Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Έχει ήδη συσταθεί επιτροπή για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης

Το είδαμε και αυτό μια κυβέρνηση -που μάλιστα μιλάει στο όνομα της αριστεράς- καλεί φορείς να διερευνήσουν των ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικού Ασφαλιστικού Ταμείου...

Όπως πληροφορηθήκαμε κατά τη συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΕΕ την Τρίτη 6/9, ο Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κος Κατούγκαλος έστειλε επιστολή προς διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς (ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΠΙΣ) ενημερώνοντας τους ότι έχει ήδη (28/7) συσταθεί επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση του ενδεχόμενου σύστασης Επαγγελματικού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Καλεί δε τους φορείς ώστε να ορίσουν εκπροσώπους τους στην υπόψη επιτροπή.

Είναι προφανές ότι διάφοροι κύκλοι εντός ΤΕΕ καλοβλέπουν το ενδεχόμενο αυτό σε συνδυασμό με το υπό δημιουργία ΝΠΙΔ ΤΜΕΔΕ με αντικείμενο την εγγυοδοσία, μια και εγγυοδοσία χωρίς αποθεματικό δε γίνεται.
Αποκλειστικό ενδιαφέρον τους οι ελάχιστοι μηχανικοί που αντέχουν (ή και κερδίζουν ακόμα και μέσα στην κρίση) και όχι η συντριπτική πλειοψηφία που στενάζει από τις δυσβάσταχτες εισφορές (είτε με Βρούτση είτε με Κατρούγκαλο)

Περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις βρίσκονται μπροστά μας:

"η πλήρης μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό. Tα κεφαλαιοποιητικά συστήματα στηρίζονται στην κεφαλαιοποίηση των εισφορών (από όπου κι αν προέρχονται), δηλαδή από την απόδοση της διαρκούς κυκλοφορίας αυτών των κεφαλαίων. Το σύστημα επιδιώκει να καταστήσει τα κεφάλαια της ασφάλισης-σύνταξης αποδοτικά για την κερδοφορία του, μέσω της ανταγωνιστικής τους χρήσης και της ταχύτητας χρήσης τους. Aυτό βεβαίως σημαίνει εγκατάλειψη της αρχής της ισότητας εισοδήματος εργαζόμενων - συνταξιούχων και σύνδεση της σύνταξης με την απόδοση των κεφαλαίων των εισφορών, που οδηγεί θεωρητικά από το να χάσει ο συνταξιούχος τη σύνταξή του μέχρι να παίρνει σύνταξη μεγαλύτερη απ' ότι θα έπαιρνε με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα (σε περίπτωση που τα κεφάλαια των εισφορών θα έχουν μεγάλες αποδόσεις). Tο τελευταίο βεβαίως μοιάζει με τις προσδοκίες που έτρεφαν οι αποταμιευτές που αποφάσισαν να τζογάρουν (κεφαλαιοποιήσουν) τις οικονομίες τους και θα πραγματοποιηθεί, όσο πραγματοποιήθηκε και γι' αυτούς...Τα παραδείγματα του χρηματιστηρίου, των πρόσφατων κρίσεων, των ομολογιούχων είναι ενδεικτικά."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου