Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Σχεδιάζοντας τη λύση


Στις 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής θα παρουσιάσει τεκμηριωμένες προτάσεις για μια εφικτή αλλαγή πορείας στην Ελλάδα. Μια αλλαγή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την τρέχουσα πορεία οικονομικού θανάτου, αρκεί να υπάρχει βούληση και συγκεκριμένη στρατηγική.

H εκστρατεία υπερβολής και φόβου που άσκησαν διάφορα, ελληνικά και μη, κέντρα εξουσίας καλλιέργησε την εντύπωση ότι τα προγράμματα «διάσωσης» είναι μονόδρομος. Η πλήρης μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 επέτρεψε στο παλιό πολιτικό σύστημα και στους κυρίαρχους κύκλους να ισχυριστούν ότι πλέον «αποδείχθηκε» πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν των μνημονίων.

Στη μελέτη του ΕΔΕΚΟΠ καταδεικνύεται ότι υπάρχει άλλη πορεία, η οποία είναι απαραίτητη για τη χώρα. Η πορεία αυτή προϋποθέτει την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας. Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμα, εφόσον υπάρχει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός, προετοιμασία και αποφασιστικότητα.

Ειδικότερα, περιγράφεται με αναλυτικό τρόπο η διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στην κατεύθυνση μιας συνολικής αναμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Η χώρα χρειάζεται βραχυπρόθεσμα τόνωση της ζήτησης με επίκεντρο τον κλάδο των υπηρεσιών και μεσοπρόθεσμα βιομηχανική πολιτική για την ανάπτυξη, την τόνωση της απασχόλησης και την αύξηση του εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα στη μελέτη
Περιγράφονται τα αναγκαία βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί το κόστος της ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας.
Αναλύονται οι κυριότερες επιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πληθωρισμού.
Αναλύεται η προοπτική αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο τη μείωση της ανεργίας.
Εξετάζονται τα βασικά στοιχεία βιομηχανικής πολιτικής, σε σύνδεση με τον αγροτικό τομέα, για να μεταβεί η χώρα σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης.
Περιγράφεται η πορεία της αγοράς εργασίας, με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης.
Αναλύεται η διεθνής θέση της ελληνικής οικονομίας, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, και κυρίως οι διαρροές στο εξωτερικό.

Σας περιμένουμε όλους σε μια παρουσίαση και συζήτηση στηριγμένη σε επιστημονική και τεκμηριωμένη ανάλυση απαλλαγμένη από στενούς πολιτικούς υπολογισμούς.

1 σχόλιο:

  1. Ο Κώστας Λαπαβίτσας υπήρξε επί μήνες βουλευτής της κυβέρνησης της οποίας υπ. οικονομικών ήταν ο Βαρουφάκης και παρακολουθούσε σιωπώντας τις εγκληματικές οικονομικές πολιτικές εκείνης της περιόδου, ενώ ως οικονομολόγος, δηλαδή γνώστης - υποτίθεται - του αντικειμένου, όφειλε να προειδοποιήσει το λαό για τα μη αναστρέψιμα αποτελέσματα εκείνων των πολιτικών αλλά και να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να τις σταματήσει, πράγμα που δεν έπραξε. Από πού και ως πού αυτό το πρόσωπο δικαιούται να μιλάει τώρα για λύσεις; Εξάλλου το έχουν κάνει άλλοι με συνέπεια εγκαίρως. Να πάει σπίτι του όπως και όλοι οι φέροντες αριστερή σφραγίδα που στην πράξη αποδείχτηκαν τουλάχιστον λίγοι... και βαρούσαν προσοχή μπροστά στον Τσίπρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή