Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

«Κόφτης»: Μαχαίρι μέχρι 2,1 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις, ήτοι 60% των δαπανών

Αν στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 διαπιστωθεί πως η Ελλάδα δεν πέτυχε εφέτος το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ τότε αυτομάτως θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης», κοινώς ο μηχανισμός δημοσιονομικής απόκλισης, αναφέρει το CNN Greece.

Το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU) που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά από υπόδειξη του ΔΝΤ (δεδομένου ότι το Μνημόνιο του Αυγούστου 2015 δεν περιλάμβανε TMU) προβλέπει πως στην περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη θα περικοπεί η δαπάνη για συντάξεις κατά 15%, η δαπάνη για μισθούς κατά 45% και θα περισταλούν κατά 19,3% οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου για αγαθά και υπηρεσίες.

Δεδομένου ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους οι περικοπές των δαπανών που ορίζει το μνημόνιο για την περίοδο 2017 -2019 θα φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ή στα 3,5 δισ. ευρώ, το 60% αυτών ήτοι 2,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από περικοπές μισθών και συντάξεων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αρνητική απόκλιση, περιορίζεται από την 1η Ιουνίου του ιδίου οικονομικού έτους με αντίστοιχη μείωση των δαπανών, σύμφωνα με τα ακόλουθα:

α) Εάν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με 0,25% του ΑΕΠ, δεν λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.

β) Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% έως και 0,75% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 0,5% του ΑΕΠ.

γ) Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% έως και 1,25% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 1% του ΑΕΠ.

δ) Εάν η απόκλιση είναι από 1,26% έως και 1,75% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

ε) Εάν η απόκλιση είναι από 1,76% έως και 2,25% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 2% του ΑΕΠ.

Το Τεχνικό Μνημόνιο αποσαφηνίζει ακόμη πως οι δαπάνες που σχετίζονται με το προσφυγικό και έως του ποσού 0,2% του ΑΕΠ ετησίως (350 εκατ. ευρώ) δεν θα υπολογίζονται στον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος.


Ο δρόμος προς τη δόση του Σεπτεμβρίου είναι στρωμένος με δεκάδες προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, με αιχμή τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, τα ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να «ξεπαγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια και οι τομές στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, θα προηγηθούν η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η αναθεώρηση του νόμου Δένδια για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τοακαταδίωκτο για τη διοίκηση και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, η σύσταση του συμβουλίου εποπτείας του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων (3 μέλη θα επιλέξει η Ελλάδα και 2 οι Βρυξέλλες) και η διοίκηση της νέας ανεξάρτητης Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το προηγούμενο διάστημα, οι δανειστές άσκησαν πίεση στην ελληνική πλευρά, ώστε να κλείσουν το συντομότερο δυνατό αυτές οι εκκρεμότητες του μνημονίου και ει δυνατόν να ενσωματωθούν σε κάποια από τα νομοσχέδια (πλαστικό και αδήλωτο χρήμα, καπνικά) που θα εισαχθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Επίσης, μέχρι τις 15 Ιουλίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα εκτείνεται έως το 2020. Θα αφορά δηλαδή στην τετραετία 2017-2020. Έτσι, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι), αλλά και του «κόφτη» στις δαπάνες (προβλέπει περικοπές μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ), οι δανειστές ειδοποίησαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει στην κατάρτισή του.

Σ' αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, το ύψος των οποίων μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, όπως επίσης και αυτά που θα έρθουν με τον Προϋπολογισμό του 2018 και θα φτάνουν στα 405 εκατ. ευρώ. Για το 2016 οι πρόσθετες εισπράξεις για τον προϋπολογισμό φτάνουν στα 364 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις με τις οποίες θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.

Το ενδιαφέρον στο νέο Μεσοπρόθεσμο συγκεντρώνουν οι στόχοι που θα τεθούν στα πλεονάσματα μετά το 2018. Αν και οι θεσμοί αποκλείουν για την ώρα μικρότερο στόχο από το 3,5%, είναι πιθανό μετά τη δεύτερη διαπραγμάτευση να μειωθεί στο 1,5%- 2% του ΑΕΠ.

Ποιες ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο νέο υπερταμείο 

Στο νέο υπερταμείο θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο η συμμετοχή του δημοσίου σε άλλες οκτώ κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ, σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Όπως είναι γνωστό, στο νόμο για την εφαρμογή του μνημονίου προβλέπεται πως θα μεταφερθούν στο υπερταμείο οι έξι πρώτες κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπεται, επίσης, πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η λίστα ώστε να μεταφερθούν στο υπερταμείο όλες οι κρατικές εταιρείες.

Από το κείμενο του τεχνικού μνημονίου προκύπτει πως στο υπερταμείο θα μεταφερθεί και το ποσοστό που θα κατέχει το δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία «αποκοπής» από τη ΔΕΗ και εισόδου στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό 20%-24%. Προκύπτει, επίσης, πως ειδικά για την ΕΑΒ, η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα συναποφασίσουν αν έχει εμπορική δραστηριότητα, ή καλύπτει καθαρά αμυντικούς σκοπούς της χώρας. Αν υπερισχύσει η άποψη πως καλύπτει αμυντικούς σκοπούς, τότε δεν θα μεταφερθεί στο υπερταμείο. Τέλος, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς να εξεταστεί η μεταφορά στο υπερταμείο και της ΕΚΧΑ, της εταιρείας που διαχειρίζεται τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και εισπράττει τα σχετικά τέλη.

Με πληροφορίες από euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου