφονται επιβαρύνσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές​, ​προσαυξήσεις.​


Προσοχή: Για τους μηχανικούς τα συνολικά % των ασφαλιστικών εισφορών είναι ακόμα μεγαλύτερα καθώς φτάνουν έως και το 37,95% συν τα 120 ευρώ/έτος για τον ΟΑΕΔ, ενώ οι κλιμακωτές εκπτώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα εισοδήματα αφορούν μόνο τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΕΦΚΑ δηλαδή έως το 2020 και η «ασφαλιστική διαφορά» για τους νέους δεν είναι έκπτωση αλλά μελλοντική οφειλή (προσαυξημένη κατά την ετήσια μεταβολή των μισθών κατά ΕΛΣΤΑΤ, όπως αναφέρει και η υπουργική απόφαση και καθίσταται απαιτητή μέχρι τη συμπλήρωση της 15ετίας)!!!

Ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης και ο κλάδος εφάπαξ παροχ​ών του πρώην πλέον ΤΣΜΕΔΕ δεν ανήκουν στον ΕΦΚΑ αλλά στο ΕΤΕΑΕΠ και με κάποιο τρόπο, είτε στο ίδιο είτε σε άλλο ειδοποιητήριο, θα πρέπει να πληρωθούν και αυτοί οι κλάδοι ασφάλισης.

Αναλυτική παρουσίαση για το νέο νόμο και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών έχει γίνει εδώ:


Αν προσθέσουμε και τα παρακάτω:
1. Στις 31.03.17 επίσης λήγει η παράταση-εμπαιγμός, η οποία δόθηκε από τον ΕΦΚΑ αφού έληξε η ημερομηνία πληρωμής, για το ειδοποιητήριο ΤΣΜΕΔΕ του 2ου εξαμήνου 2016. Είναι αυτονόητο πως χιλιάδες μηχανικοί δεν κατάφεραν να πληρώσουν στις 31.12.16, ενώ οι περισσότεροι από όσους κατάφεραν να πληρώσουν μάλλον οφείλουν κάπου αλλού πλέον.
2. Εντός του 1ου εξαμήνου του 2017 θα εκδοθούν τα ειδοποιητήρια από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ με τις αναδρομικές μνημονιακές εισφορές του 1ου εξαμήνου του 2012 οι οποίες θα είναι απαιτητές έως το τέλος του εξαμήνου.
3. Οι μηνιαίες εισφορές του ΕΦΚΑ θα εκδίδονται από εδώ και στο εξής για κάθε μήνα και θα είναι απαιτητές έως την λήξη του επόμενου μήνα, μετά θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Οι εξαγγελίες από το υπουργείο του στυλ “δώσε ότι έχεις” είναι τουλάχιστον μεγάλη κοροϊδία καθώς το ληξιπρόθεσμο ποσό οφειλής συνεχίζει να έχει όπως είχε και προηγούμενα ληστρικές προσαυξήσεις.
4. Από 01.01.17 όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, όλων των ασφαλισμένων, ανεξαρτήτως του ύψους οφειλής περνάνε στο ΚΕΑΟ το οποίο θα επισπεύσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης μέσω δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων ή τραπεζικών λογαριασμών.

Μοιάζει επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε με όποιες δυνάμεις έχουμε για να δημιουργηθεί ένα πλατύ κοινωνικό κίνημα που να επιστρέψει τα φακελάκια από εκεί που ήρθαν με τη σημείωση: “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ-ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ”

Την ίδια περίοδο στην οποία οι καθεστωτικοί παραταξιακοί μηχανισμοί του ΤΕΕ θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις μετεκλογικές συναλλαγές για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης, θα πρέπει να στηριχτούν από όλες τις αγωνιστικές και κινηματικές δυνάμεις στο χώρο των μηχανικών οι ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες όπως είναι η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, για να δοθεί μια συλλογική και αγωνιστική απάντηση από τους χιλιάδες πληττόμενους μηχανικούς στις πολιτικές που εφαρμόζονται, ενάντια στο δόγμα περί μη εναλλακτικής.

Κυριάκος Σούμπασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου