Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν πλακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα αποθεματικά μας...

Εκβιασμοί Στουρνάρα, αποδοχή τους από τη ΔΕ του ΤΕΕ, σκελετοί στα ντουλάπια, 6 στα 10 "κόκκινα δάνεια" και κάποια (πολλά) εκατομμύρια σε εργολάβους και μεταξύ αυτών στον κο Καλογρίτσα...Όταν πλακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα αποθεματικά μας...



Εν μέσω σκληρού παρασκηνίου, και υπό την απειλή του Γιάννη Στουρνάρα για ορισμό Επιτρόπου στην τράπεζα, έκλεισε αργά το απόγευμα το θρίλερ εκλογής της νέας διοίκησης στην Attica Bank.

Με ανακοίνωσή της, η τράπεζα γνωστοποίησε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο εξέλεξε τελικά ομόφωνα τον Θεόδωρο Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο διορισμός Πανταλάκη, με μη εκτελεστικό πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ήταν η συμβιβαστική λύση που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μαξίμου και Τράπεζας της Ελλάδος μετά τη θύελλα της περασμένης εβδομάδας και τη νέα κόντρα κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα.

Ωστόσο, η επικύρωση του διορισμού του διδύμου Πανταλάκη – Ρουμελιώτη μόνον ανέφελη δεν ήταν, καθώς στη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου η ηγεσία του ΤΣΜΕΔΕ, που είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, αντέδρασε και απείλησε να καταψηφίσει.

Η αντίδραση αυτή προκάλεσε συναγερμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον Γιάννη Στουρνάρα να μεταθέτει προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό και να παραμένει στην Αθήνα προκειμένου να είναι παρών κατά στις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης διαμήνυσε ότι ήταν αποφασισμένος σε περίπτωση νέας εμπλοκής να προχωρήσει στον διορισμό του Θεόδωρου Πανταλάκη ως Επιτρόπου, πλέον, στην Attica Bank.

Παράλληλα, υπήρξαν πυρετώδεις επαφές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, της κεντρικής τράπεζας και της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ προς εκτόνωση της κατάστασης, με αποτέλεσμα την τελική αποδοχή του διορισμού Πανταλάκη.

Υπέρ της εν λόγω συμβιβαστικής λύσης, μετά την απόρριψη του διορισμού του διδύμου Ρουμελιώτη – Σαπουτζόγλου από τον Γιάννη Στουρνάρα, φέρεται να είχε ταχθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αντιδρούσαν ωστόσο άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Κώστας Μακέδος ο οποίος έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν είναι και το ενδεχόμενο «ηθικό πλήγμα» από την παλαιά υπόθεση των 8 εκατομμυρίων ευρώ που είχε βγάλει στο εξωτερικό ο Θεόδωρος Πανταλάκης όταν ήταν διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας.

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης είχε δηλώσει τότε ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα και αποτελούσαν μέρος της οικογενειακής του περιουσίας.

Σημειώνεται πως η υπόθεση της Attica Bank έχει πυροδοτήσει σκληρές πολιτικές κόντρες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς πρόκειται για την τράπεζα που είχε χορηγήσει την εγγυητική επιστολή στην εταιρία του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα προκειμένου να μετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.


Δάνεια ύψους 127,6 εκατ. ευρώ πήρε ο Καλογρίτσας από την Attica Bank

Δάνεια ύψους 127,6 εκατ. ευρώ πήρε ο Καλογρίτσας από την Attica Bank
Στοιχεία - φωτιά όσον αφορά τις σχέσεις των επιχειρήσεων Καλογρίτσα με την Attica Bank, επικαλείται σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.
Οπως αναφέρει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την ATTICA BANK, το οποίο παραδίδεται στον εισαγγελέα, ο τηλεοπτικός σταθμός αποκαλύπτει ότι ο εργολάβος έχει πάρει συνολικά δάνεια 105 εκατομμυρίων ευρώ ως τέλος του 2015, με τα 50 εκατομμύρια, να του έχουν δοθεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το πάρτυ των χορηγήσεων στον κ. Καλογρίτσα, συνεχίζεται όμως και το 2016, με τον εργολάβο να έχει πάρει ακόμη 22 εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία 15 μάλιστα, λίγο πριν τον διαγωνισμό για τις άδειος.
Αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού το πόρισμα της ΤτΕ αναφέρει πως συνολικά ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει δάνεια ύψους 127, 6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσαν τα δελτία ειδήσεων του ΑLPHΑ και του STAR,  η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα  προνομιακό καθεστώς, το οποίο  συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την  τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη. Το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποκαλύπτει ότι ο κρουνός των εκατομμυρίων από την Τράπεζα  Αττικής προς τον κατασκευαστή και εν αναμονεί  καναλάρχη  Χρ. Καλογρίτσα άνοιξε κατά τρόπο εντυπωσιακά προκλητικό την περίοδο   που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση.
Το πόρισμα το οποίο αποστέλλεται στις δικαστικές αρχές, κατά πληροφορίες  καταγράφει τα εξής ευρήματα:
-Την περίοδο από το  2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρίες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.
-Το διάστημα από 2.1.2015 έως 31.12.2015 ,  ο κατασκευαστής πήρε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55 εκατ.
-Το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος του περασμένου  Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη  22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής. Από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρίες  συμφερόντων του. Από τις συγκεκριμένες εταιρίες ο επιχειρηματίας φέρεται να «τραβάει» μεγάλο μέρος των 15 εκατ. και εικάζεται ότι είναι χρήματα που χρησιμοποίησε για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Επισημαίνεται ότι το πορισμα της ΤτΕ και του  SSM  έχει εξετάσει τα δάνεια και την πορεία της Τράπεζας Αττικής μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.  Για τις δανειοδοτήσεις του 2016 εξελίσσεται αυτή τη στιγμή ειδικός έλεγχος απο την επιθεώρηση των ελεγκτών της κεντρικής τράπεζας από τον οποίο προέκυψαν τα ευρήματα για τα 22,7 εκάτ ευρω που πήρε ο κ. Καλογρίτσας.
Ο έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος για τη φετινή χρονιά και ειδικά  για τα δάνεια των 22,6 εκατ. ευρώ που πήρε ο κατασκευαστής, φέρεται να εντοπίζει παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της  τράπεζας Αττικής αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία σχετικά με το τελευταίο δάνειο των  15 εκατ. ευρώ.

Attica Bank: Αποφεύγεται ο επίτροπος στην τράπεζα - Νέος επικεφαλής ο Θ. Πανταλάκης

Attica Bank: Αποφεύγεται ο επίτροπος στην τράπεζα - Νέος επικεφαλής ο Θ. ΠανταλάκηςΣτο παρά πέντε «απασφαλίστηκε», όπως όλα δείχνουν, η βόμβα η οποία ήταν έτοιμη να σκάσει στην Attica Bank. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας εξελέγη τελικά ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, μετά τις ισχυρές πιέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς μέχρι πριν από λίγη ώρα ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο σοβαρής εμπλοκής. Με την εκλογή του κ. Πανταλάκη δίνεται αίσιο τέλος στο σίριαλ των διοικητικών αλλαγών στην τράπεζα ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή γενική συνέλευση της τράπεζας, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ως μέλος του Δ.Σ. Μέχρι πριν από λίγες ώρες υπήρχε εμπλοκή καθώς φαινόταν να αντιδρούσε το ΤΣΜΕΔΕ στο νέο επικεφαλής της τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η «Ημερησία» τις τελευταίες ώρες παίζονταν πολλά παιχνίδια παρασκηνίου από συγκεκριμένα άτομα που θέλουν να έχουν τον έλεγχο της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διαμηνύσει σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς και το προσωπικά, πολιτικά ή επιχειρηματικά παιχνίδια που συνέβαιναν στο παρελθόν.
Attica Bank: Αποφεύγεται ο επίτροπος στην τράπεζα - Νέος επικεφαλής ο Θ. Πανταλάκης
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η υπομονή του διοικητή της ΤτΕ έχει πλέον εξαντληθεί καθώς ακόμη και στην αυριανή γενική συνέλευση ο εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου, δηλαδή του ΤΣΜΕΔΕ, κ. Κ. Μακέδος θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, μάλιστα, μετέθεσε κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για να παραστεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να βρίσκεται αύριο Τρίτη στην Αθήνα, την ώρα που θα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Attica Bank.
Attica Bank: Αποφεύγεται ο επίτροπος στην τράπεζα - Νέος επικεφαλής ο Θ. Πανταλάκης
Οι πληροφορίες της «Η» τόνιζαν ότι πλέον αύριο όλα τα δεδομένα ήταν ανοικτά, ακόμη και αυτό του ορισμού επιτρόπου από την Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης. Με την τελευταία εξέλιξη, την αποδοχή από μέρους του ΤΣΜΕΔΕ του κ. Πανταλάκη ως διευθύνοντος συμβούλου, αποφεύγεται ο ορισμός επιτρόπου.
Θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία, μετά από την τράπεζα Κρήτης, που ορίζεται επίτροπος και που μια τράπεζα θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της κεντρικής τράπεζας η οποία και θα ορίσει η ίδια διοικητικό συμβούλιο, παρακάμπτοντας τους μετόχους και προχωρώντας σε ενδελεχή έλεγχο.
Κ. Μακέδος

Θα επρόκειτο πράγματι για μια εξέλιξη – βόμβα στην τραπεζική αγορά σε περίπτωση που, πάντως, επιμείνουν κάποιοι στην «επιχείρηση ελέγχου» της Attica Bank για δικούς τους σκοπούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Μακέδος είναι αυτή τη στιγμή Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος και εκπροσωπεί το ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα. Ωστόσο, τραπεζικές πηγές θεωρούν αδιανόητη τη συνέχιση της παρουσίας του κ. Μακέδου στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι υπάρχει ασυμβίβαστο καθώς ο κ. Μακέδος διατηρεί κατασκευαστική εταιρεία και ο δεύτερος ότι βρίσκεται εκτός των προδιαγραφών που έχει θέσει ο SSM και ο νόμος για τις διοικήσεις, καθώς δεν έχει καμιά σχέση με τα τραπεζικά θέματα.
O κ. Μακέδος, είναι πολιτικός μηχανικός, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Μελετητής Δημοσίων Έργων, Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Εταίρος της μελετητικής εταιρίας CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ A.E.
Οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες στην Attica Bank και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο οπότε στη γενική συνέλευση της τράπεζας είτε θα οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Θ. Πανταλάκη ως διευθύνων σύμβουλο και τον Π. Ρουμελιώτη ως πρόεδρο.

Επιστολή ΤΕΕ στον Στουρνάρα: Να γίνει κάθε έλεγχος στην Attica, να φύγουν οι σκιές

Γ. Στασινός

Επιστολή στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για την Attica Bank απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Με αυτήν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά να σταματήσει να υπάρχει κάθε σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής, ζητώντας από την ΤτΕ να ασκήσει το σύνολο των ελέγχων που προβλέπονται από το νόμο και τους κανονισμούς.
Επιπλέον ο Γιώργος Στασινός ζητά από την ΤτΕ να ενημερώσει το ΤΕΕ και τους μηχανικούς, που στηρίζουν τόσα χρόνια την Attica Bank, για τα ευρήματα των ελέγχων, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά να υπάρξει ενημέρωση τόσο σε περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα από τους ελέγχους για τους εκπροσώπους του Ταμείου στη διοίκηση της Τράπεζας μέχρι σήμερα όσο και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν διαπιστωθεί, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν σκιές.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
«Σε συνέχεια των εξελίξεων των τελευταίων μηνών στην Τράπεζα Αττικής, των συνεχόμενων δημοσιευμάτων του τελευταίου διαστήματος, των παρεμβάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως προκύπτουν από τις εποπτικές της αρμοδιότητες και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, έχοντας βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος απέναντι στους χιλιάδες μηχανικούς που εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους μέσα από την επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank.
Σας καλώ να ασκήσετε το σύνολο των αρμοδιοτήτων σας και να προχωρήσετε σε κάθε έλεγχο των πεπραγμένων στην Τράπεζα που προβλέπεται από το νόμο και τους κανονισμούς. Μοναδικός στόχος όλων πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η πάταξη κάθε φαινομένου που έβλαψε ή μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της Τράπεζας, των μετόχων και επομένως του Ταμείου μας και των μηχανικών.
Στο πλαίσιο αυτό σας καλώ επίσης να μας ενημερώσετε για οποιοδήποτε εύρημα των ερευνών αυτών ή όποιο άλλο ζήτημα προκύψει και αφορά τη συμμετοχή μέχρι σήμερα των εκπροσώπων του Ταμείου στη διοίκηση της Τράπεζας. Πέραν των άλλων, θα ήταν δέον να ενημερωθούμε  για τυχόν παρεμβάσεις και ενέργειες μελών της διοίκησης που προέρχονται από το Ταμείο των Μηχανικών, οι οποίες δεν συνάδουν με την επαγγελματική δεοντολογία και την ορθή τραπεζική πρακτική. Αν τέτοια ευρήματα και συμπεριφορές δεν προκύψουν από τις έρευνές σας, σας παρακαλούμε να το κάνετε γνωστό, ώστε να μην υπάρχουν σκιές για τους εκπροσώπους του Ταμείου μας στη διοίκηση της Τράπεζας.
Αποκλειστικός μας σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την επένδυση του Ταμείου των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής και την μακροπρόθεσμη απόδοσή της, καθώς αυτό αποτελεί  απαράβατο όρο της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.
Θέλουμε να σταματήσει να υπάρχει κάθε είδους σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank και η Τράπεζα να προχωρήσει με υγιείς βάσεις σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και ενημέρωση των μηχανικών, που στηρίζουν τόσα χρόνια την Τράπεζα με τα χρήματά τους».

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ...... ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ..... ΜΑΣ ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή