Πάει και το Κάβο Σίδερο?
Το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε για δεύτερη φορά μεγάλη τουριστική επένδυση στο Λασίθι. Το σχέδιο «Ιτανος Γαία» αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείων και τουριστικών χωριών σε έκταση 22.000 στρεμμάτων στο ακρωτήριο Σίδερο και προ μηνός είχε επανυποβληθεί για έλεγχο στο ΣτΕ, μετά την ακύρωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό.
Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) του έργου και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) υποβλήθηκαν για δεύτερη φορά προς έλεγχο στο ΣτΕ στα μέσα Φεβρουαρίου. Η συνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων για την υλοποίηση της επένδυσης είχε κριθεί από το ΣτΕ πριν από ένα έτος (πρακτικό επεξεργασίας αρ. 29/2015), ωστόσο μεσολάβησαν δύο εξελίξεις πριν προλάβει να δημοσιευτεί το προεδρικό διάταγμα, που επέβαλλαν την επανυποβολή του για έλεγχο στο ΣτΕ. Η μια, ήσσονος σημασίας, αφορά στην αλλαγή των αρμοδιοτήτων (η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι πλέον στην ευθύνη μόνο του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη). Η δεύτερη εξέλιξη ήταν ουσιαστική. Τον περασμένο Οκτώβριο το ΣτΕ ακύρωσε το χωροταξικό του τουρισμού, όπως είχε τροποποιηθεί το 2013. Και συνεπώς τέθηκε «αυτόματα» σε ισχύ το προηγούμενο χωροταξικό του 2009. Τόσο ο επενδυτής (εταιρεία Loyalward Ltd) όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος επιθυμούσαν να τεθεί στην κρίση του ΣτΕ η συμβατότητα της επένδυσης και με το προηγούμενο χωροταξικό, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ακύρωσης του έργου (ύστερα από νέα προσφυγή) γι’ αυτόν το λόγο. Στο νέο πρακτικό επεξεργασίας (53/2016) το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, λοιπόν, καταλήγει ότι το ΕΣΧΑΣΕ διατηρεί να νόμιμα ερείσματά του, κάνοντας αναφορά και στον «εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή δόμησης» που προβλέπει.
Τι ακολουθεί; Μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, ο επενδυτής θα πρέπει να καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και, εφόσον αυτή εγκριθεί, τις επιμέρους μελέτες που θα οδηγήσουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, με δεδομένες τόσο την υποστελέχωση των αδειοδοτικών υπηρεσιών του ΥΠΕΝ όσο και την εμπλοκή πολλών υπηρεσιών (δασαρχεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, κ.ά.) στη διαδικασία.
Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 22.120 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στο Ιδρυμα Παναγιά η Ακρωτηριανή και έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Loyalward Ltd. Το βασικό ζήτημα που αποφασίστηκε ότι πρέπει να κρίνει το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αφορά στην περιβαλλοντική διάσταση του έργου, καθώς πραγματοποιείται σε μια σημαντική από οικολογική άποψη περιοχή. Ολόκληρη η έκταση έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη (Ειδική Ζώνη Διαχείρισης «Βορειοανατολικό Ακρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα, Χερσόνησος Σίδερο και θαλάσσια ζώνη»). Επιπλέον, μέσα στα όριά της βρίσκεται περιοχή προστασίας της ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ Βορειοανατολικό Ακρο Κρήτης), τμήμα καταφυγίου άγριας ζωής, ενώ γειτνιάζει με το αισθητικό δάσος Βάι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου