Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Ο ΣΑΔΑΣ στη Biennale

Αύριο Παρασκευή 15/1, στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος, Αθήνα),ώρα 11:00 – 18:00, παρεμβαίνουμε και συζητάμε για την διαδικασία ανάληψης της 15ης Biennale Βενετίας από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και τη θεματική αυτής.
Για πρώτη φορά ο Σαδας ορίστηκε ως Εθνικός Επίτροπος, στοχεύοντας στην κατά το δυνατόν ευρύτερη επιστημονική εκπροσώπηση όλων των αρχιτεκτόνων της χώρας στην 15η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με γενικό θέμα: «Reporting from the front» που θα διεξαχθεί στην Βενετία (28 Μαίου-27 Νοεμβρίου 2016).
Όπως γράφει η Επιτροπή του Περιοδικού "αρχιτέκτονες", η επόμενη κίνηση που αναμένεται πλέον από τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, είναι η διαχείριση με συλλογικές ανοικτές και ξεκάθαρες διαδικασίες αυτής της τιμητικής επιλογής, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους αρχιτέκτονες να συμμετέχουν, τόσο στην επιλογή του θέματος εκπροσώπησης, όσο και στην όλη διοργάνωση, ξεπερνώντας την μέχρι τώρα άποψη ότι η Biennale αφορά κάποιους λίγους και εκλεκτούς. 
Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στον ανοιχτό δημόσιο διάλογο για την εθνική παρουσία στη 15η Biennale Αρχιτεκτονικής 2016 στη Βενετία. Ανοίγουμε τη δημόσια και συλλογική διαδικασία συγκρότησης του θέματος εκπροσώπησης, λαμβάνοντας υπόψη το γενικό θέμα «Reporting from the front» / «Ανταπόκριση από το μέτωπο» και τις ελληνικές ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από την κρίση.
Η πρόκληση καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη μιας και η φετινή προμετωπίδα της διοργάνωσης REPORTING FROM THE FRONT, δια του καλλιτεχνικού διευθυντή και γενικού επιμελητή της έκθεσης Alejandro Aravena, προσκαλεί όλους τους αρχιτέκτονες, τόσο ως μεμονωμένα άτομα όσο και ως συλλογικότητες, να απαντήσουν, σημαίνοντας έτσι γενικό προσκλητήριο και αναποδογυρίζοντας το μέχρι τώρα παγκόσμιο status του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος, που το θέλει να αφορά τους λίγους. Ο ίδιος στην ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Υπάρχουν πολλές μάχες που πρέπει να κερδηθούν και πολλά σύνορα που πρέπει να επεκταθούν προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και, κατά συνέπεια, η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, αναζητούν ένα αξιοπρεπές μέρος να ζήσουν και οι συνθήκες για να το πετύχουν γίνονται όλο και πιο σκληρές, ώρα με την ώρα […] Αυτό που θα θέλαμε να έρθουν και να δουν οι άνθρωποι, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής, είναι : επιτυχημένες ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν και παραδειγματικές περιπτώσεις που αξίζει να μοιραστούν, όπου η αρχιτεκτονική έκανε, κάνει και θα κάνει τη διαφορά στην νίκη αυτών των μαχών και τη διεύρυνση αυτών των συνόρων […] Το REPORTING FROM THE FRONT έχει να κάνει με το να μεταφέρουμε σε ένα ευρύτερο κοινό, πώς είναι το να βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής δουλεύοντας στα όρια, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας πιεστικές προκλήσεις […] Θα θέλαμε να διδαχθούμε από αρχιτεκτονικές πρακτικές που παρά την έλλειψη μέσων, μεγεθύνουν το διαθέσιμο αντί να διαμαρτύρονται για αυτό που λείπει. Θα θέλαμε να καταλάβουμε ποια εργαλεία σχεδίασης απαιτούνται για να ανατρέψουμε τις δυνάμεις που βάζουν το ατομικό κέρδος πάνω από το συλλογικό όφελος, μειώνοντας το εμείς στο εγώ […] Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μάχη για ένα καλύτερο δομημένο περιβάλλον είναι μια συλλογική προσπάθεια που θα απαιτήσει την δύναμη και τη γνώση του καθενός. Γι αυτό θα θέλαμε αυτή η Μπιενάλε να πραγματοποιηθεί χωρίς αποκλεισμούς, ακούγοντας τις ιστορίες, τις σκέψεις και τις εμπειρίες που προέρχονται από διαφορετικές καταβολές: από τους αρχιτέκτονες, την κοινωνία των πολιτών, τους καθοδηγητές, τα εθνικά περίπτερα […] Θα θέλαμε να παρουσιάσουμε περιπτώσεις που παρά τις δυσκολίες (ή ίσως εξαιτίας τους), αντί για παραίτηση ή πικρία, προτείνουν και πράττουν. Θα θέλαμε να δείξουμε ότι στη μόνιμη αντιπαράθεση σχετικά με την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος, δεν υπάρχει μόνο ανάγκη, αλλά επίσης και χώρος για δράση.»

Το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά πιεστικό. Το ΥΠΑΠΕΝ ζητά από το ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ μέχρι τις 29 Γενάρη κείμενο 400 λέξεων το οποίο θα περιγράφει ικανά το προτεινόμενο concept εκπροσώπησης, το οποίο οφείλει να κατατεθεί στην BIENNALE. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου