Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό, Πέμπτη 4/2/2016, στις 10:30μμ Προπύλαια




Το Ασφαλιστικό, αυτοί μαζί το φάγανε… Εμείς, ως πότε θα πληρώνουμε;

Χαρακτηριστικό του Ασφαλιστικού μέχρι σήμερα είναι οι αυξήσεις εισφορών με παράλληλη μείωση συντάξεων & παροχών (πχ υγείας) για τους ασφαλισμένους. Ενοποιήσεις διοικήσεων, νομικά τερτίπια και πολλές “μαύρες τρύπες” κατασκεύασαν το παρόν Ασφαλιστικό τέρας που στο όνομα της “μεταρρύθμισης” του η παρούσα κυβέρνηση προωθεί με το σχέδιο Κατρούγκαλου ένα Νέο Ασφαλιστικό, ένα νέο αντικοινωνικό και αντιδραστικό Τερατούργημα. Με πρόσχημα τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού λόγω της αναλογίας ασφαλισμένων-συνταξιούχων, εξυπηρετείται το δόγμα “για όλα φταίνε οι ασφαλισμένοι”, οπότε για όλα θα την πληρώσουν.

Και τώρα, αυτοί που όλοι μαζί φάγανε τον πλούτο που συγκέντρωσαν γενιές επί γενεών με κόπο και αγώνες, ρίχνουν λίμνες… δακρύων σε μια προσπάθεια -πάνω στις πλάτες και τις αγωνίες μας – να αποφύγουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για ένα σύστημα που μόνοι τους κατέστησαν μη βιώσιμο, με αλλεπάλληλες κλοπές από τα Ταμεία, με ένα κατασκευασμένο “χρέος”, με τα μνημόνια και τώρα πια με την τεράστια ανεργία. Με το παρόν Ασφαλιστικό σύστημα και τώρα με το νέο σχέδιο, καταστρατηγείται και διαστρέφεται η έννοια της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς γίνονται μηχανισμοί κατασκευής χρέους και δήμευσης της περιουσίας των εργαζομένων.

Τι περιέχεται στο “Νέο Ασφαλιστικό”

Ενοποίηση όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε έναν με συνοπτικές διαδικασίες και υφαρπαγή του υπόλοιπου των αποθεματικών τους. 

Μετατροπή του όποιου ισχνού Αναδιανεμητικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης σεανταποδοτικό -κεφαλαιοποιητικό με “προσωπικά ποσοστά αναπλήρωσης” και “προσωπικές διαφορές”. 

Δημιουργείται Ανώνυμη Εταιρία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του ενιαίου ταμείου, με ΔΣ όπως των Α.Ε. που θα διαχειρίζεται εκτός από την ακίνητη περιουσία και τα διαθέσιμα των ταμείων, τους “πόρους”. 

Οριστικοποίηση του ηλικιακού ορίου για απονομή συντάξεων στα βαθιά γεράματα (67 κι όποιος αντέξει), θέτοντας παράλληλα εξοντωτικές ποινές για όποιον διανοηθεί πρόωρη συνταξιοδότηση. 

Μείωση των ήδη πολλαπλά μειωμένων συντάξεων σε ποσοστά από 30%-50%.

Χωρισμός της σύνταξης σε δύο μέρη, την εθνική & την αναλογική– ανταποδοτική. Η «εθνική σύνταξη» προβλέπεται στα 384 € μικτά. Η αναλογική-ανταποδοτική σύνταξη ξεκινά από 170 €. Σε συνθήκες ανεργίας, υποαπασ-χόλησης και «ευέλικτης εργασίας” το τμήμα της ανταπο-δοτικής σύνταξης είναι μηδαμινό. Το κράτος παύει να εγγυάται το σύνολο των συντάξεων, περιορίζεται στην υποχρέωση της εθνικής σύνταξης, καταργεί το ΕΚΑΣ κ.α. 

Νέες αυξήσεις εισφορών, όπως η αύξηση 0,9% των εισφορών για τους μισθωτούς. Για τους αυτοαπασχολούμε-νους (τους μηχανικούς κι όσους αμείβονται με ΔΠΥ), οι ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνονται στο 38,5% του φορολογητέου εισοδήματος, στο οποίο προστίθεται 26% φορολογίας, διαμορφώνοντας τα συνολικά βάρη στα 2/3 του φορολογητέου εισοδήματος. 

Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα πληρώνουν 6,5% για κύρια σύνταξη ενώ με 13,5% θα επιβαρύνονται οι εργοδότες, παραλείπει το υπόλοιπο 24,95% (επικουρική, εφάπαξ, κλάδος υγείας). Ακόμα κι αν ισχύσει το ποσοστό 6,5-εργαζόμενου/13,5-εργοδότη, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι ο εργοδότης δεν θα το μετακυλήσει στις απολαβές του εργαζόμενου με μοχλό πίεσης την παύση- απόλυση του, χωρίς αποζημίωση. 

Νομιμοποιείται οριστικά το «μπλοκάκι» ως βασικός τρόπος αμοιβής εξαρτημένης εργασίας, με μόνιμη απειλή την απώλεια εργασίας χωρίς αποζημίωση για τον εργαζό-μενο, ενώ αντιμετωπίζεται ασφαλιστικά ως ελεύθερος επαγγελματίας. 

Δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα για μη επιβάρυνση με ασφαλιστικές εισφορές όσων έχουν μηδενικό ή χαμηλό εισόδήμα, ούτε και η ρύθμιση της ασφαλιστικής & φορο-λογικής επιβάρυνσης σε ύψος που να επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση κατά παράβαση συνταγματικών δικαιωμάτων μας. 

Ειδικά για τους μηχανικούς

– Μπαίνει τέλος στην όποια αυτοτέλεια και δυνατότητες παρέμβασης και λόγου που είχαμε. Επέρχεταιοριστική απώλεια της όποιας περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ έχει απομείνει (~2 δις), καταλήγοντας στην ιδιοκτησία του ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα, που θα τα διαχειρίζεται ως Ανώνυμη Εταιρία.

– Οι μηχανικοί λόγω δύο συντάξεων (ΤΣΜΕΔΕ & Ειδική Προσαύξηση ή ΤΣΜΕΔΕ & Δημόσιο) και οριστικής κατάργησης της Ειδικής Προσαύξησης θα έχουμε τεράστιες περικοπές. Ενδεικτικά η Κύρια Σύνταξη για 40 έτη από 1018€ θα πάει στα 700 €, ενώ η Ειδική Προσαύξηση κινδυνεύει να εξαφανισθεί. 

Ακόμα και οι άνεργοι μηχανικοί που βρίσκονται «υπό αναστολή της επαγγελματικής τους ιδιότητας» επιβαρύνονται με την «ελάχιστη» εισφορά των 2832 ευρώ ετησίως,παραβλέποντας το γεγονός ότι με μηδενικό εισόδημα δεν έχεις ούτε για να ζήσεις. Καταργούνται επίσης οι μειωμένες εισφορές που ίσχυαν για τα 5 πρώτα χρόνια ασφάλισης των νέων μηχανικών, οδηγώντας έτσι σε πρόσθετη αύξηση εισφορών… 

– ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-

-ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ-

-Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις διοικήσεις ΤΕΕ & ΤΣΜΕΔΕ. Ενώ πρόσφατα συμφώνησαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής με άλλα €385εκ. από τα αποθεματικά των ασφαλισμένων, ενώ είχαν συμφωνήσει και με προηγούμενους αντί-ασφαλιστικούς Νόμους, τώρα είναι “μπροστάρηδες” της αντίδρασης για το ασφαλιστικό. Παράλληλα παζαρεύουν με την κυβέρνηση για το μέλλον της Τράπεζας καθώς και τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου για όσους μπορούν ακόμα να πληρώνουν. Ο υποκριτικός “αγώνας” του ΤΕΕ βρίθει πολιτικών σκοπιμοτήτων ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων – ανέργων – υποαπασχολούμενων μηχανικών, υπέρ των μεγάλο-εργολάβων και μεγάλο-μηχανικών. Να πάψει το ΤΕΕ να παίζει παιχνίδια στις πλάτες μας.

Ένα σύντομο ιστορικό της καταλήστευσης του ασφαλιστικού -για να μην ξεχνιόμαστε:

Η κλοπή των αποθεματικών και η χρήση τους υπέρ συμφερόντων των “φίλων” των εκάστοτε κυβερνήσεων ξεκινάει από το 1950 με την κατάθεση τους άτοκα ή χαμηλότοκα στην σκοτεινή Τράπεζα της “Ελλάδος”. Η Τράπεζα της Ελλάδος έκτοτε λύνει και δένει εν λευκώ, αγοράζει χρεόγραφα, τζογάρει στις πλάτες μας με την ευλογία των κυβερνώντων. Χαρακτηριστικό της πολιτικής εξουσίας που για να μπορεί να βάζει όλα τα δαχτυλάκια της στο μέλι των ταμείων ήταν ο απευθείας διορισμός Διοικητών των ταμείων από κομματικούς-κρατικούς μηχανισμούς ώστε να δανείζονται με “αντάλλαγμα” τα γνωστά τοξικά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που “κουρεύονται” τώρα πια κατά τις επιταγές των “δανειστών-εταίρων”.

-Η “αρχή” γίνεται το 1950 μέσω του Αναγκαστικού Ν1611. Ως το 1975 χάνονται τουλάχιστον 58 δις. ευρώ.

-Στα τέλη του 1970 τα ασφαλιστικά ταμεία μετράνε ήδη μεγάλες πληγές, που άνοιγαν ακόμα περισσότερο εξαιτίας χαμηλών τόκων που εισέπρατταν & του υψηλού πληθωρισμού (τόκος 4%, πληθωρισμός από 15-26%), ενώ τα επιτόκια των καταθέσεων κυμαίνονταν από 5-9,5%!

Το 1992 (Ν.2076) θεσμοθετείται ο τζόγος στο χρηματιστήριο του 20% των αποθεματικών των Ταμείων. Την ίδια χρονιά, (Ν2084/92-Σιούφα) διαχωρίζονται οι “παλιοί” και “νέοι” ασφαλισμένοι. Η “αλληλεγγύη” των γενεών γίνεται μοχλός αφαίμαξης των “νέων” ασφαλισμένων για να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα & κλεμμένα με τριπλασιασμό στις εισφορές τους.

-1999-2002 & 2008-09 χάνονται κάπου 7δις ευρώ στο χρηματιστήριο από αγορές μετοχών. Τα δομημένα ομόλογα την περίοδο 2005-07 αποτελούν μεγάλη “χασούρα” για τα ταμεία. To ύψος της απώλειας παραμένει άγνωστο.

-Το 2006 (Ν.3518) στους μηχανικούς επιβλήθηκαν αυξήσεις στην Ειδική Προσαύξηση με θεσμοθέτηση της “ανταποδοτικότητας” στη λειτουργία όλων των κλάδων του ταμείου.

-Το 2008 (Ν.3655-Πετραλιά) γίνονται ενοποιήσεις Ταμείων “επειδή ήταν πολλά” διευκολύνοντας τον έλεγχο τους από δοτές διοικήσεις (πχ ΕΤΑΑ-Σελλιανάκης- που είχε και απευθείας επικοινωνία με την Τρόικα)

-Το 2010 (Ν.3863 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) αυξάνονται τα όρια ηλικίας, μειώνονται επικουρικές & εφάπαξ (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος)

-2012 Το γνωστό P.S.I. ή «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου είχε συνέπεια την απώλεια ακόμα 13δις ευρώ (το 53% της αξίας).

-Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 12 μειώσεις στις συντάξεις και μία έμμεση με την αύξηση των εισφορών για την υγεία, με τις συντάξεις σε απαράδεκτα εξευτελιστικά επίπεδα. Η ανεργία υπολογίζεται βάση ”δικαιώματος” πρόσβασης στον ΟΑΕΔ μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες- αυτασφάλιστους, που ποτέ δεν θεωρούνται άνεργοι, και δεν τους αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα ανεργίας-επιδόματος.
Διεκδικούμε: 

Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση διατάξεων του Ν3986/2011, άρθρο 44 § 14 &15). Κατάργηση όλων των αντί-ασφαλιστικών νόμων. 

Άρση υποχρέωσης εισφορών για όσους έχουν μηδενικό ή μη επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού. 

Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ και προσαρμογή των υποχρεώσεων στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στην παρούσα συνθήκη. 

Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από τις όποιες ασφαλιστικές οφειλές. 

Αναγνώριση των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών, παροχή αξιοπρεπούς επιδόματος ανεργίας– υποαπασχόλησης, με αναδρομική ισχύ. 

Κατάργηση του απαράδεκτου δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) στην εξαρτημένη σχέση εργασίας ώστε να παταχθεί η διαφυγή πόρων από το ταμείο. 

Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος εξαιρώντας τις εργοδοτικές οφειλές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συναδέλφους να δουλέψουν. 

Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Όχι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη σε εφορία-ταμεία-τράπεζες για άνεργους-υποαπασχολούμενους-εργαζόμενους. Αναστολή διώξεων και αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς το ταμείο. 

Άρση των τοκογλυφικών όρων «διακανονισμού» των ασφαλιστικών οφειλών.Κατάργηση των τόκων και των πανωτοκίων επί των οφειλών και αναδρομικά. 

Προστασία της μητρότητας με δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων και παροχές που προβλέπονται στα άλλα ταμεία. 

Αποκατάσταση συντάξεων και ορίων ηλικίας στο προ μνημονίων καθεστώς. 

Αποκατάσταση των αποθεματικών των Ταμείων από το PSI, τιμωρία των υπευθύνων γι’ αυτήν την απώλεια. Να αποκατασταθούν οι απώλειες του αποθεματικού από την «επένδυση» στην Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστηριακό τζόγο. Αποσύνδεση του Ταμείου απ’ την Τράπεζα & απαγόρευση της μετατροπής πόρων του σε χρηματιστικούς τίτλους. 

Καταβολή στο Ταμείο της οφειλόμενης κρατικής χρηματοδότησης και των αναδιανεμητικών πόρων. Καταβολή όλων των οφειλόμενων της εργοδοσίας. 

Όχι στην αποπληρωμή του τοκογλυφικού “χρέους” των “δανειστών” με τις εισφορές μας. 

– Συμμετέχουμε δυναμικά στις Κινητοποιήσεις των εργαζομένων-

Απευθύνουμε Ανοιχτή Πρόσκληση προς όλους τους συναδέλφους

να συμμετέχουν στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών για να διεκδικήσουμε συλλογικά το δικαίωμα μας για δίκαιο ασφαλιστικό & φορολογικό σύστημα, υπέρ των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου